Dünyanın İlk X86 Çift Çekirdekli İşlemcisi

AMD (New York Borsası: AMD) endüstrinin ilk x86 çift çekirdekli işlemcisini tanıtacağını duyurdu. Şirketin Austin binasında yapılacak tanıtımda, AMD, 90nm silicon-on-insulator işleme teknolojisiyle ürettiği dört adet çift çekirdekli AMD Opteron™ işlemciyle güçlendirilmiş bir HP ProLiant DL585 sunucu

Dünyanın İlk X86 Çift Çekirdekli İşlemcisi

AMD’nin mevcut sistem altyapısına ve endüstri standardı mimarisine dayanarak daha verimli bilgisayar kullanımına kolayca geçiş yapan kurumsal müşterilerimiz, artan güç tüketimi ve ısınma gibi sorunlarla karşılaşmadan işlemci gücünden daha iyi yararlanabilecekler. AMD, sunucular ve iş istasyonları için tasarlanan çift çekirdekli AMD Opteron işlemciyi 2005 ortalarında piyasaya sunduğunda, bu işlemcinin piyasadaki watt başına en iyi performansa sahip olmasını bekliyor.

“Endüstrinin bu kilometre taşı, bilgi işlem dünyasının dinamiklerini değiştiriyor” diyen AMD Computation Products Group başkan yardımcısı Dirk Meyer konuşmasına şöyle devam etti: “AMD, güçlü müşteri tabanına çok çekirdekli 64-bit bilgi işlem kullanımı sağlayan ürünleriyle, bir kez daha, işlemci gücünü daha verimli kullanacak basit bir yaklaşım sunuyor.”

Bu duyuru ile AMD’nin imza attığı ilklere bir yenisi daha ekleniyor. AMD, yüksek performanslı, eş zamanlı x86 tabanlı 32 ve 64 bit bilgi işleme yönelik müşteri taleplerini karşılayan ürünleri piyasaya sunan ilk şirket olarak, endüstri genelinde 64 bit bilgi işleme yaygın olarak geçilmesine öncülük etti. Ardından, AMD, masaüstü bilgisayarlarda ve düşük güçle çalışan mobil PC işlemcilerinde 64 bit bilgi işlem ve Geliştirilmiş Virüs Koruması’nı (Windows® Service Pack 2 ile etkinleştirildi) uygulayan ilk firma oldu. AMD64, endüstrinin yaygın bir şekilde 64 bit bilgi işleme geçişine öncülük etmeye devam ederken, AMD’nin işlemci yol haritası AMD64 teknolojisiyle sağlanan verimlilik ve faydaları geliştirmeyi sürdürüyor.

Insight64’ün analiz müdürü Nathan Brookwood “Çift çekirdek teknolojisi, güç tüketimini veya ısınmayı hemen hemen hiç artırmadan işlemci performansını tırmandıracak etkileyici bir yöntem sunuyor. AMD çift çekirdekli işlemciler ile ilgili temel çalışmalarını yıllar önce başlattı. Tek çekirdekli AMD64 işlemcilerini geliştirirken, ileride ikinci bir çekirdeği desteklemeleri gerekeceğinin farkındaydılar. AMD, çift çekirdek teknolojisini teoriden pratiğe geçirdiğinde, çekirdek mantığı ve platform teknolojisine yapılan yatırımların önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini gösterdi.” dedi.

AMD’nin, günümüzün yoğun bilgi işlem gereksinimini karşılamayı sürdürürken, uyumlu sistem mimarisini korumaya önem verdiğini söyleyen Microprocessor Report, Instant-MDR şef editörü Kevin Krewell, “AMD64 teknolojisine dayalı çift çekirdekli AMD Opteron işlemciler üzerinde çalışan bir platformu tanıtan AMD, endüstri standardı mimariye yön veren yenilikler sunmaya devam ederken, yeni bir ilke daha imza atıyor” dedi.

Endüstri Desteği

Güçlü ortaklarla birlikte çalışan AMD, çift çekirdekli ürünlerin kullanılmasına izin veren teknolojiyi tanıtarak, x86 endüstrisinde yeni teknolojilere geçişe yön vermeyi sürdürüyor.

“Endüstri standardı sunuculardaki çift ve tek çekirdekli işlemci teknolojileri, ölçeklenirlik, performans ve büyük şirketlere ve KOBİ müşterilerine sunduğu değer ölçümlerini yeniden belirleyecek” diyen HP Endüstri standardı Sunucular Pazarlama başkan yardımcısı Paul Miller sözlerine şöyle devam etti: “AMD’nin sunduğu endüstrinin ilk çift çekirdekli x86 işlemcilerini HP ProLiant sunucularda kullanmak, hem HP’nin AMD ile yakın ilişkisini ve işbirliğini hem de bizim müşterilerimize en yeni ve en iyi teknolojileri en hızlı şekilde sunma sözümüzü tuttuğumuzu gösterdi.”

Sun Microsystems, Inc.’de Network Systems grubunun başkan yardımcısı John Fowler “AMD’nin stratejik bir ortağı olarak, AMD64 çift çekirdek teknolojisini donanım ve yazılım ürünlerimizle destekleyebilecek özel bir konumdayız” dedi. Fowler, AMD Opteron işlemci tabanlı Sun sunucuları ve iş istasyonlarında kullanılan Solaris işletim sisteminin, AMD64 çift çekirdek mimarisinden tam olarak yararlanabileceğini ve çok katmanlı uygulamaları mükemmel bir verimlilik ve performansla kullanabileceğini söyledi.

Endüstri Liderinden Yenilik

AMD, mevcut 940-yuva altyapısına dayanan çift çekirdekli AMD Opteron işlemcinin, iki işlem çekirdeğini tek bir kalıpta birleştirerek sunucu ve iş istasyonlarındaki iş yüklerinin büyük bir çoğunluğunda daha iyi performans sağlamasını bekliyor. Günümüz bilgisayar tasarımlarının formu, enerji tüketimi ve performans gereksinimleri nedeniyle, endüstride yeniliklere ihtiyaç duyuluyor. Çift çekirdekli işlemci teknolojisi, müşterilere endüstri standardı sistem mimarisine dayalı daha dengeli bir performans sunacak.

Çift çekirdekli işlemciler Doğrudan Bağlantı Mimarisine sahip AMD64 teknolojisinin doğal bir uzantısı. AMD, x86 ön yüz veriyolu mimarilerinin getirdiği kısıtlamaları ortadan kaldırmaya yardımcı olan ilk firma olmasının yanı sıra, ilk kez aynı kalıp içerisinde iki çekirdeği bellek denetleyicisi, I/O ve diğer işlemcilerle doğrudan bağlayarak genel sistem performansını ve verimliliği artıracak teknolojiyi sunuyor.

Piyasaya Sunum

AMD, mevcut 940-pin yuvaya dayanan 1-8 yuvalı sunucu ve iş istasyonu pazarı için kapsamlı bir çift çekirdekli işlemci ailesini 2005’in ortalarında piyasaya sunmayı planlıyor. İstemci pazarına yönelik çift çekirdekli işlemcilerin 2005’in ikinci yarısında piyasaya sunulması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları