Eighth Wonder programları

Eighth Wonder organizasyonu tarafından hazırlanan ve bilgisayar dünyasının uzman kullanıcıları tarafından sır gibi saklanan sıra dışı programları keşfetmeye hazır mısınız?

Eighth Wonder programları

View That Zip 3.0 - İnternet üzerinden ZIP işlemleri:

Eighth Wonder’ın en kullanışlı uygulamalarından bir tanesi olan View That Zip, internet üzerindeki herhangi bir ZIP dosyasının içeriğini bilgisayarınıza indirmeden görmenize yardımcı oluyor. Bu sayede, gereksiz dosyalarla dolu veya sizin işinize yaramayacak bir ZIP dosyasını gereksiz yere indirmek zorunda kalmıyorsunuz. View That Zip’in en can alıcı noktasını ise, istediğiniz bir ZIP dosyasının içerisindeki öğelerden sadece istediklerinizi indirebilmek oluşturuyor. Bu sayede büyük ve çok sayıda dosya içeren bir ZIP dosyasını bir bütün olarak bilgisayarınıza indirmek yerine, bu arşivin içerisindeki sadece ihtiyacınız olan dosyaları bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. 14 gün deneme süresine sahip olan View That Zip uygulamasını 19.95 dolar ödeyerek sınırsız olarak kullanabiliyorsunuz.

Virtual Drive Maker 3 - Klasörlerinizden sanal sürücülere:

Virtual Drive Maker; sisteminizde “J:” veya “T:” gibi sanal sürücüler yaratarak, bu sürücüleri gerçek sabit diskleriniz üzerindeki herhangi bir klasöre yönlendirebiliyorsunuz. Bu programı sık kullandığınız klasörlere kolay erişim sağlamak için kullanabileceğiniz gibi, normalde CD üzerinden çalışan çeşitli programları kandırmak için de kullanmayı deneyebilirsiniz.

Shutdown 2000 Professional - Uygulamaları sonlandırın:

Windows 2000 içerisinde standart olarak uygulamaları sonlandıramıyorsunuz. Bu eksikliği gidermek için hazırlanan Shutdown 2000 Professional, o anda çalışan uygulamaları sonlandırmanıza veya yeniden başlatmanıza imkan tanıyor. Uzman Windows 2000 kullanıcıları için benzersiz bir uygulama.

Scroller 2oo2 - MSN Messenger için güzel bir efekt:

MSN Messenger içerisinde gözüken isminizin “scroll” olarak da bilinen “kayan metin” efekti eşliğinde gözükmesine yardımcı oluyor.

Server Robot - Hangi sunucu hangi sürümü kullanıyor:

Son derece basit bir işlevi yerine getiren Server Robot, belirlediğiniz sunucuların hangi server uygulamasını ve bu uygulamanın hangi sürümünü kullandığını size gösteriyor.

UIN Convertor - ICQ numaranızın eşdeğerleri:

ICQ numaralarına (UIN) ait pek bilinmeyen bir özellik, her ICQ numarasının iki farklı alternatifi daha olduğudur. Normalinden daha uzun olduğu için pek de kullanışlı olmayan bu alternatif numaralar, arkadaşlarınızı şaşırtmak ve biraz olsun eğlenmek için ideal bir araçtır. Örneğin, arkadaşınıza ait ICQ numarasının alternatif numaralarını öğrenebilir ve bu arkadaşınıza ilgili numaraları aratmasını isteyebilirsiniz.

! DİKKAT

Şifreleriniz güvende mi?

Eighth Wonder tarafından hazırlanan ve bu yazı içerisinde tanıtılan bazı programların (Anyname, Blackpage vs.) ICQ veya MSN Messenger hesaplarınıza ait şifrelere ihtiyaç duyduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Gerçekten de, bu programların düzgün bir biçimde çalışabilmesi için ilgili hesabınıza ait kullanıcı adına ve şifreye ihtiyaç vardır. Buna rağmen, kullanıcı adı ve şifre kombinasyonunun gizli bir işlemle Eighth Wonder programcılarına gönderilebileceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Her ne kadar şimdiye kadarki tecrübelerimizde böyle bir durumla karşılaşmamış olsak da; CHIP olarak, okuyucuları mızı böyle bir ihtimalin varlığından haberdar etmeliyiz.

