En çok satan PC devleri...

Şampiyon değişmedi ama ikinci üçüncüyü alt etmeyi başardı: İşte en çok PC satan markalar...

En çok satan PC devleri...

Gartner ve IDC'nin araştırma sonuçlarına göre dünyada PC satışları yeniden canlanıyor. Büyüyen satışlar beklenenden de hızlı çıktı.

Gartner verilerine göre 2009'un üçüncü çeyreğinde dünyada 80.9 milyon PC satıldı. 2008'in aynı çeyreğine göre 0.5'lik bir artış söz konusu. Analizi yapan firma yüzde 5.6'lık bir düşüş bekliyordu. Bu satış rakamlarının iyi çıkmasının başlıca sebebi ucuz dizüstü ve netbook satışları oldu.

Gartner'ın şaşırtan bir açıklaması ise Windows 7'nin satışlara etkisinin minimum düzeyde olacağı yönünde. Bununla birlikte çıkış tarihinde yapılacak envanter düzenlemelerinin sanal bir artışa yol açabileceği belirtildi. Bununla çelişen açıklamalar da mevcut. Windows 7'nin çıkış zamanının endüstride olumlu gelişmelerin olduğu, yeni parçalara ilginin arttığı bir döneme denk gelmesinin olumlu olduğu da konuşulanlar arasında.

Aslında açıklamaların iki yönü var, ev kullanıcılarının yeni donanıma ilgisi yakın zamanda ve Windows 7 ile birlikte artıyor. Ancak profesyonel kullanımda büyük miktarlarda donanım alacak olan şirketlerin Windows 7'ye geçişi daha uzun bir zaman dilimine yayılacak.

Dünya birincisi kim oldu?

Dünya birincisi kim oldu?
Çin'de satışlar artıyor

HP dünyada pazar lideri olmayı sürdürüyor ve özellikle Çin'de büyük satış yaptı. Asıl ilginç olan, dünya ölçeğinde Acer'ın Dell'i geçerek 2. sıraya oturmuş olması.

Avrupa, orta Doğu ve Afrika'da ise satışlar düştü. Dell, Amerika pazarında birinci oldu ama yüzde 8.9 düşüşle... Bu durumun açıklaması basit, Çin pazarı yüzde 28.5 büyüdü ve bu HP'ye olumlu yansıdı. Asya-Pasifik pazarı yüzde 16.1 büyüdü ancak Amerikan pazarı yüzde 10.1 küçüldü.

IDC'nin rakamları ise daha düşük oldu. Dünya genelindeki büyüme Gartner'in verilerinden yüzde 50 daha düşük: artış sadece yüzde 2.3. Bununla birlikte HP'nin pozisyonunu IDC de onayladı. HP Asya-Pasifik pazarında Japonya hariç büyük, diğer bütün bölgelerde ise beklentilerin üzerinde başarı sağlamış.

IDC'nin takip programına göre PC pazarı hızlı bir toparlanma içerisinde. HP gibi iyi giden firmalar arasında Acer da yer alıyor. Kötü ekonomik koşulların kızıştırdığı rekabet sayesinde daha uygun fiyatlarla satılan daha verimli donanımlar, uzun vadede PC pazarına olumlu etki ediyor. Taşınabilir bilgisayarların popülerliği ve PC pazarının alt dilimlere bölünmesi de HP ve Acer gibi firmalara yaramış durumda.

Okuyucu Yorumları