Huawei P60 Pro İnceleme

İşte 40 bin liralık Huawei P60 Pro hakkında bilmeniz gereken her şey. Huawei P60 Pro hakkında A’dan Z’ye her şeyi anlattık!

CHIP Online Notu 90
  • Mükemmel kameralar
  • Tasarım
  • Parlak OLED ekran
  • Yüksek performans
  • Pil ömrü ve Turbo şarj
  • Hoparlör performansı
  • Kaygan arka yüzey
  • Yerel Google hizmetleri yok
Editörün Seçimi

Evet, şu an elimizde Huawei’nin bugüne kadar ürettiği gelmiş geçmiş en iyi akıllı telefonu Huawei P60 Pro var; aslında kamera var demek daha mı doğru olur bilemiyoruz, çünkü telefonun arkasındaki devasa kamera, tüm dikkatleri üzerine çekiyor ve telefonun önüne geçiyor. Öyle ki, bu telefon şu an sadece Huawei’nin değil, aynı zamanda dünyanın en iyi kameralı akıllı telefonu. DXoMark’tan tam 156 puan almış ve dünyanın en iyi mobil kamerasını bizlere sunuyor.

En iyi mobil kamera iddialı bir söylem; bu nedenle Huawei P60 Pro’yu özellikle kamera ve video yetenekleriyle mercek altına alacağız; o nedenle bugün yine dışarıdayız, Huawei P60 Pro ile bol bol fotoğraf ve video çekeceğiz, bunları da sizlerle video boyunca paylaşacağız. Ancak tabii ki sadece kamera yeteneklerini değil, telefonun diğer özelliklerini de konuşacağız; Huawei P serisine gelen çok güzel yenilikler var, hepsinden sizlere bahsedeceğiz. O halde hazırsanız başlayalım.

Evet, P60 Pro, Huawei'nin amiral gemisi fotoğrafçılık odaklı akıllı telefon serisinin yeni halkası. P50 Pro ve Mate 50 Pro'nun üzerine inşa edilen Huawei P60 Pro, selef modellere önemli güncellemeler getiren bir model oluyor. P60 Pro’nun, Mate 50 Pro'nun geliştirilmiş ekran, kamera sensörleri ve bağlantı özelliklerine sahip rafine bir versiyonu olduğunu söyleyebiliriz. En dikkat çekici kısmı arkasındaki dev kamera bloğu gibi görünse de, daha pek çok güzel özelliği var.

Huawei P60 Pro Ekran Özellikleri Neler?

Huawei P60 Pro, ön yüzde kavisli panele sahip yüksek çözünürlüklü, 120Hz yenileme hızına ve 1 milyar renge sahip 6.67 inç büyüklüğünde LTPO OLED ekran bulunduruyor. Bu ekran, 2700x1220 piksel çözünürlüğünde görüntü üretiyor ve piksel yoğunluğu 450 ppi seviyesinde. 10 bit renk derinliğine sahip olan ekran, HDR10+ desteği de gösteriyor. Ayrıca yüksek frekanslı 1440Hz PWM parlaklık karartma özelliğine sahip. Böylece karanlık ortamlarda ekrana baktığınızda gözleri yormuyor. Öte yandan Huawei X-True Display özelliği de bu telefonda mevcut. Bu sayede bulunulan ortam ışıklandırması ve ekranda gösterilen içeriğe göre farklı aydınlatma optimizasyonu sağlayabiliyor.

Bu üst seviye ekranda bir şeyler izlemek gerçekten de fazlasıyla keyifli. Her kenarda eşit derecede ince çerçevelerle çevrelenen ekran, tepe noktada 1200 nit parlaklığa erişebiliyor. Netflix ve DisneyPlus gibi abonelik servislerinden bu telefonda bir hayli faydalanacaksınız. İşin mutlimedya kısmını stereo hoparlörleriyle de güçlendiren Huawei, P60 Pro’nun üst ve alt kenarına yerleştirdiği hoparlörlerle gayet iyi ses sağlıyor. Ses yüksekliği gayet iyi; ayrıca bir şeyler dinlediğinizde de müzik türüne göre bas, vokal ve yüksek frekansları güzel dengeliyor.

