E3 Raporu

En son oyunların tanıtıldığı E³ oyun fuarı sona erdi. Sizler için geniş bir E³ raporu hazırladık!

E3 Raporu

11 Temmuz 2007 tarihinde yazdığımız haber ile E3 fuarının başladığını haber vermiştik. Elimize geçen bilgileri, görselleri ve videoları sizlere elimizden geldiğince aktardık. Ancak, sizlere daha ayrıntılı bir rapor vermemizin gerektiğinin de farkına vardık.

Bu raporumuzda, E3 fuarı ile ilgili birçok bilgiye erişebileceksiniz. Bunun yanı sıra, fuardan görüntülere ve fuarın yapıldığı Santa Monica şehri ile ilgili ufak bilgilere, çeşitli anekdotlara rastlayabileceksiniz.

Unutmadan, orada olamadığımız için biz de sizler kadar üzgün olduğumuzu belirtmeliyiz.

E3 Nedir? Yenir Mi?
E³, Electronic Entertainment Expo anlamına gelmektir. İsminden, daha çok elektronik eğlence ürünlerinin tanıtıldığı bir fuar gibi gözükse de, daha çok oyun yapımcılarına ve konsol firmalarına hizmet eden bir fuardır. Eğlence sektörünün başını çeken, tüm dünyada en çok konuşulan ve 1998 yılından beridir, aralıksız olarak her sene yapılan bir organizasyondur. Fuarın şu andaki yapımcısı ise ESA adlı bir ABD şirketidir.

Biliyor Muydunuz?
E³, Electronic Entertainment Expo'daki 3 adet E harfini temsil eder. E3, bir sonraki sene E4 olarak karşımıza çıkmaz. (Hayalinizde buraya bir gülücük koyun, böylesine ciddi(!) bir fuarın yazısına ciddiyet bozulmasın diye gülücük koymuyoruz.)

Santa Monica Ne Taraf?

Santa Monica Ne Taraf?

E3 fuarı, yıllardan beridir bir gelenekselleşmiş gibi her seferinde Los Angeles Convention Center'da yapılıyordu. Fuarı düzenleme hakları ve fuarın sistemi değişince, fuarın yapılacağı yer de değişikliğe uğradı. E3, 2007 yılında California eyaletinin, Santa Monica şehrinde yapılacaktı. Fuarın değişen sistemi ise, fuarı bir nebze daha resmileştirdi. Eskisi gibi her köşe başında E3 Güzelleri olmayacak, dev standlarda görsel şölenler, konserler düzenlenmeyecek birçok çılgın aktiviteye yer verilmeyecekti. Aslına bakarsanız, öyle de oldu.

Bir diğer eksik de, fuara her isteyenin (daha doğrusu, kesenin ağzını açanın) girememesi oldu. Fuarda, basın mensupları cirit attı, oyun firmaları ise oyunlarını oyunculara sunmak için birbirleri yarıştı.

Santa Monica Ne Taraf?
Hemen yukarıda, Santa Monica sokaklarından bir gece manzarası görüyorsunuz. Santa Monica şehri ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Biliyor Muydunuz?
Santo Monica, SaMo takma adı ile anılıyor. Ne hikmettir ki, bu makaleyi yazan editörümüze de, arkadaşları tarafından bu lakap takılmış durumda.

E3: Microsoft Konferansı

E3: Microsoft Konferansı

- Halo temalı Xbox 360 duyuruldu.

- Microsoft konferansında bir müzik grubu sahneye çıktı ve çaldıkları Halo tema müziği ile izleyenleri coşturdu.

- Peter Moore sahneye çıktı, ziyaretçileri selamladı birçok açıklamada bulundu. İzleyenlere, bu yıl içerisinde çıkacak tüm Microsoft oyun demolarını görebileceklerini söyledi ve alkışlar koptu.

- 360 ve PS3 için piyasada olacak Guitar Hero benzeri bir oyun olan, Rock Band tanıtıldı. The Who, The Strokes ve Nirvana gibi grupların şarkıları çalındı. Peter Moore de eşlik etti.

