Düşük voltajla daha uzun pil ömrü: DDR4!

PC'lerimizdeki bellekleri adeta uçuracak olan DDR4 standardı, artık bize çok daha yakın!

DDR4 geliyor!

Sene başındaki Intel Developer Forum'da duyurulan DDR4 standardı nihayet piyasaya çıkıyor. "Yeni nesil hafıza" olarak tanımlanan DDR4'ler, 2013'ün sonunda piyasada olacak. Bu da, Aralık ayının DDR4'ün çıkış ayı olacağını gösteriyor. Yüksek yoğunluklu hafıza modüllerinin kullanılması ile PC'lerde tek slota 16 GB RAM takmak mümkün olacak. Bu gelişme aynı zamanda 64 bit işletim sistemlerinin önündeki hafıza kısıtını da kaldıracak. Pek çok ana kartın en az 2 hafıza slotu ile geldiğini düşünürsek, 32 GB RAM'lı PC'lerin önü açılacak.

3D modellemeler, video düzenleme ve elbette PC oyuncuları için bu geniş kapasite çok daha hızlı işlem yapmak anlamına geliyor. Fakat elbette her yeni teknolojide olduğu gibi, DDR4'lerin de ilk aşamada cüzdan dostu olmayacağını tahmin etmek zor değil.

2.1 GHz hızındaki RAM'ler, uygulamaların çok daha hızlı yüklenmesi anlamına gelecek. Böylece işlemcilerin bilgisayarı hızlandırırken takıldıkları şişe ağzı noktası olan RAM hızı problemi aşılmış olacak.

Ayrıca dev veri merkezlerine sahip işletmeler de DDR4'ü çok sevecek zira DDR3 1.5 Volt enerji kullanırken DDR4, 1.2 Volt enerji kullanacak. Bu evdeki kişisel bilgisayarımız için çok büyük bir fark değil ancak binlerce RAM modülü kullanmak zorunda olan veri merkezleri için ciddi bir enerji tasarrufu anlamına gelecek.

Elbette yeni RAM modüllerini eski ana kartlara takmak mümkün olmayacak. Bu yüzden, yeni DDR4 RAM'ler ancak 2014'te piyasaya çıkacak yeni anakartlarla çalışacak.

Okuyucu Yorumları