Eklentileri keşfe çıkıyoruz…

Bilgisayarımızdan eksik etmediğimiz yazılımların işlevleri, standart kurulumdan sonra sunduklarıyla sınırlı kalmayabilir. Zaman zaman elimizin altındaki yazılımın keşke şu özelliği de olsaydı dediğimiz olmuştur. CHIP, popüler yazılımların işlevselliğini arttıran en yaygın “Plug-in” paketlerini araşt

Eklentileri keşfe çıkıyoruz…

Outlook Express eklentileri

- Outlook Express Security
http://www.softstack.com

Outlook Express ile bütünleşik çalışan bu ek yazılım, programa şifre koruması koyarak yabancı kişilerin erişimini engelliyor ve programın sadece parola yazılırsa çalışmasını sağlıyor. Bilgisayarını birden fazla kişiyle paylaşmak durumunda olanlar için ideal bir yazılım olan Outlook Express Security’i sistemden kaldırmak için de yine yazılıma koymuş olduğunuz şifreyi gerekiyor. Program, ancak bu şifrenin doğru olması durumunda program korumasını kaldırarak kendini sistemden uninstall edebilmenize izin veriyor.

- ABF Outlook Express Backup
http://www.abf-soft.com

Outlook Express ile beraber çalışan bu ek yazılım ile hemen hemen bütün verilerinizin yedeğini alabiliyorsunuz. Bilgisayarınıza format atmadan önce Mesajlar, Adres Defteri, İmzanız, İleti Kuralları vs. gibi verilerinizin yedeğini almak normal şartlarda çok zahmetli ve vakit kaybına yol açan bir işlem olduğu kesin. Ama bu yazılım bütün bu işlemleri sadece birkaç fare tıklamasıyla kolayca halledebilmemize olanak sağlıyor. Yedeğini aldığınız tüm bu materyalleri yine aynı program aracılığıyla kolayca geri yükleyebiliyorsunuz.

Uğur Seven - Onur Seven
[email protected]

- Overbot
http://www.file-finder.com

Overbot eklentisi, en fazla tercih edilen dosya paylaşım yazılımlarından biri olan Overnet’in performansını yükseltmek amacıyla yazılmış, faydalı bir eklenti. İndirmeye başladığınız dosyanın sahte olup olmadığını size belirtmekten başka, bant genişliğinizi kontrol altında tutmak, Overnet programının ayarlarını en uygun hale getirmek ve download listenizdeki dosyaların kaynaklarını çoğaltmaya varan birçok özelliği bünyesinde barındırıyor. Overbot’un ücretsiz Lite sürümü dışında, daha fazla özellik barındıran Pro sürümü de belirli bir ücret karşılığında kullanıcılara sunulmuş.

Winamp eklentileri

- KeybVis alpha
http://www.winamp.com/plugins/details.php?id=108744

Çok ilginç ve kullanışlı bir Winamp Plugin’i olan KeybVis alpha’yı eklentisini vermiş olduğumuz adresten bilgisayarınıza kolayca kurabilirsiniz. Bu eklenti Winamp’ta çalmış olduğunuz şarkının ritmine göre klavyenizin üzerinde bulunan Caps Lock, Num Lock ve Scroll Lock ışıklarının yanıp sönmesini sağlıyor ve bu sayede hayli enteresan görüntüler ortaya çıkabiliyor. Eğer Winamp’a kurduğunuz bu eklenti çalışmazsa, ana menü altında bulunan Visualization / Select Plug-in bölümünden KeybVis alpha’yı seçip başlatarak sorunu çözebilirsiniz.

