En çok satanlara Apple damgası!

ABD ve Dünya genelinde ikinci çeyrek sonuçları açıklandı. İşte rakamlarla en çok PC satan şirketler.

En çok satanlar belli oldu

Pazar araştırması şirketi Gartner tarafından yapılan açıklamaya göre Mac'ler bu yılın ikinci çeyreğinde ABD pazarının %8.5'ini toplamayı başardı ve böylece Apple, dünyanın sayılı büyük PC satıcılarından Acer'ı arkasında bırakarak üçüncülüğe yükseldi.

Gartner'ın bu konudaki öngörüleri ise şöyle: Mac satışları, Haziran'ın sonuna kadar olan üç aylık periyotta 1.4 milyon adede ulaşarak %38 oranında büyüme sağladı ve Dell ve HP'nin arkasından dünyanın en büyük satıcılarından biri oldu.

ABD'de Apple'ın genel olarak hakimiyetine bakıldığında ise geçtiğimiz seneye nazaran Apple'ın %2 oranında pazarda büyüdüğü söylenebilir. ABD PC satışları, 2008'in 2. çeyreğinde 16.5 milyon adede kadar ulaşıyor ve bir önceki seneye göre bu pazarda %4.2'lik bir büyüme de gözlemlendi.

Gartner'dan Mika Kitagawa'nın bu araştırmayla ilgili yaptığı açıklama ise şöyle: "Dell, PC satışlarında liderliğini bu yıl da sürdürmeye devam ediyor ve ABD pazarının %31.9'unu yılın 2. periyodu itibariyle elinde bulundurduğu söylenebilir. Aynı şekilde Apple'ın da bu çeyrekte satışları %38.1 oranında büyüdü."

Bu tabloya bakıldığında Apple'ın Acer'ı yılın bu çeyreğinde geride bıraktığını söylemek mümkün. Ancak Acer'ın Apple'ın gerisinde kalması sadece Apple'ın başarısıyla izah edilmesi söz konusu değil; zira Gartner'a göre Acer'ın bu çeyrekte büyüme grafiği negatif haneyi gösteriyor: -%20

Dünya genelinde değişiklik yok

Dünya genelinde değişiklik yok

Apple ABD pazarında hızla yükselse de, Dünya genelinde en çok satanlar listesinde önemli bir değişiklik söz konusu değil. Dünyadaki PC satışlarına bakıldığında, bir önceki seneye göre %16'lık büyümeyle 2008'in ikinci çeyreğinde 71.9 milyon adet PC satışının gerçekleştiği görülüyor. Apple ise dünya genelindeki ilk 5 PC üreticisi arasına girmeyi henüz başarmış değil. Diğer bir deyişle Apple, ilk 5'te yer alan Toshiba'nın %4.4'lük pazar payına henüz yaklaşmış değil.

Mobil PC pazarıyla ilgili sonuçlara değinen Kitagawa: "Mobil PC satışlarında dünya geneline bakıldığında bir büyüme gözlemleniyor. Ancak özellikle ABD'ye şu sıralar hakim olan ekonomik belirsizlik PC gelirlerini olumsuz yönde etkiliyor ve PC'lerin ortalama satış fiyatının da düşmesine neden oluyor." şeklinde konuştu.

Dünya geneline HP'nin PC satışlarında 1 numarada olduğu söylenebilir. 13 milyon sistemi PC pazarına ulaştırmayı başaran HP, yılın ikinci periyodunda %17.1'lik büyümeyle pazarın %18.1'ini elinde bulunduruyor. HP'nin ardından 11.2 milyon PC satışıyla ve %15.6 büyüme oranıyla Dell ikinci sırada yer alıyor. Tablodaki diğer markaların durumu sırasıyla şöyle: %9.4 ile Acer, %7.8 ile Lenovo ve %4.4 ile Toshiba.

Bir rapor da IDC'den...

Bir rapor da IDC'den...

Bir diğer pazar araştırma şirketi IDC'nin raporu da Apple'ın ABD'deki hızlı yükselişi konusunda Gartner'ın raporuyla birleşiyor. IDC'ye göre Yılın ikinci çeyreğinde Apple sembolik bariyeri yerle bir ederek Acer'ın ensesinde nefesini hissettirmeyi başardı. Ancak bu raporda Apple henüz Acer'ı geçebilmiş değil; aralarında çok küçük bir fark bulunuyor...

IDC'nin öngörüsüne göre Nisan ve Haziran ayları arasında gerçekleşen PC satışları 16.5 milyon adede ulaşmış durumda. Apple %31.70 oranında büyüme oranına ulaşırken, Acer'da ise bu oran %49.9'u buluyor. İki raporu ayıran en büyük fark da zaten burada ortaya çıkıyor.

IDC'nin sunduğu tabloya bakıldığında Dell ve HP, rakiplerine göre arayı bir hayli açmış durumda ve kısa dönem içinde Acer, Apple ya da Toshiba'nın bu iki dev şirketin canını sıkamayacağı görülüyor.

Okuyucu Yorumları