E-posta için En iyi ipuçları

Mektupların internet haricinde daha hızlı, daha hesaplı ve tabii ki daha rahat gönderilmesi mümkün değil. Ancak kullanıcı sayısı milyonlarla ölçülen e-postayı kim, ne kadar etkili kullanıyor?

E-posta için En iyi ipuçları

Daha sonra ataç şeklindeki simgeye tıklayın ve açılan nesne menüsündeki Ekleri Kaydet komutunu çalıştırın. Son olarak dosyaların kaydedilecekleri konumun seçilmesi gereklidir.

41-Alıcı için acele iletileri işaretlemek
Eğer gönderdiğiniz e-postanın alıcının dikkatini çekmesini istiyorsanız bunu bir ünlem işareti ile donatmalısınız: Bunun için ilk olarak yeni bir e-posta hazırlayın ve İleti/Öncelik Ata/Yüksek komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda alıcı iletiyi alınca bir soru işareti ile karşılaşacaktır.

Ücretsiz E-posta ipuçları

42-E-posta adreslerinin çoklu kullanımı
Outlook Express’in adres defterini açın Dosya/Ver/Diğer Adres Defteri komutunu çalıştırın. Ekrana gelen pencereden Metin Dosyası’nı seçin ve Ver düğmesine tıklayın. Bu dosyayı “Adresler.csv” adı altında kaydedin. İleri düğmesine tıklayın CSV Ver penceresindeki tüm alanları seçtikten sonra Son düğmesine tıklayın. Lokal bilgisayarınızda kullandığınız ve CSV dosyası olarak kaydettiğiniz adres defterini Yahoo altında da kullanabilmek için ilk olarak Yahoo adres defterini açın ve Import/Export bağlantısına tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen pencereden Almak istediğiniz adres defteri dosya türünü seçin ve daha sonra Gözat düğmesine tıklayarak dosyanın lokal bilgisayardaki konumunu belirleyin. Import Now düğmesine tıklamanız yeterli olacaktır. Benzer şekilde mynet adres defterinde de Al düğmesine tıklayarak Palm, Netscape veya Outlook adres defterlerini online olarak kullanabilirsiniz.

43-Tatildeyken e-postaların otomatik cevaplanması
Ücretsiz e-posta hizmeti veren bir çok yabancı serviste örneğin siz tatildeyken gelen e-postaların otomatik olarak cevaplanması fonksiyonu sunulur. Önde gelen Türkçe servislerden mynet de kullanıcılarına otomatik yanıtlama işlevini sunuyor. Gelen e-postaların otomatik olarak yanıtlanması için mynet hesabınıza girdikten sonra sırasıyla Ayarlar ve Otomatik Yanıtla bağlantılarına tıklayın. Daha sonra söz konusu fonksiyonun aktif hale gelebilmesi için “Otomatik yanıtlama açık” seçeneğini işaretleyin ve altındaki kutucuğa otomatik yanıt mesajını girin. Son olarak mesajın saklanması ve gelen e-postalara cevap olarak gönderilmesi için Kaydet düğmesine tıklayın.

44-E-postaları Wordpad ile Offline hazırlamak
Windows donatıları arasında yer alan bir program ile e-postalarınızı offline olarak rahatlıkla yazabilirsiniz: Bu aracı Başlat/Program/Donatılar/Wordpad üzerinden çalıştırabilirsiniz. Ekrana gelen metin editörü penceresinde ileti metnini girin, daha sonra bu metni seçin ve Düzen/Kopyala komutunu çalıştırın. Daha sonra istediğiniz webmail (Kolaymail, mynet, Yahoo...) sunucusu penceresinde yeni bir ileti oluşturun, alıcının e-posta adresini girin ve son olarak metin kutusu üzerine farenin sağ düğmesi ile tıklayın. Biraz önce kopyaladığınız ileti metnini eposta içerisine eklemek için nesne menüsündeki Yapıştır komutunu çalıştırın.

