En hızlı mobil tarayıcı hangisi?

Firefox, Opera ve diğerleri: İşte yeni nesil web tarayıcıların "farklı" yarışı!

En hızlısı hangisi?

İnternette gezinirken bilgisayarınızın performansı büyük önem kazanıyor. Ancak ortalama bir PC, tarayıcınızda birçok sekme açıkken bile iyi bir performans sağlayabiliyor. Akıllı telefonlarda ise durum biraz farklı. Modern PC'lerden daha yavaş olan telefonlarda hız ve verimlilik daha büyük önem kazanıyor.

Makeuseof.com, hangi mobil tarayıcının en hızlı olduğunu bulmak için çeşitli testler gerçekleştirmiş. Teste katılan mobil tarayıcılar ise şunlar: Firefox, Dolphin Mini, Dolphin HD, Opera Mobile, xScope, Skyfire, Android tarayıcısı (2.2.1). Opera Mini, hız testlerini tamamlayamadığı için atlanmış.

Testlerde Verizon'un 4G cebi HTC Thunderbolt kullanılmış ancak testler 3G ağında yapılmış. Testlerde arka plandaki tüm programlar kapatılmış. Sonuçları sonraki sayfalarımızda bulabilirsiniz.

Sunspider ve Rigtware Browsermark

Sunspider ve Rigtware Browsermark
Sunspider JavaScript testi. Düşük değerler daha iyi.

Sunspider 0.9.1: Bu JavaScript hız testinde Firefox birinci gelmiş. İkinci Opera Mobile ve üçüncüyle arasındaki fark ise dikkat çekiyor.
Sunspider JavaScript testi. Düşük değerler daha iyi.
Rightware Browsermark: Bu test ise JavaScript ve DOM performansını değerlendirmekte kullanılıyor ve akıllı telefonlar için bir nevi Peacekeeper hız testi. Bu testte daha yüksek puan daha iyi performans anlamına geliyor ve burada da Firefox birinci. Skyfire ve Android tarayıcısı testi tamamlayamamış.

Sayfa yükleme süreleri ve sonuç

Sayfa yükleme süreleri ve sonuç
Sayfa yükleme süreleri (saniye)

Sayfa yükleme süreleri: Bir 'gerçek hayat' testi gerçekleştirmek isteyen makeuseof, bir blog sayfasını üç kez yüklemiş ve sonuçların ortalamasını almış. Burada ise en hızlı tarayıcı 7 saniye ile Firefox 4 olmuş. Dolphin HD ve Dolphin Mini 8 saniye; Opera Mobile ve xScope onu 9 saniye ile takip ederken Skyfire 11 saniye ile sonuncu olmuş.

Sonuç

Testte Android işletim sistemindeki Firefox'un en iyi Android tarayıcısı olduğu ortaya çıkıyor. Skyfire'ın toplamda yavaş olduğu dikkat çekerken, Android'in kendi tarayıcısı da sondan ikinci olmuş. Diğer skorlar ise birbirine yakın ve karşılaştırılabilir.
Sayfa yükleme süreleri (saniye)

Okuyucu Yorumları