DVD Çalıcılara Özgürlük

İnternet sadece yazılım ve donanımlarının değil, aynı zamanda stand-alone DVD cihazlarının kırılma yöntemlerini de anlatıyor. Bu sayede bulunduğunuz bölgeyle sınırlı kalmayacak ve vizyondaki son filmleri herkesten önce izleyebileceksiniz.

DVD Çalıcılara Özgürlük

Sinema kuyruklarında her zaman aynı tartışma yaşanır. Türkiye’de sinema fanatikleri yeni filmleri merakla beklerken Amerika’da bir izleyici aynı filmi patlamış mısır ve kolasını alarak evinde DVD çalıcısından çok önceden izleme imkanına sahip. Benzer bir biçimde Avrupa’da filmlerin sadece fragmanları izlenebilirken sinemanın yıldızlarını Amerika’da DVD’nizde seyredebilirsiniz. Üstelik Amerikan dizilerinin hayranlarının ise, dizilerin Türkiye’de gösterime girmesi için çok daha uzun süre beklemeleri gerekebilir. Bu durumda akıllı davranıp en yeni DVD’leri Amerika ile aynı anda örneğin Amazon www.amazon.com aracılığıyla edinebilirsiniz. Ancak DVD filmlerinin çoğunda ve içerisinde sunulan ekstra materyallerde Türkçe sürümün bulunduğu Code 2 desteklenmiyor. Örneğin rejisör, oyuncular ve arka planda görev alan çalışanlarla yapılan röportajlar çoğunlukla izlenemiyor. Çünkü Amerikan DVD’lerinin (Code 1) Türkiye’de satılan DVD çalıcılarla izlenmesi özel bir kod aracılığıyla engelleniyor.

Eğer hileyi bilirseniz tüm DVD videolarını izleyebilirsiniz
Tüm dünya altı farklı bölge kodu ile birbirinden ayrılır. Avrupa ve Japonya Code 2 ile tanımlanırken, Amerika ve Kanada 1.bölge kodu alanı içerisinde yer alır. Bu yüzden Avrupa’da satılan DVD çalıcılar Code 2 bölgesine göre ayarlanır. Kuşkusuz küçük hileler ile bu kodu değiştirme şansına sahipsiniz. DVD çalıcılar ve bilgisayarınızdaki DVD sürücüleri Code 1’e göre ayarlayarak Amerika’da satılan DVD’leri de izleyebilirsiniz. Bu işlemler stand-alone olarak da bilinen ve elektronik mağazalarda satılan DVD çalıcılarda da kolayca gerçekleştirilir: Gerekli ayarların yapılması sırasında aygıtın uzaktan kumandası kullanılır. Bazı aygıtlarda çalıcının önünde yer alan tuşa basarak aygıtı hazır konuma getirmeniz gerekir.Yapılması gerekenleri daha
iyi açıklamak için işlemleri Philips DV-730 cihazında uygulayalım. Aynı işlemleri prensip olarak tüm diğer çalıcılarda da tekrarlayabilirsiniz, ancak kuşkusuz kullanılacak kodlar farklılık gösterecektir.

1 http://www.dvdregionhacks.com/html/regionmods/players/players.html internet sayfasını açın. İngilizce içerikli bu sayfalarda en geniş donanım listesine erişebilirsiniz.

2 Listede adı geçen DVD çalıcılar arasında sahip olduğunuz modele tıklayın. Bu adımdan, örneğin Philips DV-730 modelini seçtiğinizi düşünerek, işlemlere devam edelim. Eğer DVD çalıcınız çalışıyorsa durdurun. İşlemler sırasında sürücünüzde DVD bulunmaması gerekir.

3 Uzaktan kumanda üzerinde sırasıyla 2,7 ve 4 tuşlarına basın. Verileri niz alan karşınıza gelir. Bölge kodu 1 için uzaktan kumanda üzerinden sırasıyla aşağıdaki rakamları girin: 006000128156.

4 Uzaktan kumanda üzerinde istediğiniz bir tuşa basarak işlemi sonlandırın. Televizyonunuzda kısa bir süre için kırmızı bir ekran görülür. Bu durum bölge kodunun değiştirildiği anlamına gelir.

Dikkat! DVD’nizi tekrar bölge kodu 2’ye çevirmek istediğinizde aynı işlemleri farklı bir rakam kombinasyonuyla tekrarlamanız gerekir. Uzaktan kumanda üzerinden yazacağınız kodu yine bu sitede bulabilirsiniz.

