En büyük yıldız keşfedildi!

Gelmiş geçmiş en büyük yıldız keşfedildi. İşte akıllara durgunluk veren boyutları...

En büyük yıldız o!

Yıldızların yıldızı; en büyük yıldız keşfedildi. Herhangib bir yıldızdan çok daha büyük ve farklı olan bu ışık kümesi; Sheffield Üniversitesi astrofizik profesörü olan Paul Crowther ve ekibi tarafından keşfedildi.

ESO'un büyük ebatlardaki teleskobu ve Hubble Uzay teleskobunu kullanarak çalışan ekip sonunda iki yeni yıldız kümesi keşfettiler: NGC 3603 ve RMC 136a. R136a1, R136 kümesinin içerisinde bulunan bir yıldız ve şu ana kadar bulunan en büyük yıldız olma özelliğini taşıyor. Şu anki kütlesi 265 solar kütle değerinde ve ağırlığı 320 solar kütle değerinde. Büyük olarak bilinen günteştense 300 kat daha büyük.

Crowther; "Çok büyük yıldızlar, dışarıya çok fazla güç atarlar. Bu sebepten; insanların aksine çok ağır bir kütleyle meydana gelirler ve zamanla zayıflarlar" diyerek büyük yıldızların gelişimine değindi ve ekledi; "Neredeyse bir milyon yıldan fazla zamandır ışık saçan R136a1, gözlemlediğimiz kadarıyla orta yaşlı bir yıldız."

R136a1 sadece en büyük yıldız olma özelliğiyle de yetinmiyor. Kendisi aynı zamanda güneşimizden on kat daha fazla ışık yayıyor.

Okuyucu Yorumları