- Microsoft, Xbox Live! sistemine eklediği Live Messenger sisteminin kullanıcılar tarafından daha rahat kullanılması için bir klavye çıkarma sözünü yerine getireceğini resmi olarak açıklığa kavuşturdu. Q klavye şeklinde dizayne edilmiş Xbox 360 Chatpad'in, 9 Eylül 2007 tarihinde, 3* $'lık fiyatı ile raflardaki yerini alacağı bildirildi.

- Gears of War'un PC için çıkacağı resmilik kazandı. Oyunun demosu gösterildi. Oyun, Games for Windows logosu altında oyunculara sunulacak.

- Mass Effect oyununun fragmanı gösterildi ve Kasım ayı içerisinde piyasada olacağı açıklandı.

- Microsoft, Call of Duty 4, Stranglehold, Guitar Hero III, Beautiful Katamari, Lost Odyssey, NBA: Live 08, Mass Effect, Fatal Inertia, Medal of Honor: Airborne, Tiger Woods 08, Ace Combat 6, NHL 08, Assassin's Creed, Spider-Man: Friend or Foe, Simpsons, Splinter Cell: Conviction, NASCAR 08. Eternal Sonata, BioShock, Madden NFL 08, Tony Hawk's Proving Ground, Crash of the Titans, Harry Potter, Half-Life 2: Orange Box, Bee Movie Game, Rock Band ve Naruto oyunlarının 2007 yılı içerisinde Xbox 360 konsolu için piyasaya çıkacaklarını açıkladı.

- Naruto hayranlarını, Naruto'ya bir kez daha hayran bıraktıran videosu gösterildi.

- Bell, E3 2008'e kadar 10 milyon kayıtlı Live! kullanıcısına ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.

- Xbox Live'dan bugüne kadar tam 45 milyon kez Xbox Live Arcade (XBLA) oyunu indirildiği açıklandı.

- Hexic 2, Classic Sonic, War World, Sensible World of Soccer, Every Extend Extra Extreme, Wing Commander Area, Track & Field, Spyglass Board Games, Golden Axe, Space Giraffe, Super Puzzle Fighter II, Marathon 2: Durandal, Switchball, Tetris, Puzzle Quest, Buko Sudoku gibi oyunların Xbox Live Arcade'e (XBLA) geleceği açıklandı. Orijinal ve klasik Sonic oyunu ile Golden Axe, 11 Temmuz gecesi XBLA'den puan karşılığı satışa sunuldu.

- Disney oyunları XBLA'e geldi. Tarzan, Hunchback of Notre Dame, Hercules, Emperor's New Groove, Waterboy, Unbreakable, Armageddon, Brothers Grimm, Bringing Down the House, Coyote Ugly, Primeval, The Queen ve Venus oyunlarının XBLA'den satışa sunulacak. Konferans sırasında oyunların fragmanları yayınlandı.

- Xbox 360 Elite'ın, 24 Ağustos tarihinde Avrupa'da satışa sunulacağı duyuruldu.

- Lost Odyssey, Mass Effect, Blue Dragon ve Halo 3 oyunlarından bilgiler verildi. Oyuncuları cezbeden özelliklerden bahsedildi.

- Yayınlanan Project Gotham Racing 4 fragmanı izleyen herkesin dikkatini çekti.

- Alan Wake, Fable 2, Too Human ve Halo Wars ile ilgili bilgiler verildi.

- Yönetmenliğini Peter Jackson yaptığı Halo filminin çekimine devam edildiği hatırlatıldı.

- Cliffy B., Gears of War'un PC versiyonu ile ilgili bilgi verdi. Bölüm tasarımları ile ilgili notları sundu. Yeni oyun modlarından bahsetti ve tek kişilik yeni harita tasarımlarını sundu.

- Herkesin ilgisini çeken Call of Duty 4 fragmanı yayınlandı.

- Grand Theft Auto IV'ün, Xbox 360 için sonbahar 2008'de piyasada olacağını açıkladı.

- Resident Evil 5 fragmanı gösterildi.

- Yeni bir Halo 3 fragmanı yayınlandı.

- Microsoft konferansı, olay çıkmadan sona erdi.

