Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı hazır!

Dünyanın en güçlü süper bilgisayarı Roadrunner iş başında: İşte canavarın ilk görevi...

Süper bilgisayarın ilk görevi

Daha önce "Atom bombası ve RoadRunner: Eski bombalar ve yeni süper bilgisayarlar..." isimli makalemizde, dünyanın en büyük süper bilgisayarı olan Roadrunner'dan ve ne amaçla kullanıldığından detaylı bir şekilde bahsetmiştik. Süper bilgisayarlar içinde şu an dünyanın en güçlüsü olan RoadRunner saniyede 1.000 trilyon işlem yapıyor. Detayları makalemizde bulabilirsiniz.

Roadrunner işe koyuldu ve ilk görevi evrenin yapısını modellemek... Evrendeki maddenin dağılımını modelleyen en büyük simülasyonu yapacak olan, galaksi ölçeğinde kütle konsantrasyonlarını, en ileri teknoloji teleskopların görüşünün de ötesindeki alanları hesaplayıp simülasyonlarla bilim adamlarına gösterecek.

Los Alamos Laboratuarı'ndan Salman Habib'e göre karanlık enerjinin sırları çözülebilirse, evreni anlamakta büyük bir aşama kaydedilecek. Evren genişliyor ve aynı anda da hızlanıyor. Bilim adamları da bunun nasıl olabileceğini anlamaya çalışıyor. İnsanoğlunun fizik bilgisinde ya büyük bir gedik var; ya da evrenin yüzde 70'ini dolduran bir madde formu var.

Karanlık enerji, madde, nükleer silahlar ve HIV...

Karanlık enerji, madde, nükleer silahlar ve HIV...
Roadrunner'ın işlem gücü inanılmaz

Karanlık enerji tek mesele değil. Evrendeki sıradan maddenin 5 katından fazla da karanlık madde var. Bilim adamları karanlık maddenin varlığından Hubble Uzay Teleskobu'nda gördükleri ışık eğilmeleri sayesinde emin olmuş.

Roadrunner elbette evrenin tamamını modelleyemeyecek. Roadrunner'ın evren modeline en basit ünite bir milyar güneş kütlesi, bu sayede bir trilyondan fazla güneş kütlesine sahip galaksiler örneklenebilecek. Roadrunner modelinde bu parçacıklardan 64 milyardan fazla var.

Roadrunner evreni modellemek ve nükleer silahlarla ilgili faciaları önlemek için simülasyon yapmak dışında, Aids olarak bilinen HIV virüsünün de aile ağacını çıkartarak yeni bir aşı için araştırmacılara yardım edecek; ayrıca nanoteller üzerine uzun vadeli modelleme yapacak.

Bu konudaki detaylı makalemizi kaçırmayın: "Atom bombası ve RoadRunner: Eski bombalar ve yeni süper bilgisayarlar..."

Okuyucu Yorumları