45-istenmeyen iletileri otomatik olarak engellemek
Ücretsiz e-posta servisi kullanıcılarının en çok karşılaştıkları sorun gelen kutularının tanıtım iletileri ile doldurulmasıdır. Ancak bu sorun servislerin entegre filtre çözümleri kullanılarak rahatlıkla çözüme kavuşturulabilir. Bunun için örneğin mynet hesabında ilk olarak Ayarlar bağlantısına tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen pencere üzerindeki Filtreler bağlantısına tıklayarak iletileri için Outlook Express’dekine benzer kurallar oluşturabilir veya Adres Engelleme altından ileti almak istemediğiniz adresleri belirleyebilirsiniz. Bu konuda belki de en gelişmiş önlemleri sunan Hotmail’de Junk Mail filtreleri oluşturabilir, bu tür iletilerin direkt olarak silinmelerini sağlayabilir veya asla tanıtım iletisi olarak işaretlenmeyecek olan gönderenler için güvenli listesi (Safe List) oluşturulabilir. Ayrıca Hotmail, artık neredeyse standart haline gelen filtre ve adres engelleme gibi fonksiyonları da sunuyor.

46-E-postaları silinmeden 30 gün saklamak
Bir çok webmail sunucusunda iletilerin saklanma süresi 30 gün ile sınırlıdır. Ancak bu süreyi filtre fonksiyonu yardımıyla uzatmak mümkündür. Bunun için ilk olarak ek bir klasör oluşturun ve iletilerin filtre yardımıyla otomatik olarak bu klasör içerisine taşınmasını sağlayın. Filtrelerin nasıl oluşturulduğunu ilerleyen sayfalarda bulabilirsiniz. Ayrıca Kolaymail altında bu süreyi istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

47-isim ve parolanın otomatik girilmesi
Tüm ücretsiz posta servislerinde çalışmaya başlayabilmek için ilk önce kullanıcı ismi ve parolanın girilmesi gereklidir. Şayet bu bilgi girme işlemi size sıkıcı geliyorsa gerekli alanların Internet Explorer tarafından doldurulmasını sağlayabilirsiniz. Gerekli ayarlamaları yapmak için ilk olarak Internet Explorer’ı açın, Araçlar/Internet Seçenekleri komutunu çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki İçerik kartını aktif hale getirin. Burada bulunan Otomatik Tamamlama düğmesine tıklayın ve “Formlardaki kullanıcı adları ve parolalar” seçeneğini işaretleyin. Önemli! Burada bulunan “Parolaları kaydetmem için uyar” seçeneğinin de işaretlenmesi gereklidir. Dikkat! Bu düzenlemeleri yaptıktan sonra bilgisayarınızı kullanan herkesin e-posta hesaplarınıza kullanıcı adı ve şifrenizi bilmesine gerek kalmadan ulaşabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.

48-Web’den Selamlar: Dijital posta kartı göndermek
Özel günleri kutlamak veya duygularınızı ve düşüncelerinizi iletmek için sadece düz yazılar kullanarak e-posta göndermek zorunda değilsiniz. Kullanımı en az e-posta kadar yaygın olan e-kart’ları ücretsiz olarak gönderebilirsiniz. Örneğin mynet’in e-kart servisini kullanarak sevdiklerinize çeşitli kartlar gönderebilirsiniz. Bunun için ilk olarak www.mynet.com sayfasını görüntüleyin ve üst tarafta bulunan Ekart bağlantısına tıklayın. Daha sonra ekrana gelen sayfa üzerindeki çeşitli kategoriler içerisinden birini seçerek çeşitli ekartları görüntüleyebilirsiniz. Hareketsiz kartların haricinde Flash kullanılarak hazırlanmış animasyonları da kart olarak gönderebilir ve hatta kartınıza müzik de ekleyebilirsiniz.

49-SMS biçiminde kısa e-postalar göndermek
Eğer hazırladığınız e-posta’nın biran önce alıcıya gönderilmesi gerekiyorsa GSM operatörlerinin SMS servislerinden faydalanabilirsiniz. Bunun için Türkiye’deki GSM operatörlerinin web sayfalarından veya yurtdışındaki arkadaşlarınıza mesajlar göndermek için uluslar arası web sayfalarından faydalanabilirsiniz.

