İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde son durum

İzmir'de 30 Ekim günü Seferihisar açıklarında meydana gelen depremde AFAD'ın son açıklamasına göre 49 kişi hayatını kaybetti. İşte İzmir'deki depremde son durum:

İzmir'deki depremde son durum

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 30 Ekim günü saat 14.51'de Ege Denizi'nde, İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında 6,6 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Depremin 16,54 kilometre derinlikte oluştuğu belirlendi. İlk depremin ardından toplam 850 artçı deprem meydana geldi.

DEPREMDEN SON DAKİKA HABERLER

SON AÇIKLAMAYA GÖRE ÖLÜ SAYISI 49'A YÜKSELDİ

AFAD'ın açıklaması şöyle:

30.10.2020 Cuma günü, saat 14.51'de Ege Denizi Seferihisar açıklarında 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yerin 16,54 km derininde meydana gelen depremin en yakın yerleşim birimi olan İzmir ilinin Seferihisar ilçesine uzaklığı 17,26 km'dir. Deprem sonrasında, büyüklüğü 4'ün üzerinde 40 artçı olmak üzere, toplam 850 artçı sarsıntı yaşanmıştır.

SAKOM'dan alınan bilgilere göre 1'i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 49 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 896 vatandaşımızdan 682'si taburcu edilmiş olup, 214 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir.

İzmir'de 8 binada arama kurtarma çalışması yürütülmektedir.

MÜDAHALE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Bölgede devam eden müdahale çalışmaları için AFAD, JAK, STK'lar ve belediyelerden 5.748 personel, 21 arama kurtarma köpeği ile 898 araç görevlendirilmiştir.

Ege Bölgesi genelinde hissedilen deprem sonrasında İzmir başta olmak depremden etkilenen tüm illerde, alan tarama çalışmaları devam etmektedir. Jandarma, Emniyet ve TSK tarafından JİKU, helikopter ve İHA desteğiyle havadan tarama ve görüntü aktarma çalışmaları yürütülmektedir.

Deprem sonrasında, tüm Bakanlık ve İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri teyakkuza geçirilmiş; 41 AFAD İl/Birlik müdürlüğünden arama kurtarma personeli bölgeye sevk edilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı'na ait 7 kargo uçağı ile personel ve araç sevkiyatı yapılmaktadır. JAK ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığı, yürütülen arama kurtarma çalışmalarına 186 personel, 15 sahil güvenlik botu, 3 helikopter ve 1 dalış timi ile katılmaktadır.

Sahil Gu¨venlik Komutanlığı'ndan alınan bilgiye göre meydana gelen deprem sonrası 19 tekne batmış, 23 tekne ve 1 kara aracı Sahil Gu¨venlik Komutanlığı ekiplerince kurtarılmış, 43 tekne karaya oturmuştur. Sahil Gu¨venlik Komutanlığınca kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

GEÇİCİ BARINMA MERKEZLERİ KURULUYOR

Acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla bölgeye AFAD tarafından 1800 çadır, 100 genel maksat çadırı, 8960 battaniye, 6864 yatak, 5300 uyku seti, 4 duş-wc konteyner; Türk Kızılay tarafından 2049 çadır, 51 genel maksat çadırı, 6.888 yatak, 16.050 battaniye ve 2.657 mutfak seti sevk edilmiştir.

Âşık Veysel Rekreasyonu Alanı'na 680, Ege Üniversitesi kampüs alanına 120, Bornova Eskişehir Stadı'na 250, Buca Hipodromu'na 100, Seferihisar ilçesi Sığacık bölgesine 90 ve ihtiyaç duyulan muhtelif noktalara 231 adet olmak üzere, İzmir genelinde 1.471 adet çadır kurulumu tamamlanmıştır. Kurulan çadırlarda kullanılmak üzere 5.904 yatak, 6.772 battaniye ve 5.300 yastık-çarşaf seti ilgili alanlara sevk edilmiştir.

Bunun yanında, vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Bornova Jimnastik Spor Salonu ve Bornova Öğütcan Spor Salonu tahsis edilmiş toplam 288 yatak ve battaniye sevk edilmiş ve 288 vatandaşımızın ibate ihtiyaçları karşılanmaktadır.

ÇALIŞMA GRUPLARI, BÖLGEDEKİ FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Türk Kızılay tarafından 323 personel, 281 gönüllü, 40 araç, 60.655 öğün kapasiteli mobil beslenme üniteleri ve 99.364 malzeme (ikram ve içecek) bölgeye gönderilmiştir. Ayrıca Türk Kızılay halk sağlığı ve psikososyal destek ekipleri tarafından dağıtılmak üzere bölgeye, 114.460 maske ve 5.000 dezenfektan sevk edilmiştir.

Bölgede hasar tespit çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 910 ve Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 166 personel olmak üzere toplam 1076 personel görevlendirilmiştir. Psikososyal çalışma grubundan 167 personel 25 araç ile sahada çalışmalara katılmakta olup 278 hanede 713 kişi ile görüşülmüştür. Ayrıca 2 mobil sosyal hizmet merkezi aracı bölgeye sevk edilmiştir.

Güvenlik ve trafik çalışma grubundan 260 çevik kuvvet, 32 trafik personeli olmak üzere 292 personel olay yerine yönlendirilmiştir. Teknik destek ve ikmal kapsamında toplam 192 iş makinesi ve 224 personel görev yapmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bölgede yürütülen çalışmalara katılmak üzere 102 araç görevlendirilmiştir. Orman Bölge Müdürlüğü merkezinde 400 kişiye yemek servisi verilmektedir.

UMKE ve 112 Acil Yardım ekiplerinden 234 araç ve 835 personel bölgede görevlendirilmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre İzmir'de toplam 17 sahada enerji kesintisi bulunmakta olup kesintilerin giderilmesi için ekipler çalışmaktadır. Bölgeye toplam 35 mobil baz istasyonu sevk edilmiş olup, ihtiyaç duyulan 27 istasyonun kurulumu tamamlanmıştır.

DEPREM BÖLGESİNE TOPLAM 24 MİLYON TL KAYNAK GÖNDERİLDİ

Çalışmalarda kullanılmak u¨zere AFAD Başkanlığı tarafından 13.000.000 TL, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizm. Bak. tarafından 5.000.000 TL, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6.000.000TL'lik kaynak aktarılmıştır.

Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, tüm çalışma grupları, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir.

VATANDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE!

Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir doğalgaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır. Vatandaşlarımız, acil yardıma ihtiyaç duymadıkları sürece, telefonlarını kullanmamalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır.

DEPREM GÜNÜ NELER YAŞANMIŞTI?

TRAFİK UYARISI

  • AFAD'dan trafik uyarısı geldi. AFAD'ın twitter hesabından paylaşılan mesajda "Profesyonel ekiplerin hızlı geçişi için yollar boş bırakılmalıdır. Gerekmedikçe özel araçlarınızla trafiğe çıkmayın" denildi.
  • İzmir'in Bayraklı ilçesi 1593 Sokak'ta deprem nedeniyle yıkılan binanın enkazından 3 kişi yaralı çıkarıldı.
  • İzmir'in Seferihisar ilçesinde depremin etkisiyle deniz seviyesi yükselmesi sonucu bazı cadde ve sokaklar su altında kaldı.

20'YE YAKIN BİNADA YIKIM VAR

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 20'ye yakın yıkım ihbarı geldiğini söyledi. Enkazdan çıkarılanlar olduğunu belirten Soyer özellikle Bayraklı bölgesinde trafik nedeniyle ekiplerin zorlandığını aktardı.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de meydana gelen depremle ilgili olarak şunları söyledi: "Bornova ve Bayraklı'da 5 binanın yıkıldığı bilgisini aldık. Enkaz altında da vatandaşlarımız var. Afet Koordinasyon Merkezi valilik bünyesinde oluşturuldu. Tüm bakanlıklarımız, AFAD'ımız İzmir ve ilçelerine yönlendirilmiş durumda. Tüm ekiplerimizi seferber etme suretiyle vatandaşlarımızın yaralarını hızlı şekilde saracağız."
  • Kurum, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ile hemen İzmir'e geçiyoruz." dedi.

6 BİNANIN YIKILDIĞI HABERİ GELDİ

İçişleri Bakanı Soylu, "Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı'da 6 binanın yıkıldığı ihbarı geldi. Uşak, Denizli, Manisa, Balıkesir, Aydın ve Muğla'da binalarda ufak çatlaklar dışında ve can kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar gelmemiştir." açıklamasında bulundu.

İZMİR VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

İzmir Valisi Köşker, "Bayraklı ve Bornova'da yıkıntı olduğuna dair ihbarlar geldi. Çeşitli ihbarlar geliyor. Bütün ekipler seferber oldu" dedi. İzmir Bayraklı'da çöken bir binada arama kurtarma çalışması başlatıldığı öğrenildi.

AA'nın haberine göre ise deprem sonrası, polis telsizinden de özellikle Bornova ve Bayraklı ilçelerinde bazı binaların hasar gördüğü yönünde anonslar geçti.

Kent genelindeki bazı binalarda oluşan çatlaklar nedeniyle bazı vatandaşlar binaları tahliye ediyor.

ARTÇI SARSINTILAR MEYDANA GELDİ

AFAD ve Kandilli Rasathanesi verilerine göre ilk depremin ardından artçılar devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, depremin ardından, saat 15.01 itibarıyla büyüklükleri 4,1 ila 4,8 arasında değişen 6 artçı sarsıntı yaşandı.

Deprem İstanbul'da da hissedildi

İstanbul Valisi Yerlikaya, ''İstanbul'da da hissedilen depremle ilgili olarak herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir.'' dedi.

Okuyucu Yorumları