Elektronik kayıt nedir? Nasıl yapılır?

ÖSYM, kısa bir süre önce 2022 YKS yerleştirme sonuçlarını açıkladı ve kayıt tarihleri paylaşıldı. Peki, açıklamada geçen elektronik kayıt nedir? Nasıl yapılır? Elektronik kayıt yeterli mi? Birlikte bakalım...

Elektronik kayıt nedir? Nasıl yapılır?

Merakla beklenen 2022-Yükseköğretim Kurum Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları 15 Ağustos'ta açıklandı. Şimdi gözler üniversite kayıtlarında... ÖSYM açıklamasında kayıt tarihlerini paylaştı. Peki, ÖSYM açıklamasında geçen elektronik kayıt nedir, nasıl yapılır? İşte detaylar:

KAYIT TARİHLERİ NE ZAMAN?

ÖSYM'den yapılan açıklamada kayıt tarihleri için şu bilgi verilmişti: 2022 YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 22 – 26 Ağustos 2022 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 22 – 24 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılabilecektir. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekmektedir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

ELEKTRONİK KAYIT NEDİR?

e-kayıt Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), öğrenci ve velilerin hayatlarını kolaylaştırma, kayıt dönemindeki giderlerini azaltma amacıyla hayata geçirildi. YÖK'ün, Yükseköğretim Bilgi Sistemi çalışmaları kapsamında ilk olarak 2014-2015 eğitim öğretim döneminde 32 devlet üniversitesinde başlattığı e-kayıt sistemi, 2015-2016 eğitim öğretim döneminde devlete ait tüm yükseköğretim kurumlarında uygulamaya geçirilmişti. Ve her yıl kapsamı gelişti.

ELEKTRONİK KAYIT SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

ELEKTRONİK KAYIT NASIL YAPILIR? YETERLİ Mİ?

Peki, elektronik kayıt nasıl yapılır?

  • e-Kayıt yaptırmak isteyenler YÖK'ün e-Devlet üzerinden sunduğu birçok hizmetin yer aldığı sayfada bulunan "Üniversite e-Kayıt" uygulamasını tıklayarak, "https://www.turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit" adresi üzerinden işlem yapabiliyor.

  • Uygulamada elektronik kayıt işlemi zorunlu değildir, tercihe bağlıdır. Şahsen yapılan kayıt işlemi ise zorunlu tutulmaktadır. Elektronik kaydı tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvurur.

  • İnternette en çok aranan sorular arasında ise elektronik kayıt yeterli mi sorusu var? Bu konuda elektronik kayıt tercih ediyorsanız üniversite ile irtibata geçmek, üniversitenin duyurularını takip etmek oldukça önemlidir.

  • e-Devlet'teki elektronik kayıt sayfasında ise şu bilgiler veriliyor: Bu hizmetten faydalanarak Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan yerleştirmeler sonucunda herhangi bir programa yerleştirilen adaylar elektronik olarak kaydını yapabilir ve barkodlu Elektronik Kayıt Belgesini alabilir. Elektronik kayıt işlemi tamamlandıktan sonra kayıt olunan üniversitenin internet (web) sayfasındaki duyurular takip edilmelidir. Elektronik kayıt işlemini tamamlayan adayların ayrıca üniversitelerine giderek kayıt yaptırmalarına gerek yoktur.

  • Önemli bir not. Eğer elektronik kayıt yapıyorsanız işlemin tamamlandığından emin olmadan ekranınızı kapatmayın.

YÖK ise daha önceki yıllarda hizmeti tanıttığı broşüründe şu bilgilere de yer vermişti:

  • Bu hizmetten faydalanarak Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan yerleştirmeler sonucunda herhangi bir programa yerleştirilen adaylar elektronik olarak kaydını yapabilir ve barkodlu Elektronik Kayıt Belgesini alabilir.

  • Elektronik kayıt işlemi tamamlandıktan sonra kayıt olunan üniversitenin internet (web) sayfasındaki duyurular takip edilmelidir.

  • Hizmete girdiğinizde eğer kayıt yapmanıza engel bir durum yoksa kayıt formunu görüntüleyeceksiniz. Bu aşamada ekrandaki bilgileri dikkatle okuyunuz ve tümünün eksiksiz ve doğru olduğundan emin olunuz.

  • Kayıt olduktan sonra hizmete tekrar girdiğinizde yerleştirme ve kayıt bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz. Kayıt esnasında oluşturulan barkodlu belgenize Üniversite E-Kayıt Belge Sorgulama hizmetinden erişebilirsiniz.


KONTENJANLARIN YÜZDE 99'U DOLDU

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar 2022-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre, KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumları kontenjanlarının yüzde 99'unun dolduğunu açıklamıştı. Özvardar, "Geçen yıl açık öğretim hariç toplam yerleşen aday sayısı 690 bin civarında iken, bu sayı bu yıl 850 bin civarında gerçekleşmiştir. Ayrıca KKTC üniversiteleri hariç geçen yıl 164 bin civarında kontenjan boş kalmışken, bu sayı bu yıl 13 bine düşmüştür. YKS yerleştirme sonuçlarına göre, kontenjanlarımızın yüzde 99'unun dolmuş olması sevindiricidir" demişti.