50-Internet bağlantısı kurulumunu hızlandırmak
Eğer e-postalarınızı genellikle online olarak yazıyor ve okuyorsanız kullandığınız browserın açılış sayfasını kullandığınız webmail sunucusu olarak belirlemelisiniz Internet Explorer altında Araçlar/Internet Seçenekleri komutunu çalıştırın ve Genel kartı üzerindeki Giriş Sayfası kutusuna sunucunun web adresini girin.

Bunun için ilk olarak söz konusu e-postalardan birini açın ve İleti/Göndereni Engelle komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda ekrana gelen soruya Evet cevabını verin. Eğer ileride bu kişiyi engellemekten vazgeçmek isterseniz Araçlar/ İleti Kuralları/Engellenen Gönderenler Listesi komutunu çalıştırın ve listeden çıkarmak istediğiniz kişiyi seçtikten sonra Kaldır düğmesine tıklayın.

32-Varsayılan program olarak Outlook Express
Eğer farklı e-posta programlarını deniyorsanız bunlar genellikle sistemde standart e-posta uygulamaları olarak kaydedilirler. Eğer Outlook Express’i tekrar varsayılan program olarak kullanmak isterseniz Araçlar/Seçenekler komutunu çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Genel kartını aktif hale getirin. Son olarak “Bu uygulama varsayılan Posta denetleyicisidir” metnine karşılık gelen varsayılan Olarak Ata düğmesine tıklayın.

33-E-postaları yabancı bakışlardan korumak
Outlook Express penceresinde Dosya/Kimlikler/Kimlikleri Yönet komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda ekrana gelen iletişim penceresinden korumak istediğiniz, genelde bu ana kimliktir, kimliği seçin. Daha sonra Özellikler düğmesine tıklayın ve Kimlik Özellikleri penceresindeki Parola İste seçeneğini işaretleyin. Kullanmak istediğiniz parolayı ekrana gelen pencere üzerindeki Yeni Parola ve Yeni Parola Onayla kutularına ayrı ayrı girdikten sonra Tamam düğmesine tıklayın. Daha sonra bunu ve bir sonraki iletişim penceresini kapatın. Dosya menüsündeki Kimlik Değiştir komutunu çalıştırın ve Kimlik Oturumu Kapat düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda Outlook Express otomatik olarak kapatılacak ve program yeniden başlatıldığında biraz önce belirlediğiniz parolayı girmenizi isteyecektir.

34-Windows Gezgini ile dosya eklemek
Outlook Express’i çalıştırın ve bir e-posta hazırlayın. Daha sonra Başlat/Programlar/Windows Gezgini komutunu kullanarak Windows’un dosya yöneticisini çalıştırın. Her iki pencereyi de aynı anda masaüstünde görünecek şekilde küçültün. E-posta ile göndermek istediğiniz dosya üzerine farenin sol düğmesini kullanarak tıklayın ve farenin düğmesini bırakmadan seçili dosyayı Outlook Express’in ileti penceresine taşıyın.

35-Yazım kontrolü çalışmıyor
Outlook Express altında yazım kontrolünü kullanabilmek için örneğin Word gibi başka bir Microsoft programının bu fonksiyon ile kurulmuş olması gereklidir.

36-Bağlantı kesilmesinin engellenmesi
Bağlantı kesilmesi hatası ile genellikle karşılaşıyorsanız sunucunun zaman limitini yükseltmelisiniz. Bunun için Outlook Express penceresindeki Araçlar/Hesaplar komutunu çalıştırın ve eğer birden fazla e-posta hesabına sahipseniz hata veren sunucuyu seçtikten sonra Özellikler düğmesine tıklayın. Sunucu zaman aşımı süresini yükseltmek için burada bulunan kaydırma çubuğunu sağa doğru yavaş yavaş hareket ettirin. Ayrıca burada bulunan farklı ayarlar üzerinde de çalışabilirsiniz.

