Dünya yeni web uygulamalarına hazır değil

Yapılan bir araştırmaya göre geleceğin web uygulamalarına sadece tek bir ülke tam anlamıyla hazır.

Web'in geleceği nerede?

Geleceğin internet uygulamalarına sadece bir ülke hazır
Cisco Systems'in sponsorluğunda 42-nation kuruluşu tarafından gerçekleştirilen araştırma, yeni jenerasyon web uygulamalarına hangi ülkelerin tam anlamıyla hazır olduğunu ortaya koydu.

Buna göre Japonya, genişbant konusunda gelecek vaat eden tek ülke oldu. Avrupa'ya baktığımızda ise İsveç ve Hollanda'nın ipi göğüslediği ortaya çıkıyor. Araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucu ise İngiltere, İspanya ve İtalya'nın günümüz web uygulamalarında dahi kalite olarak nispeten sınıfta kaldığı.

Araştırmanın öncelikli hedefi, her bir ulusun yüksek kaliteli video streaming gibi ileri jenerasyon web uygulamalarıyla ne kadar uyumlu çalışıp çalışamayacağını tespit etmek.

Ülkelerin tek tek incelenmesiyle ortaya çıkan 'Genişbant Kalite Skoru', her bir ülkenin internet hızlarını (download/upload) ayrı ayrı gösteriyor ve araştırmacılara ülkeler arasında bir karşılaştırma yapabilme olanağı veriyor.

Yapılan bu araştırma, özellikle Avrupa, Kuzey Amerika, OECD ve BRIC ülkeleriyle ilgili detaylı bilgiler içeriyor. Araştırmaya göre, bu saydığımız ülkelerin hemen hemen yarısı günümüz web uygulamalarını sorunsuz bir şekilde kullanıcılarına ulaştırabiliyor.

Ancak uzmanlar, bu araştırmada Hollanda ve İsveç'i bu ülkelerin dışında tutmayı tercih etmişler; zira fiber kabloya olan yatırımın gün geçtikçe bu ülkelerde artması, Hollanda ve İsveç'in bu konuda geleceğe yatırım yaptığının da en açık ispatı.

Japonya ipi göğüsleyen tek ülke

Japonya ipi göğüsleyen tek ülke

Japonya'ya geldiğimizde ise, önümüzdeki 3 ila 5 yıl arasında bu ülkenin yeni jenerasyon web uygulamalarına hazır olacağı sanılıyor; çünkü ülke çapında bu konudaki yatırımlar hızla artıyor ve araştırmacılar bu durumu da bir kıstas olarak kabul ediyorlar.

Araştırma, dünya genelinde speedtest.net adresi aracılığıyla yapıldı ve 2008 Mayıs'ında gerçekleştirilen bu araştırmada yaklaşık 8 milyon farklı kayıt kullanıldı.

Araştırmada yer alan Alastair Nicholson, bu konuda şunları dile getirdi: "Mevcut internet hızları, internette basitçe sörf yapma, email kullanma ya da temel olarak internetten video indirme gibi aktiviteler için gayet yeterli. Ancak gün geçtikçe interaktif uygulamalar ve yüksek kaliteli video'larla daha sık karşılaşıyoruz ve bu da mevcut internet hızlarının yakın gelecekte yetersiz gelebileceği ihtimalini doğuruyor."

Cisco'nun Yönetici Direktörü Fernando Gil de Bernabe ise özellikle bir ülkenin gelecek jenerasyon web uygulamalarına hazır olduğuna dikkat çekerek şu açıklamada bulundu: "Bugünün uygulamalarını baz alırsak, hemen hiçbir ülkenin bu konuda bir sıkıntısı olmadığını rahatça söyleyebiliriz. Ancak İngiltere, İspanya ve İtalya için aynı şeyi söylemek çok güç; çünkü bugünün web uygulamalarında bile ciddi sıkıntıları var."

Japonya'nın geleceğe hazır tek ülke olduğunu vurgulayan Bernabe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geleceğin web uygulamalarını baz aldığımızda, Japonya'nın tek başına ipi göğüslediğini görebilirsiniz. Japonya dışında hiçbir ülkenin bu konuda hazırlıklı olmaması ise gerçekten ilginç ve bir o kadar da düşündürücü."

Araştırmada genişbant kalitesini en iyi sunan ülkelerin sıralaması ise şöyle:

1. Japonya
2. İsveç
3. Hollanda
4. Letonya
5. Kore
6. İsviçre
7. Litvanya
8. Danimarka
9. Almanya
10. Slovenya

Okuyucu Yorumları