GEÇMİŞTEN BİR YAPRAK

Eighth Wonder’ın sakıncalı yazılımı

Eighth Wonder’ın çok üretken bir organizasyon olduğundan yazı içerisinde bahsetmiştik. Gerçekten de Eighth Wonder aynı anda çok sayıda proje üzerinde çalışıyor ve bu projelerin bazıları o kadar başarılı oluyor ki, bu proje sonucunda ortaya çıkan program bir süre sonra ortadan kaldırılıyor. Örneğin 2002 yılının sonlarında ve 2003 yılının başlarında hazırlanan i-Force adındaki program, belirlenen bir ICQ numarasının şifresini öğrenmenize yardımcı oluyordu. Bu işlem için ICQ kullanıcıları tarafından sıkça kullanıldığı tahmin edilen şifreleri içeren bir veritabanı (password dictionary) kullanılıyordu. Bu program, kısa bir süre içerisinde çok sayıda kişinin 6 haneli ICQ numarasına sahip olmasına sahip oldu ve ortalığı birbirine kattı. Bunun sonucunda da Eighth Wonder yöneticileri bu programı –en azından şimdilik– göz önünden kaldırmaya karar verdiler. Tabii ki Eighth Wonder tarafından hazırlanan ve yarattığı etkilerden dolayı ortadan kaldırılan programların i-Force ile sınırlı kalmadığını hatırlatmalıyız. Bu yüzden, www.8th-wonder.net adresini sık sık ziyaret etmenizi ve güncel programları takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Burak Tuyan
[email protected]

Catax - Eighth Wonder’dan alternatif mesajlaşma programı:

ICQ, MSN Messenger veya Yahoo! Messenger programlarına bir alternatif olarak Eighth Wonder tarafından üretilen Catax, gelişmiş güvenlik önlemleri ile kolay kullanım özelliklerini bir araya getirdiğini iddia ediyor. Catax, aynı zamanda P2P protokolü üzerinden diğer Catax kullanıcıları ile dosya alışverişinde bulunmanıza imkan tanıyor. Kullanıcı sayısı son derece kısıtlı olan Catax hakkında daha fazla bilgi için www.catax.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Eye in The Sky 2.3 - Sunucularınız her an denetim altında:

Son derece güzel ve kullanışlı özelliklere sahip bir ağ/sunucu denetleyicisi olan Eye in The Sky, sunucularınızın durumunu, çalışır olup olmadığını ve boş disk alanını sürekli kontrol altında tutuyor. Özelleştirilebilir ayarları sayesinde örneğin sunucunuz devre dışı kaldığında veya boş disk alanı çok azaldığında e-posta veya ICQ hesabınıza bir uyarı mesajı gönderilebilmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu kullanışlı uygulamayı sadece sunucularınızı kontrol etmek için değil aynı zamanda sabit disklerinizdeki boş alanı kontrol etmek için de kullanabilirsiniz. 14 günlük deneme süresine ve 24,95 dolar lisans ücretine sahip olan Eye in The Sky, tüm bunlara ek olarak uyarını mesaj(lar)ını SMS olarak cep telefonunuza da gönderebiliyor.

Frontdoor - Sisteminizdeki açıkları kontrol edin:

Sunucuların güvenliğinden sorumlu kişiler için son derece faydalı bir program olan Frontdoor, sunucu(lar) üzerindeki iletişim noktalarını (portları) tarayarak kontrolsüz ve güvenlik açıklarına yol açabilecek boşlukları kontrol etmenize yardımcı oluyor. İlk kez çalıştığında internete bağlanarak en yeni arka kapı yazılımlarının ve Truva atlarının bir listesini indiren Frontdoor, bu güncel liste yardımıyla istediğiniz sunucuyu kontrol ediyor ve tehlikelerin nerelerden gelebileceği konusunda sizi bilgilendiriyor.

ICU2 - ICQ kullanıcılarının gizli bilgilerini öğrenebilirsiniz:

Son derece minik ve kullanışlı bir program olan ICU2, ICQ listenizde bulunan kişilerin başta IP numarası olmak üzere çeşitli bilgilerine ulaşmanıza yardımcı oluyor. ICU2, 2000 yılında programlandığı ve o günden bu güne güncellenmediği için, güncel ICQ sürümlerinin yüklü bulunduğu bilgisayarlarda düzgün olarak çalışmayabiliyor.