Bu arada ekranla ilgili önemli bir detay kullanılan cam malzemede gizli. P60 Pro’nun ekranı, düşmelere ve darbelere karşı normal camdan çok daha fazla dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış bir malzeme olan Kunlun camdan yapılmış. Genel düşme direnci 10 kat arttırılan Kunlun Cam, İsviçre'nin önemli test şirketi SGS'nin 5 yıldızlı cam düşme direnci sertifikası ile belgelenmiş. Bunun üzerine bir de ekrana yerleştirilen koruma filmiyle ekstra bir kat daha koruma sağlanmış. P60 Pro, bunun yanı sıra IP68 sertifikasına da sahip. Böylece toza ve suya karşı dayanıklılık gösteriyor.

Huawei P60 Pro Tasarımı Nasıl?

P60 Pro, Huawei akıllı telefonlarından beklediğimiz zarif bir tasarıma sahip. Elimizde siyah renkli modeliyle bulunsa da aslında bu telefonun en dikkat çekici seçeneği İnci Beyazı tasarımlı olanı. Şu an ekranlarınızda gördüğünüz bu seçenek, gerçekten arka yüzdeki desenleriyle ilgi çekici duruyor. Bu arada beyaz modellerin arka tasarım desenleri tüm cihazlarda birbirinden farklı. Yani sizin alacağınız beyaz renkli P60 Pro ile arkadaşınızın alacağı beyaz renkli P60 Pro’nun arka desenleri kesinlikle aynı olmayacaktır. Bu detay oldukça ilginç ancak maalesef bizdeki model o değil, siyah renkli model. Elbette beyaz model kadar ilgi çekici değil, ancak bu da grenli işlemesiyle güzel görünüyor. Bu arada telefonun arka yüzü çok kaygan, o nedenle kılıfıyla kullanmanızı tavsiye ederiz.

Huawei P60 Pro Kamera Performansı

Huawei P60 Pro'nun en ilgi çekici kısmı elbette kamera bölümü. Başta da söylediğimiz gibi bu telefon DXoMark’tan tam 156 puan almış ve dünyanın en iyi mobil kamerasını bizlere sunuyor. Hal böyle olunca size de bu telefonla bol bol fotoğraf ve video çekmek kalıyor.

Arka tarafta 3 kamera var. Bunlardan ana kamera değişken diyafram açıklığına ve stabilize lense sahip 48MP devasa lens olurken, 3,5x optik zoom ve telemakro seçeneğine sahip 48MP telefoto ve otomatik odaklamalı 13MP ultra geniş kamera ile bu alan tamamlanıyor. Şimdi bunların her birini detaylarıyla tanıyalım.

Ana kamera kocaman olmasıyla tüm dikkatleri üzerine çekiyor çekmesine, ancak büyük olması kozmetik kaygıdan dolayı değil, bardındırdığı teknolojiye dayanıyor. Bu lens, 4 katmanlı RYYB renk filtresine sahip 1.17 mikrometre pikselli 48 MP sensör içeriyor. Bu sensör ile deneyim anlamında akıllı telefonları DSLR kameralara bir adım daha yaklaştıran Huawei, Mate 50 serisinin Ultra Geniş F1.4 diyafram açıklığını P60 Pro’da daha da geliştirmiş. 6 adet yükseltilmiş 18 kenarlı fiziksel değişken diyafram açıklığı sunan P60 Pro, böylece Nihai Işık Girişi Ana Kamera özelliği ile en iyi akıllı telefon haline geliyor. Bahsettiğimiz F1.4 diyafram açıklığı, kameranın daha fazla ışık alabildiği anlamına geliyor ve bunu bu telefonda ayarlamanız mümkün. Kamera uygulaması diyafram açıklığını otomatik olarak seçiyor, ancak gerek Açıklık menüsünden Fiziksel ve Sanal olarak, gerek Pro modunda bunu 10 farklı adımda kendiniz ayarlayabiliyorsunuz. Açıklık menüsüne geldiğinizde sağ taraftan F1.4 değerine bastığınızda ekrana gelen Fiziksel Açıklık’tan F2, F2.8 ve F4 ayarlarını seçerek bu değişimi fiziksel olarak yapabiliyorsunuz -ki bunun karşılığını telefonun arkasını çevirip lense baktığınızda göreceksiniz. Peki, nedir bu F değeri derseniz, onu da açıklayalım: F değeri arttıkça diyafram açıklığı daralır ve lensten daha az ışık geçer. F değeri azaldıkça diyafram açıklığı küçülür ve lensten daha çok ışık geçer. Yani karanlıkta çekim yapacağınzıda F1.4 ile çekim yapmanız, güçlü arka ışıkla çekilmiş iyi portre fotoğrafları için de F4.0 ile çekim yapmanız ideal olacaktır.

