Edge, Google'ın VP9 codec'ini kullanacak!

Chrome'un video oynatma codec'inin, Microsoft'un yeni web tarayıcısına da geleceği anlaşıldı!

VP9, Edge'e geliyor!

Microsoft, kendi geliştirdiği web tarayıcısı Edge için Google'ın açık kaynak kodlu VP9 codec'ini kullanma planlarını duyurdu. Firma, web için diğer ses ve video biçimlerini de değerlendirme altına aldı.

Yazılım devi, H.264 yerine daha düşük bant genişliğinde, daha yüksek kalitede video sunabilen VP9'u getirmek istiyor. Chrome'un birkaç senedir doğal olarak desteklediği VP9, Microsoft tarafından desteklenmiyordu. Microsoft'tan Andy Glass ve Jerry Smity, ortak paylaştıkları bir blog gönderisinde VP9'un ilk sürümünün Edge'de deneysel bir işlev olarak ortaya çıkacağını söylediler.

Duyuruya göre Edge'in VP9 desteği, tarayıcıda "about:flags" adresini açarak ve varsayılan ayarları değiştirerek etkinleştirilebilecek. Firmanın VP9'u tamamen etkin hale getirmemesinin nedeni, ona güvenmemesi değil, codec'in yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyması.

Microsoft, donanım hızlandırmalı bir çözücü de sunmayı planlıyor ancak bunun için çözücüyü daha çok cihazın desteklemesi gerekiyor. Glass ve Smith, donanımsal çözmeyi yaygınlaştırmak için Microsoft'un çeşitli firmalarla çalıştığını söylüyor. Firma, OGG, Oplus ve Vorbis gibi diğer açık kaynak kodlu ses ve video formatlarını da değerlendiriyor. Bu çalışmalar, Edge'in Platform Status sayfasından takip edilebiliyor.

VP9'un ne zaman Edge'e geleceğine dair şimdilik kesin bir tarih verilmiyor. Bilinen, desteğin ilk olarak Windows Insider programına kayıtlı olanlara sunulacağı.

Okuyucu Yorumları