37-Büyük e-postalar gelen kutusunu bloke ediyorlar
Eğer gelen kutunuz uzun e-postalar nedeniyle bloke oluyorsa bu sorunu rahatlıkla çözebilirsiniz: Outlook Express penceresindeki Araçlar/ileti Kuralları/posta komutunu çalıştırın. İlk olarak kural bir koşul seçmelisiniz: “İleti, boyut KB’tan daha büyük olsun” seçeneğini işaretleyin. Daha sonra koşulun sağlandığı durumlarda uygulanacak eylemin seçilmesi gereklidir: Bunun için de “Sunucudan yükleme” seçeneğini işaretleyin. Son olarak açıklama kutusundan sunucudan yüklenmesini istemediğiniz iletilerin minimum büyüklüğünü belirleyebilirsiniz. Bunun için “İleti, boyut KB’tan daha büyük olsun” cümlesindeki mavi renkli boyut” bağlantısına tıklamalısınız.

38-Önemli e-postaları göz önünde bulundurmak
Şayet Gelen Kutusu’ndaki bazı iletiler özellikle önem arz ediyorlarsa bunları kırmızı bayraklar kullanarak işaretleyebilirsiniz. İlk olarak işaretlemek istediğiniz e-postayı seçin ve daha sonra İleti/İletiye Bayrak Ata komutunu çalıştırın. Ancak eğer isterseniz iletiyi fare yardımıyla da işaretleyebilirsiniz. Bunun için e-postanın sol tarafında tam olarak küçük bir bayrak simgesi ile işaretlenmiş sütuna denk gelecek bir noktaya farenin sol düğmesini kullanarak tıklayın. Bunun sonucunda tıkladığınız noktada kırmızı bir bayrak ekrana gelecektir.

39-Gelen Kutusu’nu sık kontrol etmek
Outlook Express program penceresinde Araçlar/Seçenekler komutunu çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Genel kartını aktif hale getirin. Buradaki “Yeni iletilere 30 dakikada bir bak” seçeneği standart olarak işaretlidir. Ancak buradaki dakika değerini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Açıklama: Flatrate kullananlar, bağlantıları belirli bir süre sonrasında sunucu tarafından otomatik olarak kesileceği için bu seçeneği kullanmayabilirler.

40-Ekte gönderilen dosyaları hızlı kaydetmek
İlk olarak söz konusu e-postayı açın.

Bunun için Araçlar/Seçenekler komutunu çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Yazım Denetimi kartını aktif hale getirin. Burada Ayarlar başlığı altında bulunan “Göndermeden önce her zaman yazım denetimi uygula” seçeneğini işaretleyin.

22-Dağıtım listesi ile zaman tasarrufu
Şayet kendi hazırladığınız gazetenizi veya topluluğunuza ait üyelere yazılar göndermek istiyorsanız dağıtım listeleri kullanarak zamandan ve işten tasarruf sağlayabilirsiniz. Buradaki örnekte adres defterinde hazır e-posta adresleri olduğunu varsayıyoruz. Bunun için ilk olarak araç çubuğu üzerindeki simgesine tıklayarak Adres Defterini açın ve Dosya/Yeni Grup komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda ekrana gelen pencere üzerindeki Grup adı kutusuna örneğin “Birlik” yazın. Daha sonra Üyeleri Seç düğmesine tıklayın ve son olarak adres defterini kapatın. Yeni bir e-posta hazırlayın ve “Kime” kutusuna tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen liste içerisinden “Birlik” ismindeki grubu seçin ve Kime düğmesine tıklayın. İletişim penceresini Tamam düğmesine tıklayarak kapatın. Gönder düğmesine tıklandığında hazırlanan ileti grup içerisindeki üyelere otomatik olarak gönderilecektir.

23-Gelen Kutusu’nun düzenli kalabilmesi için
Gelen Kutusu’nun dolmaması ve bunun üzerinde hakimiyetin kaybolmaması için belirli gönderenler ve konulara özel ayrı klasörlerin oluşturulması gereklidir. Bunun için Klasörler penceresindeki Yerel Klasörler simgesine farenin sağ düğmesini kullanarak tıklayın ve açılan nesne menüsündeki Yeni Klasör komutunu çalıştırın. Ekrana gelen boş alan içerisine istediğiniz ismi girin ve Tamam düğmesine tıklayın. Aynı yöntemi kullanarak alt klasörler de oluşturabilirsiniz.