Phasma - Anonim e-posta konusunda bir numara:

Eighth Wonder’ın en popüler uygulaması olan Phasma, en basit haliyle, istediğiniz kişilere anonim (kimliği belirsiz) e-posta atmanıza yardımcı oluyor. Değişik ihtiyaçlara yönelik olarak değişik sürümleri bulunan Phasma, en son sürümü PhasmaSX sayesinde IP numaranızı bile gizleyerek istediğiniz kişiye veya birden fazla kullanıcıya e-posta göndermenize yardımcı oluyor.

Tabii ki mesajın “Gönderen” adresine istediğiniz bir kişinin (veya tamamen hayali bir kişinin) e-posta adresini yazabiliyorsunuz. Aynı kişiye, aynı mesajın birden fazla kopyasının gönderilmesi de Phasma’nın desteklediği bir başka özelliği oluşturuyor. 2.0 sürümünden itibaren ücretli olan Phasma, SX sürümünde lisanslı kullanıcıları bile aynı gün içerisinde 50 eposta ile kısıtlıyor.

Çeşitli programcıların ve gönüllülerin desteğiyle çok sayıda program hazırlayan Eighth Wonder organizasyonu, 2000 yılından beri www.8th-wonder.net adresinden hizmet veriyor. Başta güvenlik olmak üzere çok değişik konularda “sıra dışı” programlara imza atan Eighth Wonder’ın en ilginç özelliğini ise, bu programların popüler dosya indirme sitelerinde yer almaması oluşturuyor. Hatta Eighth Wonder tarafından hazırlanan bu programlar standart “software” veya “freeware” gibi terimleri yerine “wonderware” olarak tanımlanıyor.

Eighth Wonder programlarının bazı karakteristik özellikleri bulunuyor. Örneğin, bu programların pek çoğu son derece basit işlemleri yerine getiriyor, ancak bu programların dünya üzerinde başka bir alternatifi bulunmuyor. Buna ek olarak, bu programları çoğu kez www.8th-wonder.net adresinden başka bir yerde bulamıyorsunuz; çünkü bu programların gücüne şahit olanlar, bu programlardan başkalarının da haberdar olmasını istemiyor.

Son olarak, Eighth Wonder tarafından hazırlanan bu programların çoğunun ücretsiz olarak kullanılabildiğini ancak bazıları için belli bir miktar kayıt ücreti ödemeniz gerektiğini hatırlatmalıyız. Ayrıca, ücretsiz olan bazı programlar da sizden seri numarası isteyebilirler, ki bu numaraları da www.8th-wonder.net/register adresinden ücretsiz olarak öğrenebilir ve kullanabilirsiniz.

Anyname 3.o - MSN Messenger’da yasaklı isimler:

MSN Messenger kullananlar bilirler, bu program için tercih edebileceğiniz kullanıcı adlarında çeşitli kelimeleri (örneğin argo içeren) kullanmak yasaktır. Buna rağmen, Anyname 3.o programını kullanarak, MSN Messenger içerisindeki kullanıcı adınızı yasaklanmış kelimeler de dahil olmak üzere herhangi bir isimle değiştirebilirsiniz.

Blackpage - ICQ’daki bilgilerinizi kolayca değiştirin:

ICQ hesabınıza ait kişisel bilgilerinizi kolayca değiştirmenize yardımcı olan Blackpage, standart ICQ istemci yazılımları tarafından desteklenmeyen çeşitli işlevler de sunuyor. Blackpage içerisinden ICQ hesabınıza ait tüm kişisel bilgileri değiştirebileceğiniz gibi,mevcut bilgilerinizi kaydederek daha sonra bu bilgilere hızlıca ulaşabiliyorsunuz. Örneğin aynı ICQ hesabınız için, değişik zamanlarda değişik kullanıcı bilgilerini tercih ettiğinizi varsayalım. Normalde, ICQ programı içerisinden bu bilgileri her seferinde tek tek ve elle değiştirmeniz gerekecekti. Şimdi ise Blackpage sayesinde değişik kullanıcı bilgilerini sadece bir kere girip kaydederek (save), daha sonra ihtiyaç duyduğunuzda bu bilgileri istediğiniz bir ICQ hesabına kolayca aktarabilirsiniz (load).

Okuyucu Yorumları