E3: Nintendo Konferansı

E3: Nintendo Konferansı

- Yukarıdaki resimdeki kişiler, Nintendo'nun dev isimleri; Satoru, Reggie ve Shiggy.

- Nintendo'nun konferansı, her zamanki gibi Reggie tarafından sunuldu. Esprileri ile ortamı şenlendiren Nintendo Amerika başkanı Reggie, konferansa şu sözlerle başladı; "My name is Reggie. And I... am happy" (Adım Reggie. Ve ben mutluyum!)

- NES'ten bu yana, Nintendo'nun hikayesini anlatan Reggie, Nintendo'nun yakaladığı başarılardan bahsetti. Yaptığı espriler ile izleyenlerin büyük ilgisini de kazandı.

- Nintendo'nun kendi içerisinde yaptığı yarış üzerinde duran Reggie, Nintendo'nun Amerika, Avrupa ve Asya arasındaki savaşını anlattı. Amerika başkanı olarak, birbirleri ile yarıştıklarını dile getirdi.

- Reggie, Amerika'da 60 Wii, 300 de DS oyunu olduğunu ve rakamların gittikçe artacağını söyledi. Ayrıca Reggie, Nintendo'nun aldığı üçüncü parti desteğinden de bahsetti.

- Özellikle FPS oyunlarında kullanılacak olan Wii Zapper'ı tanıtan Reggie, WiiMote ile birbirine geçen bu aksesuarın elinizde bir silah hissiyatı yarattığını ve daha gerçekçi bir oynanış sağladığını söyledi.

- Wii Zapper'ın, 19.99 $'a satılacağı açıklandı.

- WiiMote'un, spor oyunlarına yeni bir anlayış getirdiğini dile getiren Reggie, Wii'nin büyük başarısından da bahsetti.

- Kısaca Super Smash Bros. Brawl hakkında konuşan Reggie, oyunun 3 Aralık 2007'de piyasaya sürüleceğini açıkladı.

- Bill Trinnen, Zelda: Phantom Hourglass hakkında açıklamalarda bulundu.

- Jackie Goehner, izleyicilerin şaşkın ve heyecanlı bakışları karşısında Metroid Prime 3 oyununu oynadı.

- Sahneye tekrar çıkan Reggie, 5.5 milyon Nintendo DS kullanıcısının, WiFi üzerinden tam 230 milyon oyun oynadığını söyledi.

- Virtual Console'un başarısını da dile getiren Reggie, 5.6 milyon kere VC oyunu indirildiğini söyledi.

- Madden 08 ve FIFA 08'in çok oyunculu modu destekleyeceği söylendi.

- Mario Kart Wii resmi olarak duyuruldu ve 2008'in ilk çeyreğinde piyasada olacağı duyuruldu.

- Reggie, sahneyi büyük patronu olan Nintendo başkanı Satoru Iwata'ya bıraktı. İzleyicilere teşekkür eden Iwata, Nintendo'dan ve son zamanlarda yakaladığı başarıdan bol bol bahsetti.

- Satoru Iwata, oyun dünyasını eleştirdi ve oyunların herkes için olması gerektiğini savundu. Sadece "acemi oyuncular" ve "sıkı oyuncular" gibi iki kategori olması gerektiğini dile getirdi.

- Super Mario Galaxy birçok görsel ile büyük ilgi gördü. Oyunun 12 Kasım'da piyasada olacağı duyuruldu.

- Wii Fit tanıtıldı.

- Reggie ve Miyamoto, Wii Fit üzerinden yarıştı. Reggie daha çevik hareket etti ve Miyamoto'yu mağlup etti.

- Reggie, Flickr, YouTube ve benzeri portallarda Nintendo'ya gösterilen ilgiyi dile getirdi. İzleyenlere geldikleri için teşekkür etti ve herkese zevkli bir konferans izlettiği için, büyük alkış aldı.

- Reggie'yi biz de alkışlıyoruz!

E3: Sony Konferansı

E3: Sony Konferansı

- Sony PSP'den %33 daha hafif, %19 daha ince olan Slim PSP duyuruldu.

