En büyük arşivlerden birisi tutuştu

İnternetin belki de en çok ilgi çeken sitelerinden biri, bu büyük yangınla sarsıldı!

Dev site alev alev!

İnternet kullanıcıları olarak gündelik hayatlarda meydana gelen kazalardan sadece "haberimiz" olur ama birçoğu bu sonsuz bilgi ağını etkilemez. Ya da en azından biz öyle düşünürdük... Geçtiğimiz gün Wayback Machine isimli, geçmişe ait web içeriğini bizlere sunan siteyi yürüten ve herhangi bir kar amacı gütmeyen The Internett Archive'in binasında çıkan yangın, büyük ölçüde hasara yol açtı.

San Francisco'da bulunan binadaki yangın esnasında herhangi bir veri kaybına yol açacak zarar gözlemlenmedi ama yakın zamanda taranması gereken verilerin büyük ölçüde yandığı ortaya çıktı. Yapılan ilk hesaplamalara göre binanın kendisi ve içerisinde yanan alet edevatın 600.000 dolar değerinde olduğu açıklandı. 6 Kasım günü, sabah saat 03:30 civarı çıktığı belirtilen yangının merkezi, tarama ofisi olarak belirlendi. İçerisinde birçok kağıt, kağıt türevi ve yangını tetikleyecek kimyasal madde bulunan merkezden, insanlar hızlı bir şekilde tahliye edildi; hiçbir can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı. Ana bina yangın ile birlikte gelen ufak bir elektrik kaçağına maruz kalırken, hiçbir şekilde zarar görmedi.

The Internet Archive'in kendi blogunda yayınlanan mesajdaysa durum şu şekilde anlatıldı; "San Francisco Yangın Söndürme ekibi olay yerine çok hızlı yetiştiği gibi, aynı zamanda harika bir iş çıkardı. Şehrin yetkili mercilerinden birçok kişi ve daha da önemlisi valimiz ofisin bulunduğu bölgeye gelip hem olay yerini incelediler, hem de bizlerin sağlık durumumuzu kontrol ettiler. Haber yayıldıkça artan bir birliktelik söz konusuydu. Ayrıca bu durum bizlere hali hazırda kopyaları bulunan kağıt üstündeki bilgileri internet ortamına aktarmanın ve korumanın ne kadar önemli olduğunu bir defa daha hatırlatmış oldu. Bugüne kadar topladığımız tüm veriler, birden fazla noktada koruma altında. Bir gün merkez binamıza bir şey olsa bile, binlerce saat harcayıp elde ettiğimiz verilerimizi kaybetmemizin imkanı yok."

Şimdiyse Internet Archive ekibi toplumsal sorumluluk alabilecek insanlardan binayı yeniden onarabilmek, taranacak yeni kitaplar, filmler ve birçok diğer veriyi kullanmak için yardım istemiş durumda.

Okuyucu Yorumları