Dünya'nın En uzun EV yolculuğu tamamlandı

Amsterdam'dan Sydney'e en uzun elektrikli araba yolculuğu tamamlandı...

"En uzun EV yolculuğu" tamamlandı

Elektrikli arabaların genel olarak kullanımını "normalleştirmek" için yapılan kampanyaların öne çıkanlarından biri sonlanmış durumda. Hollanda'dan Wiebe Wakker, "Dünya'nın en uzun elektrikli araba yolculuğu" olarak tanımlanan seyahatini, yaklaşık üç yıl içerisinde Amsterdam'dan Sydney, Avusturalya'ya yaklaşık 95000 kilometreyi tamamladı. 15 Mart 2016'da Plug Me In girişimi ile modifiye edilmiş bir VW Golf ile başlayan yolculuk elektrikli arabaların avantajlarını ve kullanılabilirliklerini göstermeyi hedefliyordu. Yolculuk, 33 ülkeden geçti ve yolculuk ihtiyaçları (kalacak yer, şarj ve yemek gibi) gönüllüler ve aralarında Adobe ile Canon'un da bulunduğu sponsorlar tarafından karşılandı.

Yolculuk birden fazla kez denizden geçmeyi gerektiriyordu ve bunun sonucunda da olabileceği kadar çevre dostu olmadı. Ancak yine de bu sürüşün çevresel ve ekonomik avantajlarının altı çizilmekteydi. Değiştirilmemiş bir Golf, bu yolculuk için 2018 ABD fiyatları ile yaklaşık 4552$ değerinde yakıta ihtiyaç duyacakken Wakker, üç yıl içerisinde sadece 300$ değerinde elektrik harcadı.

Dünya'nın En uzun EV yolculuğu tamamlandı

Wakker'in hedefine ulaştığı söylenebilir ancak EV'lerin 2016 yılında zaten pratik araçlar oldukları, sadece genel olarak Tesla Model X gibi üst seviye araçlar veya kısa menzilli araçlar ile sınırlı olduklarını da unutmamak gerekiyor. Wakker'in özel Golf'ü de tek şarj ile sadece 200 kilometre gidebiliyordu. 2019 yılında EV'ler hâlâ yoğun olarak kullanılmıyor olsalar da, artık eskiye göre çok daha yaygın, daha ucuz ve daha uzun menzilliler. Daha sıkı emisyon kuralları, rekabet ve ölçek ekonomisi bu geçişte etkili olsalar da, Wakker gibi isimlerin çabalarının da etkisi olduğu kesin...

Okuyucu Yorumları