Huawei, P60 Pro’da sadece özellik anlamında değil, kullanım anlamında da elinizin altında bir DSLR makine varmış hissiyatı sağlamak için güzel bir eklentide de bulunmuş. Telefonda lensler arası geçişler için kullanabileceğiniz Yakınlaştırma Halkası adında bir modül var. Kamera uygulamasındayken bu Yakınlaştırma Halkası’nı çevirerek kamerayı kaydırabiliyor ve geniş açılı lense, ana kameraya ve telefoto kameraya kolayca geçiş yapabiliyorsunuz.

OIS, faz algılamalı otofokus ve lazer otofokusun bulunduğu ana kameranın hemen altındaki elips şeklindeki kamera ise P60 Pro’nun telefoto kamerası. Bu kamera da yine 48 MP RYYB renk filtresine sahip ve faz algılamalı otofokus ile sensör kaydırmalı OIS desteği gösteriyor. Bu kamerayı bir kez denedikten sonra gece ve gündüz bolca kullanacaksınız diye düşünüyoruz. Zira parlak F2.1 diyafram açıklığında özellikle gece çekimlerinde rakip modellere göre uzun mesafeli fotoğraflarda çok daha iyi bir performans gösteriyor. Özellikle Ay fotoğrafçılığında ilerleme sağlanmış. Artık çok daha net Ay fotoğrafları çekilebiliyor. Ayrıca bu kamera telemakro özellikleri sunuyor ve sujeye 15 cm kadar yakından odaklanabiliyor. Yani hem uzak mesafeli çekimlerde hem de makro çekimlerde bu kamerayı büyük bir zevkle kullanacağınızı söyleyebiliriz. Kamera arayüzünden Super Makro modunu seçerek ya da Yakınlaştırma Halkası’ndan 3.5x’e gelerek telefoto kameranın telemakro özelliğini kullanabiliyorsunuz. Biraz daha yaklaşarak, mesela 5.5x’e geldiğinizde çok daha fazla detay görmeniz mümkün.

Kamera bloğundaki en üstteki lens de ultra geniş açılı çekimlerde kullanacağımız kamera oluyor. Bu kamera da 13MP’lik F2.2 diyaframlı sensör içeriyor ve yakın çekimleri de yakalamasını sağlayan otomatik odaklamayı destekliyor.

Şimdi buraya kadar olan kısımda ekranda Huawei P60 Pro ile çektiğimiz fotoğrafları gördünüz. Telefonun sunduğu kamera yetenekleri ve sağladığı sonuçlar, profesyonel kullanıcılar için fazlasıyla yeterli olacak cinsten. Özellikle değişken diyafram kamera için harika bir detay, bu şekilde alan derinliğini ve içeri giren ışığı kontrol edebiliyorsunuz. Geniş diyafram açıklığı gece çekimleri için de mükemmel bir ortam sağlıyor.

Ana kamera varsayılan olarak 12MP fotoğraf çekiyor ve varsayılan modda f/2.0 diyafram açıklığı kullanıyor. Çektiğimiz örnekler gerçekten harika görünüyor. Tüm fotoğraflar inanılmaz miktarda ayrıntıya sahip, keskinlik seviyesi üst düzey ve hiçbir şekilde gren görünmüyor. Ayrıca fotoğraf tonlarının da doğal görünümlü olduğunu söyleyelim.