- DFX for Winamp
http://www.fxsound.com

Başarılı ve popüler bir eklenti olan DFX, en yaygın Winamp eklentilerinden biri olarak göze çarpıyor. Sisteminize kurulumunu yaptıktan sonra Winamp yazılımı Winamp eklentileri . ile dinlemiş olduğunuz müzik dosyalarından daha yüksek ses performansı alabilmenizi sağlayan eklenti, sesi zenginleştirerek daha temiz ve net duyulmasına olanak sağlıyor. Yüksek övgü alan yazılımın, dinlemiş olduğunuz müziğin kalitesini fark edilir ölçüde artırdığı ve bu işin altından başarıyla kalktığı vurgulanıyor. Tabii ki en sağlıklı karara bu eklentiyi kendiniz test ederek ulaşabilirsiniz.

Internet Explorer eklentileri

- iMarkup
http://www.imarkup.com

Değişik bir Internet Explorer eklentisi olan iMarkup ile gezdiğiniz web sayfaları üzerine not düşebiliyorsunuz. Post-it şekline düştüğünüz notlar, ziyaret ettiğiniz sayfayı başka bir zaman diliminde görüntülemek isterseniz iMarkup yazılımını etkinleştirdiğinizde tekrar görünür oluyor. Web sayfaları üzerine düştüğünüz bu notları dilerseniz metin olarak belirtebilir veya serbest çizim aracıyla işaretlemeler de yapabilirsiniz. Daha sonra bu web sayfasının yazıcı çıktısını almak isterseniz, tüm bu notların da kağıda dökülmesini sağlayabilirsiniz.

- Flash Saving Plugin
http://www.browsertools.net

Fash-Saving-Plugin Web sayfalarını gezerken birbirinden ilginç flash animasyonlar, oyunlar ve banner’lara rastlamanız mümkün, Flash Saving Plug’ini sayesinde, hoşunuza giden bu flash dosyalarını bilgisayarınıza rahatlıkla kaydedebiliyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken, eklentiyi kurduktan sonra tarayıcının sağ tuş menüsüne yerleşen Save Flash seçeneğine tıklamak olacaktır. Daha sonra program, o sırada ziyaret ettiğiniz web sayfasındaki flash dosyalarını listeliyor ve istediğinizi işaretleyip bilgisayarınıza kayıt etmenize olanak sağlıyor. Bu dosyaları da programın küçük bir yazılımı olan SWF Cache sayesinde görebilirsiniz.

- StuffPlug-NG
http://www.stuffplug.com

StuffPlug-NG, MSN Messenger’a birçok özellik kazandıran Messenger Plus! ek paketinin üzerine kurulabilen ve bünyesinde birçok özellik barındıran başarılı bir eklenti paketi. Birden fazla oturum açma, görüntü resminizin boyutlarını büyütebilme, karşı taraf sizin konuşma pencerenizi açınca uyarılma ve listenizdeki kişilerin avatar olarak kullandığı grafikleri kolayca kaydedebilme gibi daha birçok özelliği, StuffPlug-NG eklentisini MSN Messenger üzerine kurarak kolayca kullanabiliyorsunuz.

Adobe Photoshop eklentileri

- Eye Candy
http://www.alienskin.com

Alien Skin Software’in üretmiş olduğu Eye Candy, en iyi Photoshop eklentilerinden biri olarak göze çarpıyor. Eye Candy, Photoshop kullanarak oluşturduğunuz çalışmalarınızı, daha seri ve hızlı bir biçimde yapmanıza olanak sağlıyor. Bu eklenti sayesinde, ateş, duman, pas, kar ve buz gibi efektleri kolayca grafik dosyalarınıza uygulayabilir, “Texture” sürümünü kullanarak da doku çalışmaları yapabilirsiniz. Eklenti bu özelliklerle de sınırlı kalmayıp, bünyesinde barındırdığı diğer araçlarla kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlıyor.

