Dünya değil, "Süper Dünya!"

İnsanlığın uzun zamandır aradığı "Yaşanabilecek gezegen" sonunda bulunmuş olabilir...

Dünya değil, "Süper Dünya!"

Burak Öztürk

Yaşayabileceğimiz yeni bir gezegen bulmuş olabiliriz... UC Santa Cruz ve Carnegşe Bilim Enstitüsü tarafından bulunan ''Süper Dünya'' tam da bizim aradığımız gibi bir gezegen.

Bulunan bu gezegen Dünya'dan 4.5 kat daha yoğun ve GJ667C isimli yıldızın yörüngesinde bulunuyor. Ve bu gezegenin yörüngesinde bulunduğu GJ667C'ye mükemmel bir uzaklıkta . Bildiğiniz gibi Güneş de bir yıldız; hatta evrendeki en küçük yıldızlardan biri... Ve bulunan ''Süper Gezegen'' kendi güneşi diyebileceğimiz GG667C'nin etrafını 28.15 günde tamamlıyor.

Mükemmel uzaklıkta dememizin sebebini Santa Cruz'da görev yapan Steven Vogt'un cümleleriyle daha iyi anlayacaksınız: "Bizim aradığımız gezegenin kendi güneşine göre doğru bir konumda buluması gerekiyor. Eğer fazla yakın olursa üzerinde bulunan su buharlaşacaktır ama eğer uzak olursa da su soğuktan donacaktır. İşte bu yüzden bu gezegen tam da mükemmel uzaklıkta duruyor."

Bu gezegenin Dünya'ya benzediği aşikar ama görünüşe göre bu gezegene hiçbir zaman ulaşamayacağız. Çünkü Dünya'dan 22 Işık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Okuyucu Yorumları