Dünyanın tüm bilgisayarlarında Adware olacak

Dünya çapındaki bilgisayarların yüzde kaçında Adware zararlıları bulunuyor? Yanıtı haberimizde...

Tüm bilgisayarlara saldırı

Adware'den kaçış yok. Trend Micro, Nisan 2008'de yapılan HouseCall tarama sonuçlarına göre, dünya çapında bilgisayarların %35-40'ının adware'den etkilendiğini duyurdu. Adware'den etkilenen bilgisayar oranı, yüzde 38.6'ya yükseldi. İnternet üzerinden bilgi hırsızlığı ve sahte işlemler gerçekleştirmek için kullanılan suç yazılımlarından biri olan hacking araçlarının etkilediği bilgisayar oranı ise, yüzde 15.8 oldu.

İstenmeyen reklamların, Web tehditlerini yayan kişiler için bir gelir kaynağı olması, bunun en önemli nedeni olarak gösteriliyor.

Aynı sonuçlara göre adware'den etkilenen bilgisayar oranı altı ay içinde yüzde 1.3 artarak yüzde 38.6'ya yükseldi. Greyware kapsamında sınıflandırılan trackware (%4.7), browser helper (%5.6) ve browser hijacker'da (%0.2) ise düşüş yaşandı. Diğer taraftan İnternet üzerinden bilgi hırsızlığı ve sahte işlemler gerçekleştirmek için kullanılan suç yazılımlarından biri olan hacking araçlarından etkilenen bilgisayar oranı, altı ayda yüzde 3.2 artışla yüzde 15.8 oldu. Diğer suç yazılımları freeloader (%4.1), dialer (%1.8) ve keylogger'da (%1.7) ise azalma görüldü.

Konu hakkında bir açıklama yapan Trend Micro Türkiye Ülke Müdürü Erol Alptuna şunları ifade ediyor: "Günümüz tehdit ortamının, crimeware'e (suç yazılımları) dönüştüğünü ve kâr amaçlı adware'in giderek arttığını gözlemliyoruz. Adware yayma yöntemleri daha da gelişirken, adware iş modeli varlığını sürdürüyor."


Eski tehditler, geri dönüşüme uğruyor
Disketlerin yerini alan USB belleklerin yaygınlaşmasıyla, eski tehditlerin yeniden hayat bulduğu belirtiliyor. Günümüzde bilgisayarlar, bazı eski boot/mbr virüslerine karşı savunmasızlar ve güvenlik şirketlerinin tümü bu tür geri dönüşüme uğramış tehditlere karşı koruma sağlamıyor.

Bu araştırma, Avustralya, Brezilya, Çin (CN, HK, TW), Mısır, Estonya, Fransa, Almanya, İsrail, İtalya, Japonya, Meksika, Polonya, Rusya, Slovenya, Güney Afrika, Türkiye, İngiltere ve ABD olmak üzere 20 ülkede 274.896 bilgisayarı kapsamaktadır. Oranlardaki artış/düşüş, 6 aylık değişimi yansıtmaktadır. Ölçümler, her bir ülkedeki İnternet penetrasyonu ve nüfusuna göre ağırlıklıdır.

Bilgi için:
Trend Micro - 0212 361 57 10

Okuyucu Yorumları