Bu arada Huawei’nin XMAGE görüntü stilinden de bahsetmek lazım. Fotoğrafların renk tonlarını kamera arayüzünden seçebileceğiniz XMAGE görüntü stilleri ile değiştirebiliyorsunuz. Bunlardan Özgün, renkleri ve dokuları göründükleri gibi kaydederken Canlı seçeneği, fotoğraflara yüksek doygunluk katıyor; Parlak ise, yüksek kontrast ile dengeli ışık ve net kontrast görüntüleri aynı potada eritiyor. Çekim senaryolarınıza uygun sonuçları sizlere üretiyorlar.

Ana kamera ile 48 MP fotoğraflar çekmek istediğinizde, arayüzden Yüksek Çözünürlük adımını seçmeniz yeterli olacak. Daha keskin fotoğraflar elde etmek için birden fazla yüksek çözünürlüklü görüntüyü işleyen bu mod, gözle görülür bir fark yaratıyor.

Tüm senaryolar için elinizin altındaki makinede seçenek var ve işin güzel tarafı, her birinde iyi çalışıyor. Düşük ışıkta Gece modu, alan derinlikli fotoğraflar için Portre modu, Diğer seçeneği altında daha ulaşabileceğiniz pek çok mod yer alırken, en güzelini aslında fotoğrafla ilgili olanlar Pro modunda bulacaklar. Bu arada telefonun ön kamerası da 18 mm’lik geniş açılı lense sahip 13 MP’lik bir kamera içeriyor ve burada 3 zum kısayolu sunuluyor. Hangisinde çekim yaparsanız yapın, sonuçlar fazlasıyla ayrıntılı ve keskin görünüyor. Bol miktarda ayrıntıya, dengeli keskinliğe ve doğal görünümlü selfie fotoğrafları üretebiliyor.

Video kısmına geldiğimizde, Huawei P60 Pro’nun tüm kameralarında 60 fps'de 4K'ya kadar video kaydı yapabildiğini görüyoruz. Ayrıca elektronik sabitleme tüm kameralarda her zaman çalışıyor ve bu sayede titreşimsiz ve akıcı videolar elde edebiliyorsunuz. Bu anlamda P60 Pro’nun bol bol vlog çekenler ve dijital içerik üretenler için şahane bir çözüm olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Huawei P60 Pro Özellikleri ve Performans

Evet, Huawei P60 Pro, kameralarıyla gerçekten güçlü bir telefon olmuş. Elbette sadece kameralarıyla değil. P60 Pro, performansıyla da üst seviye amiral gemisi telefon deneyimi sunuyor. Huawei P60 Pro, Qualcomm'un Snapdragon 8+ Gen 1 işlemcisini kullanıyor ve bu yonga seti daha önce Mate 50 Pro'da da karşımıza çıkıştı. Bu işlemci, ABD ambargosundan dolayı Huawei'nin 5G özellikli yonga setlerini kullanmasına izin verilmediği için özel bir 4G sürümü ve piyasadaki en güçlü donanım platformlarından biri olmaya devam ediyor. Bu arada P60 Pro’nun, yaptığımız Geekbench performans testinde 1376 puan tek çekirdek, 4511 puan çoklu çekirdek sonuçlarına imza attığını da merak edenler için söyleyelim.

Bu işlemci ana çekirdek olarak 3.19 GHz frekansında çalışan Cortex-X2’yi kullanıyor. İşlemcinin performans çekirdekleri arasında 2,75 GHz'e kadar hız sağlayan 3 Cortex-A710 çekirdeği, verimlilik odaklı çekirdekleri arasında da 2,0 GHz frekanslı 4 Cortex-A510 ile bu yonga seti 1+3+4 yapılandırmasından oluşuyor. İşlemciye yerleşik GPU olarak da piyasadaki en iyilerden biri olan Adreno 730 eşlik ediyor.