24-Gelen iletileri otomatik sıralamak
Bir çok klasör oluşturanlar gelen iletileri örneğin gönderen bilgisine (örneğin: Ahmet Yaşar) göre önceden sıralayabilirler. Bunun için Araçlar/İleti Kuralları/posta komutunu çalıştırın. Bir kural oluşturmak için Yeni düğmesine tıklayın ve birinci adımda koşul olarak “İletinin kimden satırı kişi adını içersin” seçeneğini işaretleyin. İkinci adımda “Belirtilen klasörüne taşı” eylemini seçin ve son olarak üçüncü adımda da gönderen kişiyi (Ahmet Yaşar) ve iletinin taşınacağı klasörü seçin.

25-Adres Defteri’ni diskete yedeklemek
Adres Defteri’nde ne kadar çok öğe bulunursa, defter o kadar değerli olacaktır. Bu nedenle farklı bir kayıt ortamında saklanmasında fayda vardır. Adres Defteri’ni açın ve Dosya/Ver/Adres Defteri (WAB)... komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda ekrana gelen iletişim penceresinde kaydedilecek hedef olarak disket sürücüyü seçin ve örneğin Adresler gibi uygun bir isim girin.

26-E-postaları silindikten sonra bile kurtarmak
Eğer gelen kutusuna göz atarken iletileri yanlışlıkla silecek olursanız bunları Silinen Öğeler klasöründen kurtarabilir ve farklı bir klasör içerisine taşıyabilirsiniz.

27-E-postaları diskete saklamak ve yedeklemek
Disket sürücü için masaüstünde bir kısayol oluşturun. Daha sonra Outlook Express’i çalıştırın, buradan yedeklemek istediğiniz e-postaları seçin ve fare yardımıyla biraz önce oluşturduğunuz disket sürücü kısayolu üzerine kopyalayın.

28-ilk taslaktan e-postanın son haline
Outlook Express penceresindeki Yeni İleti düğmesine tıklayın. E-posta taslağını hazırlayın ve bir konu girin. E-posta penceresinin menü çubuğundaki Dosya/Klasöre Kopyala komutunu çalıştırın ve ekrana gelen penceredeki listeden Taslaklar klasörünü seçtikten sonra Tamam düğmesine tıklayın. E-posta penceresini kapatın. Ekrana gelen Değişiklikleri bu iletiye kaydetmek istiyor musunuz?” sorusunu Hayır düğmesine tıklayarak cevaplayın. Eğer bu iletiyi ileride düzenlemek ve göndermek isterseniz Taslaklar klasöründen almanız yeterli olacaktır.

29-Araç çubuğunu düzenlemek ve görüntülemek
Farenin sağ düğmesini kullanarak araç çubuğu üzerine tıklayın ve ekrana gelen nesne menüsündeki Özelleştir komutunu çalıştırın. Araç Çubuğunu Özelleştir penceresindeki Ekle ve Kaldır düğmelerini kullanarak hangi simgelerin görünüp görünmeyeceklerini belirleyebilirsiniz.

30-E-postalarınız için daha çok renk ve çeşit
E-posta penceresinde Biçim/Zengin Metin(HTML) komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda ek bir biçimlendirme çubuğu ekrana gelecektir. Bunun için ilk olarak değiştirmek istediğiniz metin parçalarını seçin ve biçimlendirme çubuğu üzerinden istediğiniz komutu çalıştırın. Eğer isterseniz sağ üst köşedeki Resim Ekle düğmesine tıklayarak iletileriniz içerisinde resimler kullanabilirsiniz. Son olarak Biçim/İleti Örneği Uygula komutunu kullanarak hazırladığınız eposta artalanın da farklı görünmesini sağlayabilirsiniz.

31-istenmeyen ileti ve gönderenleri engellemek
Örneğin devamlı olarak gönderdiği tanıtım iletileri yüzünden birinden sıkıldıysanız bu kişinin e-posta adresini engelleyebilirsiniz.

ve bu dosyaların hangi programlar ile açılabileceğini çıklayın.