- Sony Amerika'nın başkanı Jack Tretton, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots'ın sadece PlayStation 3 için hazırlandığını ve PS3'e özel bir oyun olacağını açıkladı.

- Unreal Tournament 3 ilk olarak sadece PlayStation 3 için piyasada olacak.

- THQ ve bünyesindeki Vigil Games, yeni oyunları olan Darksiders: Wrath of War'u PlayStation 3 için de duyurdu.

- Yayınlanan Killzone 2 videosu herkesin ağzının suyunun akmasına sebep oldu.

- 80 GB'lık PlayStation 3 duyuruldu.

- Yalnızca modelini Amerika Birleşik Devletleri için duyurulan 80 GB'lık PlayStation 3'ün, PlayStation 2'ye tam olarak geri uyumlu olacağı bildirildi.

- Sony, NCsoft ile anlaştığını duyurdu. NCsoft, PSN için yeni oyunlar geliştirecek. NCsoft'ı yaptığı kaliteli onlie oyunlardan tanıyoruz.

- Gran Turismo 5'in yeni görselleri yayınlandı.

- PlayStation Home ile ilgili ayrıntılardan bahsedildi.

E3'e Katılan Firmaların Tam Listesi

E3'e Katılan Firmaların Tam Listesi

10TACLE Studios
1C Company
2K Games
2K Sports
Activision
Agetec
Akella
Aksys Games
Atari
Atlus
BEC
Bandai
Bethesda Softworks
Blizzard Entertainment
CDProjekt
CDV
Capcom
Chair Entertainment
Codemasters
Crave Entertainment
D3 Publisher
Destination Software, Inc. (DSI)
Digital Leisure
Disney Interactive Studios
DreamCatcher Interactive
EA Mobile
Eidos Interactive
Electronic Arts
Empire Interactive
Ertain
Freeverse Software
Funcom
GOA
Gamecock
Global Star
Glu Mobile
Hudson Soft
JoWood Productions
KOEI
Konami
Llama Soft
LucasArts
MTV Games
Majesco
Marvelous Interactive
Merscom
Microsoft
Microsoft Game Studios
Midway Games
Mumbo Jumbo
NCsoft
NIS
Namco
Namco Bandai
Natsume
Nintendo
Nobilis
O~3 Entertainment
Pandemic Studios
Paradox Interactive
Platform Publishing
PopCap Games
Q-Games
RedOctane
Rockstar Games
SEGA
Sierra
Sierra On-Line
Sigil Games Online
Sony Computer Entertainment
Sony Online Entertainment
SouthPeak Interactive
Southend Interactive
Spike
Square Enix
Strategy First
THQ
Take-Two Interactive
Tecmo
The Adventure Company
Tomy Corporation
Touchstone
Turbine
Ubisoft
Vivendi Games
Warner Bros. Interactive

firmaları, E3 2007 fuarında yer alan firmalar arasına girdi ve oyunlarını/konsollarını dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere tanıtma fırsatını yakaladılar.

E3 Güzelleri Nerede?

E3 Güzelleri Nerede?

Yazımızın başında da söylediğim gibi, E3 2007, fuar güzellerinin ve şovların sayılarının az olması ile hayli sönük geçmişti. Sizler için, geçen yıl düzenlenen E3 fuarıdan görüntülerle bir E3 Güzelleri galerisi oluşturduk. Galerimize olan talebe karşılık olarak ve daha fazla E3 güzeli görmek isteyenler için, sizleri gönül rahatlığı ile E3 Girls sitesine yönlendiriyoruz.

Bir de, yukarıdaki resmi garipsemiş olabilirsiniz. Yukarıdaki resimdeki arkadaşlar, E3 güzellerinden hoşlanmayan, onların karşıtı arkadaşlar. Onları protesto etmek için, geçtiğimiz yılki fuarda bir gösteri yaptılar, t-shirt bastırdılar ve bir web sayfaları var. Siz de, bu güzellerden hoşlanmıyorsanız, Anti Booth Babes sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Biz size, iki alternatifi de sunuyoruz. Seçim sizin!

Resim ve Video galeriler

Resim ve Video galeriler

Resim Galerileri

Okuyucu Yorumları