Dünyadaki internet sansürünün haritası çıktı!

Tüm ülkelerdeki internet sansürünün haritasını çıkardılar! İşte haritada Türkiye'nin yeri...

Sansür haritasında Türkiye!

İnternet sansürü artık dünyaya yabancı bir kavram değil. 10 yıl önceki özgür ortama oranla bugün pek çok ülkede, İnternet'te yazılanlara, paylaşınlara büyük oranda müdahale edebiliyor. Ayrıca bazı ülkeler, beğenmediği her web sitesine sorgusuz sualsiz erişimi engelleyebiliyor veya gücü yetiyorsa, web sitelerini kapatabiliyor. Kullanıcılar da bu sansürden nasibini alıyor ve sansürcü ülkeler vatandaşlarını ağır cezalarla sindirmeye çalışabiliyorlar.

İşte tüm bu yasakların incelendiği bir araştırmanın sonucuna göre, dünyadaki internet sansürünün durumu haritalaştırıldı.

Yukarıdaki haritada yeşil bölgeler, internette sansürün olmadığı ülkeler. Koyu sarılar ise şu anda sansür uygulamasalar bile yakın tarihte sansür uygulamak için planları olan ülkeler. Açık sarılar, sansürün nispeten hafif olarak uygulanadığı ülkeler. Griler, hakkında bilgi sahibi olunmayan ülkeler. Diğer renkler ise, ağır sansür uygulamalarının olduğu ülkeleri belirtiyor.

Türkiye de, haritada, hafif sansür uygulamaları olan ülke olarak geçiyor. Bu kategoriye, az sayıda web sitelerine erişimin engellendiği ve hukuçuların sansüre karşı haklarını savunabildiği, mahkemelerin tarafsız hareket ederek sansür uygulamalarını kaldırdığı bazı ülkeler dahil ediliyor.

Okuyucu Yorumları