12-Çok kısa e-postalar hazırlamak
Burada telgraf sitilini de kullanabilirsiniz: Bir e-posta için kısa sayılabilecek bildirileri direkt olarak konu satırına girebilir ve ileti kısmını boş bırakabilirsiniz. Konu satırının sonuna metin yok anlamına gelen “my” kısaltmasını ekleyerek alıcının aslında iletiyi açmasına gerek olmadığını sadece konu satırını görmesinin yeterli olacağını belirtebilirsiniz.

13-E-posta adreslerini browser ile çağırmak
İnternette sıkça sörf yapanlar ve bu esnada e-posta yazmaktan hoşlananlar aşağıdaki varyasyonları denemeliler: En çok kullandığınız e-posta adreslerini Internet Explorer Sık Kullanılanlar’ı arasına ekleyin. Bunun için herhangi bir öğe oluşturun ve bu Sık Kullanılanlar öğesinin özelliklerini değiştirin: Bunun için Internet Explorer penceresinde Sık Kullanılanlar menüsünü açın, söz konusu öğe üzerine farenin sağ düğmesini kullanarak tıklayın ve nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın. Ekrana gelen pencere üzerindeki “URL” satırına örneğin “mailto: deneme.chip@örnek.com.tr” yazın. Daha sonra söz konusu Sık Kullanılanlar öğesinin ismini değiştirin: Bunun için tekrar Sık Kullanılanlar menüsünü açın ve istediğiniz öğe üzerine farenin sağ düğmesini kullanarak tıkladıktan sonra nesne menüsündeki Yeniden Adlandır komutunu çalıştırın. Bu öğeye, örneğin eposta alıcısının adı gibi açıklayıcı bir isim girin. Eğer ileride oluşturduğunuz bu Sık Kullanılanlar öğesini çalıştıracak olursanız e-posta programı otomatik olarak çalıştırılacak ve ekrana gelecek yeni ileti penceresindeki alıcı hanesinde söz konusu kullanıcının adresi bulunacaktır.

14-Üç yıldız reklam iletilerine karşı korur
Internet forumlarına katılanlar veya yazı hazırlayanlar istenmeyen reklam iletileriyle boğuşmak zorunda kalırlar. Çünkü bazı forumlarda katılımcıların e-posta adreslerini girmeleri mecbur kılınır. Ancak bir forumda kullanıcılara, aralarında özel olarak haberleşme imkanı da sunulur. E-posta adresini tanıtım iletilerinde kullanılamaz hale getirmek için girmek zorunda kalacağınız adresleri aşağıdaki formda yazabilirsiniz: “deneme.chip@***örnek.com.tr”. Burada kullanılan üç tane yıldız adreslerin programlar tarafından otomatik olarak alınmasını ve reklamlar için kullanılmasını engelleyecektir.

15-Alıntıların iletilerde idareli kullanılması
Gönderenin yanıtlandığı (Reply) iletilerdeki gereksiz metinleri silin. Çünkü kullanılan e-posta programı hazırlanan yeni e-postanın altına yanıtladığınız iletinin tamamını alıntı olarak ekleyecektir.

16-E-postaları başka dillere çevirmek
Dil çevirileri için www.freetranslation.com adresini kullanabilirsiniz. Bunun için ilk olarak çevrilmiş metni seçin, bu seçili alan üzerine farenin sağ düğmesini kullanarak tıklayın ve açılan nesne menüsü üzerindeki Kopyala komutunu çalıştırın. Daha sonra e-posta programını açın yeni bir ileti oluşturun ve boş ileti üzerine farenin sağ düğmesiyle tıkladıktan sonra nesne menüsündeki Yapıştır komutunu çalıştırın.

17-Sen veya Siz? Genel e-posta kuralları
E-postalar için de uyulması gereken kurallar vardır. E-posta hazırlarken dikkat etmeniz gereken kuralları www.netplanet.org/netiquette/email.html adresinde bulabilirsiniz.