- Aurora
http://www.digi-element.com

Aurora, Photoshop çalışmalarına doğaya özgü efektler vermenizi sağlayan, profesyonel bir eklentisi olarak çıkıyor karşımıza. Bu eklenti, özellikle dijital fotoğrafçılık ile uğraşan kullanıcılara hitap ediyor ve onların, fotoğraf çalışmalarında ihtiyaç duyacakları özellikleri bünyesinde barındırıyor. İçerdiği, gökyüzü, bulut, yıldız, ay, ışık vb. efektlerle, grafik çalışmalarınızda, gerçekçilik derecesi oldukça yüksek sonuçlar elde edebilmeniz mümkün. Örnek grafik çalışmalarına, programın web sayfasından ulaşabilir ve bu eklenti paketi ile neler yapılabileceği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Overnet & eDonkey eklentileri

- BitTorrent Plugin
http://forum.edonkey.com/viewtopic.php?t=67789

P2P programları ile dosya paylaşımı, çoğu internet kullanıcısı için vazgeçilmezdir. Bu işlem için en fazla tercih edilen iki paylaşım yöntemini ise eDonkey (ed2k) ve BitTorrent olarak sıralayabiliriz. Bu iki sistemin, dosya paylaşımı için kullandıkları yöntem birbirinden farklı olduğundan, her biri için farklı bir yazılım kullanmak zorunda kalıyoruz. BitTorrent eklentisi, eDonkey kullanıcılarının, başka bir programa ihtiyaç duymadan, Torrent dosyalarını bilgisayarlarına indirmelerini sağlayan bir eklenti.

Sistemimize kurduğumuz yazılımların bizlere sunmuş olduğu özellikler, her ne kadar azımsanmayacak nitelikte ve rahatlıkla işimizi görebilecek ölçüde olsa da, bazen bu özelliklerin bile yetersiz kaldığı anlar olabiliyor. Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız yazılımların eksik veya geliştirilmeye açık taraflarını, uzun zamanlı kullanım sonrasında keşfetmek pek de zor olmuyor. Bu eksiklerin giderilebilmesi ve kullanıcıların programlara yeni ek özellikler ekleyebilmesi aslında çok da zor değil.

Yazımızın konusunu oluşturan eklentiler (plug-in’ler), yazılımların eksikliği hissedilen kısımları veya ihtiyaçlar çerçevesinde, kullanıcının daha sonra temin edebileceği ve ana yazılım üzerine kurarak kullanabileceği ek paketlerdir. Bu eklentiler ilgili yazılıma yeni özellikler katarak onu geliştirebilir ve programın standart işlevlerini artırarak kullanıcıların program aracılığı ile gerçekleştirdiği işlemleri pratikleştirebilir. Eklenti paketleri, orijinal olarak, yani ilgili programın üreticileri tarafından daha sonradan hazırlanıp piyasaya sunulabileceği gibi, 3. parti olarak, yani profesyonel kullanıcıların yazılımlarda eksik gördükleri kısımlar veya kendi ihtiyaçları çerçevesinde hazırlamaları sonucunda oluşturulmuş olabilirler. CHIP bu ay bilgisayarlarımızdan eksik etmediğimiz en popüler yazılımların işlevlerine güç katacak en yaygın ve en ilginç eklenti paketlerini sizler için araştırdı.

MSN Messenger eklentileri

- Messenger Plus!
http://www.msgplus.net

En başarılı MSN Messenger eklentilerinden biri olan Messenger Plus! içerdiği birçok ek özellikle kullanıcıların bir numaralı tercihi olmuş durumda. Bu ücretsiz eklentiyle siz uzakta ya da boştayken, sizinle kontak kuran kişilerinize göndermek için kendi kişisel durum mesajınıza sahip olabiliyorsunuz. Patrondan korunma özelliği ise, tek bir kısayolla Messenger'ı ve konuşma pencerelerinizi gizleyip, kimlerle konuşuyorduysanız onları olay hakkında bilgilendirebilen hayli ilginç özelliklere sahip. Messenger Plus! bunlar gibi birçok ek özelliği az bulan kullanıcılar için daha nice eklentiyi web sayfasından sunuyor.

Okuyucu Yorumları