Dünya'nın ilk cyborg olimpiyatı geliyor!

Bildiğiniz olimpiyat oyunlarını unutun; çok farklı bir olimpiyat izlemeye hazır olun!

İlk cyborg olimpiyatı yolda!

Engelliler için düzenlenen Paralimpik Oyunları uzun zamandır düzenleniyor. Ama yeni bir yarışma, teknolojinin nerede bittiği ve insanların nerede başladığı sorusunu tekrar gündeme taşıyabilir.

İsviçre, Dünya'nın ilk cyborg olimpiyat oyunlarına Ekim ayında ev sahipliği yapacak. Cybathlon olarak anılan yarışma, teknik programları ile tanınan ETH Zürich motor-sensory sistemler profesörü Robert Riener'in düşüncelerinden ortaya çıkmış. Birkaç yıl önce Riener, Chicago'nun Sears Kulesi'ne tırmanmak için kullanılan hareketli bir bacak protezi hakkında okuduğu bir haberin ardından bu fikri geliştirmişti.

Ekim ayında düzenlenecek olan Cybathlon, insanların, makinelerin desteği ile neler yapabildiğini ortaya koymak için düzenleniyor. Bu etkinliğin amaçlarından biri de fiziksel engellere sahip olan kişilerin ihtiyaçlarına ve önlerindeki zorluklara dikkat çekmek. Murphy, her bir yarışmacının "pilot" olarak tanımlanacağını ve yarışmanın merdiven tırmanmak veya kavanoz açmak gibi günlük zorlukları içereceğini söylüyor. Görevlerin ileri teknoloji cihazlar ve gelişmiş teknoloji ekipleri ile desteklenerek yapılacakları düşünülürse, bu yarışmanın şimdiye kadarki hiçbir yarışmaya benzemeyeceği rahatlıkla söylenebilir.

İnsanların günlük hayatlarındaki zorluklardaki insan-robot ilişkilerini içeren bir yarışma, gerçekten de yarışmacıların destek almamaları üzerine kurulmuş olan diğer olimpiyatlara pek benzemeyebilir.

Okuyucu Yorumları