18-E-postaları şifreleyerek göndermek
Bir çok şifreleme programının kullanılması oldukça zordur. Bunun için kullanımı kolay olan Steganos’un Crypt&Go (http://www.steganos.com/en/) programını kullanabilirsiniz. Yaklaşık 100 Dolar’lık bu programın en büyük avantajı eposta alıcısının da bu şifreleme programını kullanmak zorunda kalmaması. Alıcının iletiyi görebilmesi için sadece gerekli şifreyi bilmesi yeterli.

19-iletileri önce offline hazırlamak, sonra göndermek
Outlook Express’i çalıştırın ancak bir internet bağlantısını kurmayın. Göndermek istediğiniz iletiyi hazırlayın ve daha sonra Gönder düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen iletişim penceresindeki “Bunu bir daha gösterme” seçeneğini işaretleyin ve Tamam düğmesine tıklayın. Bir sonraki iletiyi hazırlayın ve bir kez daha Gönder düğmesine tıklayın. Bu şekilde, offline olarak hazırlanan tüm iletiler Giden Kutusu içerisine toplanırlar. Söz konusu iletileri göndermek için internet bağlantısı kurulduğunda Araçlar/Gönder ve Al/ Tümünü Gönder ve Al komutunu kullanabilirsiniz.

20-Haber gruplarına e-posta göndermek
Haber gruplarına gönderilen yazılar metin biçiminde olmalıdır. Ancak Outlook Express’in kullandığı yanlış biçim haber grubu üyelerinin sinirlenmesine yol açabilir. Bunu engellemek için CHIP’in tavsiyesi: Bir haber grubuna e-posta göndermeden önce Biçim/Düz Metin komutunu mutlaka çalıştırın. Eğer haber gruplarına düzenli olarak e-posta gönderiyorsanız standart ayarları değiştirebilirsiniz. Bunun için Araçlar/Seçenekler komutunu çalıştırın, ekrana gelen pencere üzerindeki Gönder kartını aktif hale getirin ve Haber Gönderme Biçimi olarak Düz Metin seçeneğini işaretleyin.

21-Çok Basit: Yazım hatası olmayan e-postalar
Outlook Express’in temel ayarlarını değiştirerek yazım ve dilbilgisi hatalarını rahatlıkla değiştirebilirsiniz.

E-posta, günümüzde bilgi aktarımının en hızlı, en hesaplı ve en rahat yolu.Ve bu elektronik mektubu daha da çekici ve kullanılır hale sokan özelliği ise dijital ortama aktarılmış fotoğrafların, Excel tabloları veya örneğin word dokümanlarının da beraberinde gönderilebiliyor olması. Ancak söz konusu dijital posta ile çalışmanın püf noktaları bilindiğinde e-posta aslında çok daha fazla görevi yerine getirebilir. Bu nedenle CHIP, eposta ile ilgili en iyi 50 ipucunu sizler için derledi. E-posta kullanıcılarının çok büyük bir kısmının Outlook Express ile çalıştığı göz önünde bulundurularak ipuçlarının çok büyük bir kısmı bu e-posta programı baz alınarak hazırlandı.Ancak bu yazıdan Hotmail veya Kolaymail gibi ücretsiz e-posta hizmeti sunan webmail servislerinin kullanıcıları da faydalanabilecekler. Bu servislerin aslında hangi kullanışlı fonksiyonları sunduğunu göreceksiniz.Ve artık virüslerden çekinmeye gerek yok: Söz konusu zararlı ziyaretçileri çok küçük bir çabayla posta kutunuzdan nasıl uzak tutabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.

Genel İpuçları


1-Sunucu değişimine rağmen sabit e-posta adresi
Hotmail (www.hotmail.com), Kolaymail (www.kolaymail.com) veya GMX (www.gmx.com.tr) sunucularından ücretsiz bir e-posta adresi daha alın. Bu sayede istediğiniz zaman sunucunuzu değiştirebilir ve e-posta adresiniz değişmediği için her zaman erişilebilir kalabilirsiniz. Buradaki hile: İletilerinizin GMX, Hotmail veya Kolaymail’den istediğiniz e-posta adresine otomatik olarak yönlendirebilirsiniz.

