Dünya'ya Ait "İki Ay" Daha Bulundu!

Yapılan araştırmalarda Dünya'ya ait iki ay daha bulunabileceği öne sürüldü!

Dünya'nın iki tane ayı daha varmış!

Dünya'nın gerçekte kaç uydusu var? Çoğumuz için bu sorunun cevabı sadece tek doğal uydumuz olan Ay'ı kapsar. Bazı insanlar insan yapımı uyduları işin içine katarak çok daha yüksek rakamlara çıkabilir. Ancak araştırmacıların bulduğu bu yeni cisim topluluğu, farklı bir cevabı da ortaya koyuyor.

6 Kasım'da öne sürülen bir araştırma raporu, popüler bilim dergilerinde ve astronomi camiasında büyük bir ses getirdi. Bazı manşetler "Dünya'nın Gizli İki 'Ay'ı varmış" gibi ayarında ifadeler kullanırken Weather Channel gibi birçok çevre ise "Dünya'nın Bir Değil, Üç Ayı Var" gibi oldukça iddialı ifadelerle durumu okuyucularına duyurdu.

Aslında bu araştırmanın kökeni, Aylık Kraliyet Astronomi Topluluğu Dergisi'nde ortaya çıkan ve Macaristan'daki ELTE Eötvös Loránd University'de çalışan bir ekip tarafından yayınlanan bir makaleye dayanıyor. Bu araştırma ise daha sonra Polonyalı astronom Kazimierz Kordylewski tarafından keşfedilen iki bulutsu gök cisminin keşfedilmesi ile doğrulanmış durumda. Bu bulutsu iki cisim, Dünya ile Ay'ın yer çekimlerinin eşit olduğu L4 ve L5 bölgelerinde bulunuyor ve Ay'a komşuluk ederek Dünya çevresinde dönmeye devam ediyorlar.

İşin ilginç kısmı ise uydu kavramının tanımında ortaya çıkıyor. Uydular, bir gezegenin yörüngesini takip eden gök cisimleri olarak tanımlandığı için bu bulutsu cisimler aslında Dünya'nın yörüngesinde bulunduğu ve gittikçe daha fazla tozu kendilerine çektikleri için bu tanıma uygun oldukları düşünülüyor.

Araştırma ekibi ise makalelerinde bu cisimleri uydu olarak tanımlamanın bir adım gerisinde durup bu bulutsuları "yalancı uydu" olarak nitelemeyi tercih ediyor.

Kraliyet Astronomi Topluluğu araştırmacısı Judit Slíz-Balogh, durumu "Gezegenimizin Ay'ın yanı sıra iki tane daha tozlu yalancı uydulara sahip olduğunu doğrulamak ilginç bir durum" cümlesiyle özetliyor. "Kordylewski bulutları oldukça zor görülebilen gök cisimleri, bu yüzden onlarca yıldır gözümüzün dibinde duran bu cisimleri fark etmemiz oldukça zordu.

Bu bulutlar diğer gök cisimleri kadar heyacan verici olmasalar da şüphesiz ki "kozmik mahallemizde" oldukça önemli bir yer sahibi olma özelliğini taşıyorlar. Araştırmacılar, bu bulutların uzay araçlarının stabil olarak tutulabileceği bir alan olduğunu ve hatta bu bulutların takip ettiği yörüngelerin gelecekte "gezegenler arası bir otobana çıkan yol" olabileceğini düşünüyorlar.

Dünya'nın Tatooine'in aksine üç güneş yerine üç aya sahip olan bir gezegen olması oldukça harika bir durum olabilirdi ancak durum bu şekilde değil. Kordylewski bulutları oldukça soluk gök cisimleri, o yüzden bu gece de gökyüzüne baktığınızda üç tane parlak ay görmeyi beklememeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Bu ise en başta sorduğumuz "Dünya'nın gerçekte kaç uydusu var?" sorusunu cevaplar nitelikte.

Okuyucu Yorumları