Oyun tarafı güçlü. PUBG’de yüksek kare hızında oyun oynayabiliyorsunuz ve daha da iyisi, uzun oyun sürelerinde telefon ısınmıyor, en fazla ılık oluyor. Ayrıca her zamanki stres testlerimizi P60 Pro için de gerçekleştirdik. CPU kararlılığı yüzde 52'lik bir skorla iyi düzeyde çıktı. Bu arada P60 Pro, 12 GB RAM ve 512 GB depolama alanıyla geliyor. Depolama birimi de UFS3.1’e dayanıyor; yani veri yazma ve okuma hızı yüksek. Testlerde ziyade gerçek hayattaki performans ve kişisel deneyimlerimiz de gayet olumlu. Herhangi bir uygulama veya oyunla ilgili hiçbir sorun yaşamadık, her şey sorunsuz çalışıyor ve çoklu görevlerde de oldukça hızlı davranıyor. Her şey bir amiral gemisinden beklenebilecek düzeyde.

Peki, P60 Pro’nun pil performansı nasıl? Öncelikle telefonun kutusunda 88W SuperCharge şarj cihazının çıktığını söyleyelim. (Bu arada kutudan ayrıca şarj kablosu ve şeffaf koruma kılıfı da çıkıyor.) Bu şarj aleti, hem USB Type-A hem Type-C çıkışı sunuyor. Bu da aynı anda Huawei Matebook dizüstü bilgisayarınız varsa, onu da şarj edebileceğiniz anlamına geliyor.

Huawei P60 Pro, 4.815mAh kapasitesinde batarya ile çalışıyor. Bu batarya, uyguladığımız karışık kullanım testlerinde bir amiral gemisi için gayet iyi bir süre olan 90 saati aşkın bir kullanım sonucu verdi. 15 saati aşkın web dolaşım süresi sağlayan P60 Pro, yaklaşık 16 saat boyunca video oynatabiliyor. Bu da multimedya kullanımıyla günü rahat rahat çıkartabileceği anlamına geliyor.

Telefonun şarj süresi de oldukça kısa. P60 Pro’nun Turbo şarj modu var. 88W SuperCharge şarj cihazını bağladığınızda P60 Pro’nun ekranındaki şarj simgesine basılı tutarak Turbo modu açabiliyorsunuz ve bu modda telefon sadece 10 dakika içinde yüzde 50 oranında şarj olabiliyor. Eğer normal şarj ederseniz de 10 dakikada yüzde 41 oranında şarj olabiliyor. Turbo modu açıkken yarım saat içinde de yüzde 95 kapasitesine ulaşabilen telefon, 35 dakika içinde de tam kapasite şarj oluyor. Kablosuz şarj da, ters kablosuz şarj da destekleniyor. Bu arada telefonun bataryası 2000 şarj döngüsü sağlıyor. Bu da günde bir kez şarj edildiğini varsayarsak 5 yıl yapar ki bu süre fazlasıyla yeterli.

Huawei P60 Pro Google Hizmetleri ve AppGallery

Huawei P60 Pro, Android 12 çekirdeğini içeren EMUI 13.1 yazılımını çalışıyor. EMUI ile hizmetleri ve AppGallery artık daha da olgunlaşmış durumda. Yeni Gbox ile Google uygulamalarını da rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

EMUI 13.1, eskisine nazaran daha fazla kontrol imkanı tanıyor ve çeşitlilik sağlıyor. Ancak biliyorsunuz ki, Google hizmetlerini içermiyor. Fakat bu, Google hizmetleri bu telefonda çalışmıyor anlamına gelmiyor. Çeşitli alternatif yollar var.