2-Dosya eklentilerini göndermeden önce sıkıştırmak
Eğer e-posta ile doküman, resim veya farklı verileri gönderecekseniz söz konusu dosyaları örneğin Winzip (HCDcode:Basic Kit) gibi program yardımıyla sıkıştırmalısınız.

3-Zaman Tasarrufu: imza fonksiyonunu kullanın
İmzalar metin yapı elemanları gibidirler: Bunlar otomatik olarak her e-posta altına yerleştirilirler ve isim, adres, telefon veya web adresi gibi tipik bilgiler içerirler. Tüm modern e-posta programlarında bu fonksiyon bulunur. Outlook Express altında Araçlar/Seçenekler/İmzalar komutunu kullanarak imzalara ulaşabilirsiniz.

4-Cc (Bilgi) Alanı: Bir ileti, bir çok alıcı
Bir e-posta aynı anda bir çok kişiye gönderilebilir. “Cc:” veya Bilgi alanına istediğiniz tüm e-posta adreslerini girin ve bunları birbirlerinden noktalı virgül ile ayırın. Gönder düğmesine tıkladığınızda ileti tüm adreslere gönderilecektir. Tüm e-posta programlarının desteklediği bu fonksiyon özellikle davetler için pratik olacaktır.

5-Anlatımı kuvvetli konu dikkat çeker
Bir e-posta konusu uygun olmadığı için direkt olarak çöpe atılır. Bu nedenle örneğin Outlook Express altında Konu satırına dikkat çekici, anlatımı kuvvetli bir konu girin. Böylece alıcının iletiyi merak etmesi sağlanabilir.

6-E-posta içerisine web sayfası bağlantısı eklemek
E-posta içerisine alıcının web sayfasına ulaşmak için direkt üzerine tıklayabileceği bir internet adresi oluşturun. Buradaki ipucu: Browser otomatik olarak çalışır. Adresten önce “http://” ifadesini ekleyin. Örneğin: http://www.chip.com.tr

7-Belgeleri direkt olarak Word’den göndermek
Word altında Dosya/Gönder/Posta Alıcısına komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda e-posta bilgilerinin girileceği ek bir pencere açılacaktır: Buraya alıcının e-posta adresini ve konuyu girin. Daha sonra Bir Kopya Gönder düğmesine tıklayın. Açıklama: Bu Word dosyası sıkıştırılmaz.

8-Veri Güvenliği: Dağıtım listesini gizle
Eğer e-posta alıcılarının dağıtım listesinde yer alan diğer kullanıcıları görmesini istemiyorsanız e-posta adreslerini “Bcc” alanına yazmalısınız.“Bcc” İngilizce Blind carbon Copy” ifadesinin kısaltmasıdır. Bu, Türkçe’ye bire bir karbon kopya olarak çevrilebilir.

9-E-posta yazımını devamlı kontrol etmek
E-posta gönderildikten sonra “İleti alıcıya teslim edilmedi” gibi bir hata mesajı ile karşılaşıyorsanız, bunun nedeni genellikle bir yazım hatasıdır. E-posta adresini yazarken üstü noktalı ünlüler kullanıp kullanmadığınızı kontrol edin. Karışmaları da kontrol etmelisiniz: Örneğin bir e-posta adresinin nokta mı (deneme.chip@örnek.com.tr) yoksa alt çizgi mi (deneme_chip@örnek.com.tr) kullanılarak ayrıldığına dikkat edin.Sonuçta bu iki eposta adresi tamamen iki farklı alıcıyı işaret ediyor. Ayın durum e-posta adresinin büyük harfle yazıldığı durumlarda da geçerlidir.

10-“@” karakterini doğru girmek
E-posta adresini yazarken “@” karakterini girmek için [Alt]+[Ctrl]+[Q] veya [AltGr]+[Q] tuş kombinasyonlarından birini kullanabilirsiniz.

11-E-posta dosya eklentilerini açıklayın
Böylece kimse virüs olduğundan şüphelenmez: E-posta dosya eklentileri için açıklamalar oluşturun. Bu eklentiler arasında hangi dosyaların bulunduğunu

Okuyucu Yorumları