eBay’de güvenli alışveriş sırları

Paypal sayesinde nihayet Türk kullanıcıları da eBay’den alışveriş yapabiliyor. Üstelik, Paypal 400 Euro’ya kadar bir alıcı koruması da sunuyor.

eBay’de güvenli alışveriş sırları

Satıyorum, satıyorum, sattım! Malınızı açık artırmayla internet üzerinden sattınız. Peki eBay’de ödeme nasıl olacak, paranızı nasıl alacaksınız? Bu işlem biraz zaman alıyor ve riski alıcının omuzlarına bindiriyor. Hesap bilgilerinin iletilmesi herkesin işi değil ve online ödeme hizmetleri çoğunlukla külfetli ya da az yaygın. eBay’in artık Türkiye’yi de kapsayan PayPal’inde durum böyle değil (www.paypal.com). Bu ödeme servisi bir ücret karşılığında (işlem başına 35 cent ve ödemenin azami yüzde 3,9’u) para transferini uluslararası birçok para biriminde üstleniyor. Fiyatı ve ödeme girişini ticari partnerler e-posta üzerinden onaylıyor, bu sırada hiçbiri ötekinin hesap verilerini öğrenemiyor. Yalnızca her iki kullanıcı da önceden hesap açtırmış olmak zorunda.

Bu avantajlara rağmen dünya çapında en popüler online ödeme servisi bugüne kadar Türkiye’de kullanım dışıydı. Bunun önemli bir nedeni, sanal para elçisinin Türkiye’deki satıcının parayı aldıktan sonra malı göndermemesi durumunda devreye girecek olan otoriteye güvenmemesiydi. Türkiye’nin uluslararsı alanda artan itibarı ve uyum yasalarında elektronik imza gibi elektronik alışverişe yönelik maddeler sayesinde bu durum değişiyor. Böylece ve alıcının haklarının uluslararası geçerliliği ve korunması teyit edilmiş oluyor. Mal yerine ulaşmazsa da alıcı 400 Euro’luk bir değere kadar parasını geri ediniyor. Ama malı göndermeyen satıcının başı uluslararası yasalarla derde giriyor.

Güvenilmeyen tüccarlar dışarıda kalıyor

Kendi katılımı olmaksızın bu alıcı korunması maddi mallarla sınırlı, Örneğin e-kitaplar buna dahil değil. Satıcının PayPal logosunu kullanabilmek için yerine getirmesi gereken başka kıstaslar da var. Satıcı, malını ebay.de, ebay.ca, ebay.com ya da ebay.co.uk adreslerinde satışa çıkarmak, en az 50 değerlendirme almak ve bunların yüzde 98’inden olumlu not almak zorunda. Böylece satıcı PayPal sistemini kullanabiliyor. ABD’de bu iş gayet ciddi yürüyor. Arz edilen ürünlerin yüzde 90’ında Pay- Pal üzerinden ödeme seçeneği mevcut ve alıcıların da üçte ikisi bunu kullanıyor.

PayPal sürekli eBay’le işbirliğinde ve bu da ayda 17 milyon ziyaretçi ile heybetli bir müş- teri havuzu oluşturuyor. Yani popüler platform üzerindeki varlık başarıyı garantiliyor. Ama PayPal’ın yerini sağlamlaştırması için bir internet mucizesi daha lazım. PayPal, rakipsiz bir dev olmak için gözünü yeni müzik satış sitelerine dikmiş durumda.

Okuyucu Yorumları