Huawei’nin Petal Arama ve Petal Harita uygulamalarını, Huawei’nin ekosistemi olan HMS Core hizmetlerini ve AppGallery uygulama mağazasını kullanıyoruz. AppGallery’de başta banka uygulamaları olmak üzere Türkiye’deki alışveriş, seyahat, eğlence, eğitim ve daha pek çok kategoride sık kullandığımız uygulamaları bulabiliyorsunuz. Tabii ki en çok kullandığımız uygulamalar hangileri? WhatsApp, Facebook, Instagram, Spotify ve Netflix. Bunlar ilk başta aklımıza gelenler. Hepsi AppGalleryden doğrudan indirilebiliyor, yüklenebiliyor ve kullanılabiliyor. Uygulamaların güncellemeleri de geliyor bu arada, güncelleme konusunda da sorun yok.

Peki, YouTube başta olmak üzere Google Maps, Photos ve diğer Google hizmetlerini nasıl kullanacağız? Gbox yoluyla. AppGallery’ye girip Gbox’ı aratıyor ve indirip yüklüyoruz. Gerekli izinleri verdikten sonra artık buradan tüm Google hizmetleri ve uygulamalarını kullanabiliyoruz. Daha önceki Huawei telefon incelemelerimizde anlattığımız GSpace uygulamasına bir hayli benziyor. Benzer Klon işlevi yine Gbox’ta da var. Sizlerden bazı uygulamalarda bildirim alamadığınıza ilişkin çokça soru alıyorduk, Gbox yoluyla bu bildirim şikayetinizin olduğu uygulamaları klonlayarak bu sorundan da kurtulabilirsiniz. Ancak biz GSpace üzerinden Instagram ve WhatsApp kullanıyoruz mesela, bildirim konusunda bugüne kadar bir sorun yaşamadığımızı da not olarak söyleyelim.

Peki, halihazırda Android telefondan Huawei P60 Pro’ya nasıl geçilir? Gerçekten çok kolay. Phone Clone uygulaması yoluyla eski telefonunuzdaki tüm kayıtları P60 Pro’ya aktarabilirsiniz. Uyumsuz olan uygulamaları da yukarıda anlattığımız gibi AppGallery, Gbox ve GSpace’i kullanarak indirebilirsiniz. Aktarım sırasında bir sorun yaşamacaksınız, yaşarsanız da yorumlarda sorun cevaplayalım.

Sonuç

Evet, bakmayın, Huawei, gerçekten zorlu bir savaş veriyor. ABD ambargosu sebebiyle Google hizmetlerini resmi olarak alamaması ona kan kaybettirdi, bu gerçek. Fakat ürettiği alternatif çözümlerle rekabette kalması, ayrıca her yeni ürününde sürekli olarak üzerine koyarak ilerlemesi gerçekten önemli bir başarı. Yani bu telefondaki değişken diyafram açıklığı, fotoğraf ve video kalitesi, şu an bu telefonu piyasanın en iyi kameralı telefonlarından biri yapıyor, buna bir de Google eklesek ne olurdu, cevabı yorumlarda siz verin.

Peki, Huawei P60 Pro’yu nereden ne kadara alabiliyoruz? P60 Pro, elimizdeki 12 GB RAM ve 512 GB depolama seçeneğiyle 39 bin 999 TL fiyatında. 8 GB RAM’li ve 256 GB hafızalı seçeneği ise 36 bin 999 lira. Bu arada Huawei ürünlerini farklı kanallardan ziyade Huawei Online Mağaza’dan almanızda yarar var, zira burada hediye ve çeşitli kampanyalarla alabiliyorsunuz. Mesela P60 Pro için FreeBuds 5 kulaklık hediyesi var. Ayrıca indirim, kredi ve farklı paket fırsatları da var; linki aşağıya bırakıyorum oradan da bakabilirsiniz.

Huawei P60 Pro hakkında daha fazla bilgi almak için: https://consumer.huawei.com/tr/phones/p60-pro/buy/

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei P60 Pro
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiEMUI 13.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı3.19 - 2.0 GHz
Ekran TeknolojisiLTPO OLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1220 x 2700 px
Grafik İşlemciAdreno 730
Bellek (RAM)12 GB
Dahili Depolama512 GB
Ön Kamera13 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)48 MP
Arka Kamera (3)13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4815 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar74 x 161 x 8.3 mm
Ağırlık200 gr.