Dünya'ya benzeyen yeni bir gezegen...

Gliese 581 e: Kütlesi ve boyutlarıyla Dünya'ya çok benzeyen yeni bir gezegen...

Yeni Dünya bulundu!

Şimdiye kadar uzak yıldızların çevresinde dönen birçok dev gezegen keşfedildi. Ama 21 Nisan'da keşfedilen Gliese 581 e bunların arasında kütlesi Dünya'nın kütlesine en yakın olanı. 20,5 ışık yılı uzaklıkta Gliese 581 kırmızı cüce yıldızının çevresinde dönen Gliese 581 e'nin kütlesi, Dünyanın kütlesinin sadece 1,9 katı.

Gezegenin yaşanılabilir grubuna girmesini engelleyen tek neden ise güneşe çok yakın olması. Bu yüzden sıcaklıkların ve radyasyonun yaşam için çok yüksek olacağı tahmin ediliyor. Kütlesi Dünyadan 8 kat daha büyük olan kardeşi Gliese 581 d ise yaşam için daha uygun. Tabi hayali bir koşulda Gliese 581 d'ye gidecek araştırmacıların yüksek yerçekimi yüzünden üzerlerinde biraz baskı hissedeceklerini söylemek gerek.

Bunlar her ne kadar pratikte bir etki yaratmasa da aslında kaydadeğer keşifler. Bu gezegenlerin hiçbirinin üzerinde insanların yaşayabileceği bir ortam yok, ama bunların keşfedilmesi bunlar gibi daha binlercesinin uzayda olabileceğinin ve bunları bulabileceğimizin bir göstergesi. Uygun gezegeni bulduktan sonra ise tek problemimiz oraya gitmek olacak. Çünkü günümüzün en hızlı uzay araçlarıyla bile Gliese 581 d'ye yolculuk şu an için 350.000 yıl.

Okuyucu Yorumları