DİKKAT! Philips DV-730 modelinde bölge kodu sadece 25 defa değiştirilebilir. Bu sayıyı aştığınızda çalıcınız son değiştirilen ülke kodunda kalacaktır. Firmware güncellemesiyle bu durumun önüne geçebilirsiniz. Bu yazılım çalıcınızın yenilenmesini sağlayacaktır. Ancak bu operasyon için mutlaka bir donanım uzmanından yardım almalısınız, çünkü çalıcınızın güncellenmesi için yapılacak işlemler garanti kapsamı dışına çıkmasına neden olacaktır. Firmware güncellemeleri firma tarafından internet üzerinden yayınlanır. Bu durumda Google’dan yararlanabilirsiniz www.google.com. Arama satırına Firmware, Update ve çalıcınızın modelini yazın. İndirdiğiniz Firmware’i CD’ye yazın ve CD’yi DVD sürücünüze yerleştirin. Bu işlemin ardındanzın modeline göre farklılık gösteren işlemleri firmware’i indirdiğiniz siteden takip ederek adım adım gerçekleştirin.

Bu tip bir güncelleme işlemine başlamadan önce internet üzerinde forumları ve haber gruplarını takip ederek uzmanların önerilerini ve tecrübelerini okumanız tavsiye edilir. Belki de DVD çalıcınız birkaç tuş kombinasyonuyla tamamen codefree hale getirilebilir. Yani bu sayede ülke kodları engelinden tamamen kurtulabilirsiniz. DVD’ler ile ilgili yardıma ihtiyacınız olduğunda örneğin www.hometheaterforum.com sitesini ziyaret edin. Bu sitenin ana sayfasında arama satırına DVD çalıcınızın modeliyle birlikte Codefree yazarak konuyla ilgili birçok kullanıcının yorumlarına ulaşabilirsiniz. www.digital-digest. com web sitesinden de DVD’ler ve çalıcıların kırılmasıyla ilgili önemli konulara yer veriliyor.

Öneri: Eğer DVD çalıcınızı herhangi bir web sitesi üzerinde veya forumda bulamazsanız üretici firmanın web sitesini ziyaret edin. Şansınız varsa sahip olduğunuz modelin diğer modellerle benzerlik gösterdiğini görebilirsiniz. Ardından web üzerinde aynı arama adımlarını benzer modeller için tekrar edin ve sonuçları DVD cihazınızda uygulamayı deneyin.

DVD kırma aygıtları en güvenilir seçim
Eğer internette yer alan hileler DVD çalıcınızda istediğiniz sonucu vermiyorsa, biraz parayı gözden çıkarıp özel elektronik cihazlarla DVD çalıcınızı daha güvenilir biçimde kırabilirsiniz. Üstelik bu aygıtlar
bölge kodları arasında sadece bir şalter ile hızlı geçiş yapma imkanı sunar. Bu donanımların, sahip olduğunuz DVD çalıcı üzerinde kullanılıp kullanılamayacağını, örneğin Chiptech firmasına ait aşağıdaki web adresinden öğrenebilirsiniz: www.psxtra.com/dvd/modkits.html. Avrupa’da yaygın olarak kullanılan Chiptech kartları için 75 euro’yu gözden çıkarmalısınız. İnternet üzerinden 15 euro’ya satılan benzer donanımlara rastlamak da mümkün oluyor. Ancak bu durumda değişiklikleri el ile yapmanız gerekir. Örneğin bazı cihazların çalıcınıza bağlanması için lehim aleti gibi özel araçlara ihtiyaç duyulur. DVD çalıcınızda donanım eklentisi ile ülke kodu engelini kaldırmak için ihtiyaç duyulabilecek araçları da yine bu site üzerinde görebilirsiniz.
www.dvd-swaps.co.uk/mods.php web sitesi ise teknik bilgiye sahip olmayan kullanıcılar için donanım güncellemesi servisi sunuyor. Bu site üzerinden gerekli aygıtları sipariş edebilir veya DVD çalıcınızı kargo ile göndererek ücret karşılığında DVD çalıcınıza monte edilmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlem için ödemeniz gereken ek ücret DVD çalıcınızın modeline göre 70 ile 150 dolar arasında değişiyor. Ayrıca www.codefreedvd.com sitesi yaklaşık 400 dolar karşılığında ülke kodu engeli bulunmayan Philips, Pioneer, Sony ve Panasonic gibi popüler markaların DVD çalıcılarını UPS aracılığıyla güvenilir bir biçimde evinize ulaştırılmasını sağlıyor. Üstelik bu firma yaptığı değişiklikler sonucunda kaybolan firma garantisini üzerine alarak kırılan ülke kodu için garanti veriyor. Diğer bir deyişle eğer DVD çalıcınızın donanımı üzerinde yapacağınız değişiklerde başarısız olma riskini göze alamıyorsanız elektronikçilerden veya internet üzerinden, ülke kodu olmayan DVD çalıcıları tercih etmelisiniz. Artık www.amazon. com adresinden en yeni DVD filmlerini sipariş edebilir ve evinizde sınırsız sinema keyfini yaşayabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları