OPPO A73 İnceleme

Bütçe dostu sınıfı akıllı telefonlara yeni seçenek OPPO'dan geldi. İşte OPPO A73 özellikleri, yetenekleri ve hakkında tüm bilmeniz gerekenler.

CHIP Online Notu 85
  • Kibar tasarım
  • Güzel ekran
  • Segmentine uygun performans
  • Pil ömrü ve şarj yetenekleri
  • Arttırılabilir hafıza
  • İdeal kamera seçenekleri
  • 802.11ac Wi-Fi, BT 5.1, NFC, aptX desteği

Bugün yeni telefonlardan biri olan OPPO A73 bizlerle beraber. Bu incelememizde biraz bu telefonu yakından tanıyacak ve özelliklerine hep birlikte bakacağız. Şimdi ona geçmeden önce OPPO'dan biraz bahsetmek lazım. Zira şirket artık tam olarak dengesini buldu.

Bilindiği gibi OPPO, yaklaşık 2 yıl kadar önce Türkiye pazarına giriş yapmış ve akıllı telefonlarını ülkemiz kullanıcılarıyla buluşturmuştu. Ancak o dönem piyasaya sunduğu RX17 modelleri ve akabinde gelen ilk jenerasyon Reno ile birlikte bir anda orta segmentin en pahalı telefonları arasına yerleşmişti. Bu anlamda rakiplerine karşın iyi bir fiyat/performans çizgisi sunmuyordu doğrusu. Ancak zaman geçtikçe ve şirket telefon yelpazesini genişlettikçe, yüksek performans ve uygun fiyatı aynı potada eritebilmeyi başardı, bununla beraber bir hayli rekabetçi konuma yerleşti, tüketiciler tarafından da tercih edilmeye başladı.

Son dönemde şirketin pek çok telefonunu arka arkaya inceleme fırsatı bulduk. Orta – orta üst segmente yerleşen Reno 4, Reno 4 Pro ve Reno 4 Lite bunlardan olurken, bugün şirketin, bütçe dostu diyebileceğimiz, daha uygun fiyatlı bir modeli olan OPPO A73 bizlerle beraber. Peki, OPPO A73 nasıl bir telefon? Gelin şimdi hep beraber yakından bakalım.

OPPO A73 Tasarımı Nasıl?

OPPO A73 Tasarımı Nasıl?

OPPO A73, tasarımıyla fazlasıyla kibar bir telefon oluyor. Gayet ince yapıda tasarlanan telefonun arka yüzeyi ise desenli bir malzemeden oluşuyor ve bu desenlerle piyasada yer alan çok sayıda telefondan fark yaratıyor.

Beyaz gümüş renkli yapıda olan bu model tek seçenek değil; telefonun bir de lacivert sürümü bulunuyor. Elimizdeki model tasarımıyla daha çok hanımlara hitap edecektir zaten, ancak erkekler ise lacivert renkli modelini değerlendirebilir.

Telefonun kutusu içinde silikon bir kılıf yer alıyor, ayrıca kulak içi kulaklıkların da bulunması önemli avantaj getiriyor. Bu sayede ekstra harcama yapmanıza gerek olmaması sevindirici.

OPPO A73 Ekran Özellikleri Neler?

OPPO A73 Ekran Özellikleri Neler?

6.44 inç büyüklüğünde ve Full HD+ çözünürlüğündeki ekranıyla güzel görüntü sağlayan telefonda ekran kenar çerçeveleri fazlasıyla ince ve bu sayede geniş görüntü sağlayabiliyor. Bu sayede multimedya kullanımı için fazlasıyla uygun olan telefonda, geniş görüntü sağlanması için kamera da damla çentik şeklinde ekrana yerleştirilmiş.

Ekran paneli AMOLED. Bu sayede zaten renkleri doygun görüntüleyebilen telefonun ekran boyu ve yüksek çözünürlüğü sayesinde gayet dengeli şekilde 408 ppi piksel yoğunluğuna ulaşılmış. Böylece sık piksel işlemeleriyle ekrandaki görüntü gayet güzel görünüyor. Ayrıca ekranın 500 nit parlaklığa erişebildiğini de söyleyelim. Bu sayede güneş altında ekranı göremeyeceğiniz için endişelenmenize gerek yok.

20:9 oranındaki görüntü oranı, sinematik yapısı sebebiyle özellikle yoğun olarak film, dizi tüketenler için ideal olacaktır kanısındayız. Ayrıca oyun kısmı için de aynı şeyden bahsetmek gayet mümkün. Telefonun teknik kadrosu da bunu perçinleyecek cinsten.

OPPO A73 Teknik Özellikleri ve Performansı

OPPO A73 Teknik Özellikleri ve Performansı

Bunun için öncelikle telefonda güvenilir bir işlemci yer alıyor. OPPO, tercihini bir kez daha Qualcomm'dan yana kullanmış. Hatırlarsanız Reno4 Pro'a da Qualcomm işlemciler arasına yeni katılan Snapdragon 720G'yi kullanan OPPO, A73'e ise Snapdragon 662 ile güç veriyor. 8 çekirdekli yapıdaki bu işlemci hem segmentine uygun günlük kullanım performansı sağlıyor, hem de akıllı telefon satın alırken, oyun oynamayı da düşünenlere eşlik ediyor.

Telefonda RAM kapasitesi 4 GB olurken, depolama alanı da 128 GB gibi gayet yeterli ölçüde tutulmuş. Bu alan yetmezse, yine microSD kart yoluyla hafızayı arttırabiliyorsunuz. Telefonun grafik işlemcisi ise Adreno 610.

Güncel Android 10 işletim sistemini çalıştıran telefon, arayüz olarak ise ColorOS 7.2 sürümünü kullanıyor. Gayet akıcı ve pürüzsüz çalışan bu arayüzde aradığınız her şeyi çok kolay şekilde bulmanız mümkün. Telefonda aynı anda 2 uygulamayı çalıştırmak istediğinizde Bölünmüş Ekran özelliğini kullanabiliyor, göz konforu modunu ve karanlık modunu da özellikleri arasında bulabiliyorsunuz.

OPPO A73 Pil Ömrü Nasıl?

OPPO A73 Pil Ömrü Nasıl?

Öte yandan OPPO A73'ün bataryası da günlük ihtiyacı karşılayacak genişlikte. Telefonda 4015 mAh kapasitesinde bataryaya yer verilmiş. Bu batarya günü çok rahat çıkartabiliyor. Temel kullanımlarla beraber ise 2 günü kurtarabiliyorsunuz. Ancak açıkçası pil ömrü konusunda hesap kitap yapmanıza gerek yok, zira telefon çok hızlı şarj süresi sunuyor.

OPPO'nun diğer telefonlarından da artık tanıdığımız VOOC hızlı şarj desteği bu telefonda da var ve bu sayede telefon 30W hızında şarj olabiliyor. Yalnızca 10 dakika şarj ederek yaklaşık yüzde 30'luk doluluk oranına erişebiliyor, yarım saat şarj ile yüzde 70'i aşıyorsunuz. Telefonun tam kapasite şarj olması ise 55 dakika civarında bir zaman alıyor.

Yani bu telefonla şarj sıkıntısı yaşamaycaksınız, ancak yine de bilmeniz açısından telefonda Süper Güç Tasarrufu modunun bulunduğunu ve bununla da pil ömrünü çok daha uzatabileceğinizi söyleyelim.

OPPO A73 Kamera Özellikleri

OPPO A73 Kamera Özellikleri

OPPO A73, görünümüyle gayet kibar olurken, arka tarafa yerleştirilen kamera bloğu da bunu bozmayacak cinsten. Yüzeye kare şeklinde yerleştirilen bu kamera bloğu 4 adet lens içeriyor.

Telefonun kameraları sırasıyla 16 MP, 8 MP, 2 MP ve 2 MP şeklinde. Bunlardan 16 MP olan elbette ana kameramız. Bu kamera ile geniş açılı fotoğraf çekimleri yapabiliyorsunuz. Faz algılamalı otofokus, süjeye netlemede yardımcı olurken, f/2.2 diyafram açıklığı da düşük ışıklı ortamlarda rol alıyor.

Ayruca düşük ışık çekimleri için telefonda bir Gece modu da mevcut. Bu modda çekim yaptığınızda süre biraz daha uzuyor, fakat ortaya çıkan sonuçlar, normal modda yaptığınız çekimlerden daha doygun renklerle kendini belli ediyor.

Telefondaki ikinci kamera 8 MP'lik geniş açılı fotoğraflar çekebiliyor. Arayüzde bu kameraya hemen geçiş yapabiliyor ve bu sayede 119 derecelik geniş görüş açısına sahip fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Telefondaki diğer kameralar çift modo sensör olarak yer alıyor ve bu sayede fotoğraflarda daha iyi bir derinlik algısı yakalanabiliyor. Böylece güzel bokeh efektli fotoğraflar çekebiliyorsunuz.

Ayrıca tabii ki yapay zeka desteği, HDR, profesyonel mod, güzellik modu gibi seçenekler de kamara arayüzünde erişebileceğiniz ayarlar.

Ön kamera ise oldukça başarılı şekilde 16 MP olarak karşımıza çıkıyor. Burada kullanılan Yapay Zeka Güzelleştirme 2.0 özelliği ile beraber daha iyi bir cilt güzelliği yakalayabilen telefon, makyaj efektleri de ekleyebiliyor. Ayrıca gece çekimlerinde de ekran flaşından yararlanabiliyorsunuz.

OPPO A73 ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

OPPO A73 Ek Detaylar

OPPO A73 Ek Detaylar

İncelemeyi tamamlamadan OPPO A73 ile ilgili bilmeniz gereken birkaç detayı da bir arada paylaşalım. Telefonda NFC desteği yer alıyor. Özellikle korona virüs sebebi ile akıllı telefon üzerinden temassız ödeme yöntemleri popüler hale gelirken, bu telefonda da bundan yararlanabiliyorsunuz.

Kablosuz bağlantılar arasında ayrıca bu segmentte her telefonda olmayan 802.11ac WiFi, Bluetoth 5.1 desteği ile aptX desteğinin olması önemli avantajlar.

Ve son olarak elbette parmak izi sensörü bu telefonda mevcut. Ekrana gömülü olarak gelen parmak izi sensörü iyi çalışıyor. Kamera yoluyla yüz tanıma sistemi de yine yerli yerinde duruyor.

Özetle

Sonuç olarak OPPO A73, sunduğu özelliklerle segmenti içinde gayet tatmin edici bir telefon. İyi bir orta sınıf telefon arayanlar ve tasarımıyla farklı olmasını isteyenler için iyi bir seçenek oluyor. Telefonun fiyatı ise bu incelemeyi yaptığım sırada baktığımda 2549 TL idi. Fiyatıyla da bu alanda gayet rekabetçi olduğu açık.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli OPPO A73
Ürün Markası Oppo
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 10
İşlemciQualcomm Snapdragon 662
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.3 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6.44 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciAdreno 610
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama128 GB
Arttırılabilir Depolama512 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera16 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Arka Kamera (4)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4015 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar72 x 159 x 7.5 mm
Ağırlık163 gr.