Ekran kartı güç ihtiyacı

Bir CHIP okuru, yeni satın aldığı bilgisayarının grafik performansından memnun kalmamış ve anakart üzerindeki entegre SiS730S grafik yongası yerine, yeni bir FX5600 ekran kartı satın alıp kullanmaya karar vermiş. Ancak satın aldığı markasız kartı bilgisayarına taktığında çalıştırmayı bir türlü başar

Ekran kartı güç ihtiyacı

Problem: Bir CHIP okuru, yeni satın aldığı bilgisayarının grafik performansından memnun kalmamış ve anakart üzerindeki entegre SiS730S grafik yongası yerine, yeni bir FX5600 ekran kartı satın alıp kullanmaya karar vermiş. Ancak satın aldığı markasız kartı bilgisayarına taktığında çalıştırmayı bir türlü başaramamış. Monitöre hiçbir görüntü gitmiyormuş.

Hata Tespiti: Okurun ekran kartı test merkezindeki bilgisayarlarda sorunsuz bir şekilde çalıştığı ve GeForce FX5950’ye kadar olan diğer modeller de okuyucumuzun bilgisayarında sorunsuz bir şekilde çalıştığı için, sorunun nedeni olarak ilk başta güç kaynağından şüphelendik. Buna rağmen ekran kartının güç beslemesini yakından inceledik. nVidia’nın referans tasarımından farklı olarak Best Data’nı n FCC Code’una uygun olarak üretilen kartın üzerinde, güç beslemesi için herhangi bir sürücü bağlantı noktası bulunmuyordu. Bunun için eklenen lehim gözleri de (Resme bkz.) boştu. Fabrika çıkışından performansı düşürülen kart bunun yerine AGP yuvasından 40 ile 50 Watt arasında güç çekiyordu. Bu, ancak güncel anakartların sağlayabileceği bir değer. Zaten osiloskop ile yaptığımız ölçümlerde de anakartın AGP yuvasının söz konusu gücü sağlamaktan oldukça uzak olduğunu tespit ettik. Böylece, sistemin açılışı sırasında ekran kartına sağlanan besleme gerilimi bilgisayarın kilitlenmesine neden oluyor.

Çözüm: Hatanın anakarttan kaynaklandığını tespit ettiğimize göre yapılabilecek en iyi şey bu parçanın değiştirilmesiydi. Ancak AMD 1300 işlemcinin anakart üzerine sabitlenmiş olması bu değişimi engelliyordu. Bu yüzden, okurumuza ekran kartını, gereksindiği güç ihtiyacı kendi anakartının desteklediğini aşmayan yeni bir ekran kartı almasını tavsiye ettik.

Okuyucu Yorumları