Dünyada 750 milyon Java kart var

Java™ teknolojisinin yaratıcısı, önde gelen savunucusu ve network tabanlı bilgi işlem teknolojileri dünyasının lideri Sun Microsystems, ödüllü Java Card teknoloji platformunun son bir yılda %100’e yakın büyüme oranıyla 750 milyona ulaştığını açıkladı.

Dünyada 750 milyon Java kart var

Son bir yıl içinde yaklaşık yüzde 100 büyüyerek, 400.000 karttan 750.000 karta ulaşan Java kart teknolojisi; mobil telefonlar, finansal hizmetler, kamusal hizmetler, sağlık, kurumsal kimlik gibi çeşitli uygulama alanlarında akıllı kart kullanımını destekleyen ana platform oldu. Tek bir kart üzerinde birden fazla uygulamanın beraberce çalışabilmesiyle birlikte Java Kart teknolojisi de ağ üzerindeki kişisel gizliliğin, güvenin ve güvenliğin daha güçlü biçimde sağlanmasına imkan sağlıyor. Aralarında Amerika Birleşik Devletleri Güvenlik Dairesi, Tayvan Ulusal Sağlık Sigorta İdaresi ve Belçika Hükümeti’nin de yer aldığı çok sayıda kurum; güvenlik, birlikte çalışabilme ve açık standartlara uyum gibi kriterlerini doğrulayan Java Kart teknolojisini tercih ediyor.

Ayrıca, mobil veri hizmetleri pazarında gittikçe artan yeni içerik sunma ihtiyacı sonucu, 2.5 ve 3G ağlar hayata geçiyor. Mobil operatörler; mobil veri hizmetlerini güçlendirmek, GSM SIM ve 3G USIM kartlarının ağ ve SIM-bazlı uygulamalara erişimindeki onaylama işlemlerini gerçekleştirebilmek üzere mobil telefonlarda Java teknolojisinin kullanımını bir standart olarak kabul ediyorlar.

Yaygın olarak kullanılan bazı Java Kart uygulamalarından kısa örneklemeler ise :

Mobil Telefonlar: Dünya çapındaki belli başlı GSM operatörleri, SIM kartlarının ağ ve SIM-bazlı uygulamalara erişimindeki kimlik doğrulama işlemini sağlayabilmek üzere SIM kartlarda Java teknolojisi kullanımını standart olarak kabul ediyorlar. Kore’de SK Telekom’un MONETA uygulaması dünya çapındaki mobil hizmetlerin teknolojik ilerlemesi açısından da bir kilometre taşı niteliğinde. Java Kart teknolojisini J2ME ile birlikte kullanan SK Telekom, dünyanın ilk kablolu ve kablosuz entegre finansal hizmeti olan MONETA’yı yarattı. SK Telekom aboneleri, isterlerse Internete bağlanarak, isterlerse de MONETA kartlarını mobil telefonlarına yerleştirerek, çeşitli finansal hizmetlerden faydalanabiliyorlar. Bu hizmetler arasında kredi kartı ve diğer mobil ödemelerin gerçekleştirilmesi, MBANK -mobil banka yönetimi-, m-Stock-borsa ve yatırım işlemleri- ve hatta kişiye özel finansal danışmanlık hizmetleri alabilmek de yer alıyor. MONETA kartı, SK Telekom abonelerinin mobil telefonlarını kredi kartına, üyelik kartına ya da bir bilete dönüştürebiliyor.

Finansal Hizmetler: Büyük ölçekli bankalar ile Visa, American Express, MasterCard gibi kredi kartları kuruluşları, akıllı kart tabanlı EMV Java Kart teknolojisine yönelmiş bulunuyor. 1996 yılında Europay, MasterCard ve VISA’nın öncülüğünde hazırlanan EMV, akıllı kartlar standardı olup, uluslararası ölçekte birlikte çalışabilirlik ve güvenlik sağlıyor. Java Kart teknolojisini en son uygulayan finans kuruluşlarından birisi de Latin Amerika’nın en büyük bankası olan Bancodo Brasil.

Kamusal ve Kurumsal Kimlik: Onaylama işleminin gerekliliği ve giderek artan güvenlik ihtiyacı, dünyadaki kamu kuruluşlarını yeni kuşak yüksek teknoloji pasaportlar için Java Akıllı Kart teknolojisine yöneltiyor. Java teknolojisine sahip, temas edilemeyen küçük bir çip, pasaport sahibinin kimlik bilgisinin yanı sıra, iris taraması, parmak izi ve fotoğrafı gibi biyometrik bilgilerini de güvenli olarak saklayabiliyor. Tayvan, Tayland ve Belçika’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda devlet, vatandaşlarının kimlik kartları için çekirdek platform olarak Java Kart teknolojisini seçmiş bulunuyor.

Bu yılın son çeyreğinde Java Card Enterprise Software’i duyuran Sun Microsystems, Java Kart teknoloji platformunun farklı bilgi işlem ortamlarında çalışabilmesini güven altına alıyor ve yaygınlaştırma maliyetlerinin düşürülmesini hedefliyor. Böylelikle, Java teknolojisi tabanlı akıllı kartlarda birlikte çalışabilirlik ve güvenlik gibi özellikler korunarak, bunların getirdiği avantajlardan yararlanılırken, varolan kimlik yönetim çözümlerine entegrasyonla sağlanacak güçlü onaylama fonksiyonunun getireceği maliyet ve karmaşanın da azaltılması planlanıyor. Java Card Enterprise Software, uygulama geliştiricilerin ve sistem bütünleştiricilerin Java Card Teknolojisi platformunu, Sun Java Enterprise System, Sun Java Desktop System ve diğer sistemlerle kolaylıkla entegre edebilmeleri için araçlar sunuyor.

Okuyucu Yorumları