En iyi iPhone 4 alternatifleri

Apple'ın büyük ses getiren telefonu iPhone 4'e alternatif en iyi modelleri seçtik...

iPhone 4'e zorlu rakipler

Apple'ın yeni telefonu iPhone 4 raflarda yerini alırken herkes aynı soruyu sormaya başladı: Apple'ın bu kült modelinin katili veya en güçlü rakibi kim olacak? Chip Online olarak bu sorunun yanıtını bulmak için en iddialı modelleri seçtik.

iPhone 4 daha piyasaya çıkmadan önce adından sıkça söz ettirmişti. Sonuç olarak kullanıcıların ilgisi de oldukça fazla olurken Apple, sadece ilk 24 saat içerisinde 600.000 iPhone 4 siparişi aldığını duyurdu. Ardından kısa süre içerisinde tüm dünya genelindeki stoklar tükendi. iPhone 4'ün fazlasıyla etkileyici bir telefon olduğu tartışmasız bir gerçek. Peki ya Apple'ın gölgesinde kalan diğer telefonlar?

iPhone 4'teki yenilikler
Apple, dördüncü nesil telefonunda önceki nesile göre birçok mekanik ve görsel değişiklik yaptı. Bunun sonucunda iPhone 4'te yaklaşık 100 yeni özellik bulunuyor. Bu özellikler arasında ise HD videolar çekebilen güçlü kamera, yeni geliştirilen Retina Display teknolojisi, multitasking ve WLAN üzerinden video görüşme gibi özellikler göze çarpıyor.

En iyi iPhone 4 alternatifleri
Şayet Apple'ın telefonu olmadan da yapabiliyor ve Türkiye'de satışa sunulmasını bekleyemiyorsanız sizin için hazırladığımız iPhone 4 alternatiflerine göz atmanızda fayda var. Üstelik tamamı iPhone 4'ten daha ucuz.

Samsung S8500 Wave: Super AMOLED'li lider

Samsung S8500 Wave: Super AMOLED'li lider
Samsung S8500 Wave

iPhone 4 piyasaya çıkmak üzereyken Samsung S8500 Wave mükkemel ekranıyla büyük ses getirmişti. Birçok testte üstün bir başarı gösteren ve liderliği kapan Wave, iPhone'un en güçlü rakiplerinden biri.

Samsung S8500 Wave'in en göze çarpan özelliği 3,3 inçlik Super AMOLED ekranı olmakla birlikte, bu görüntü teknolojisi diğerlerine göre daha parlak renkler ve kontrast sağlıyor ve aynı zamanda daha az elektrik tüketiyor. Samsung mühendislerinden belirtilene göre LG Electronics tarafından iPhone 4 için üretilen Retina Display teknolojisi çözünürlük konusunda Super AMOLED ekranlardan %3-%4 oranında daha iyi olsa da kontrast ve görüş açısı konusunda oldukça geride kalıyor. Ayrıca Retina Display ekranlar Super AMOLED'lerden %30 daha fazla enerji tüketiyor. Fakat iPhone 4'ün 7,5 saat konuşma süresi sağladığını da hatırlatmakta yarar var (iPhone 3GS: 5 Saat).

Samsung Wave tabiki sadece batarya ve ekrandan ibaret değil. S8500'ün kapasitif çoklu dokunmatik özellikli ekranı testlerimizde oldukça hızlı ve stabil çalışmıştı. 1 Ghz işlemcisi sayesinde uygulamalar ve programlar da gayet kararlı çalışıyor. iPhone'un yeni multitasking özelliği de aslında Samsung Wave'de zaten kullanılıyordu. Bunların dışında Wave'de yepyeni bir işletim sistemi olan Bada bulunuyor. Android benzeri bir sistem olan Bada, devrim niteliğinde değişiklikler sunmasa da kullanıcılara birçok kişiselleştirme imkanı veriyor. Ayrıca yeni bir sistem olduğundan çevrimiçi mağazadaki uygulama sayısı şimdilik yetersiz.

Donanım konusunda Wave'in iPhone 4'e karşı hiçbir eksikliği bulunmuyor. 5 megapiksel kamera, A-GPS, HSDPA, n standardında WLAN , Bluetooth 3.0, Exchange ActiveSync ve microSD kartla 32 GB'a kadar arttırılabilen hafızasıyla Wave birçok yeni teknolojiye imzasını atıyor. Fiyatı ise şu sıralar 600$ + KDV.

HTC Desire: Her konuda başarılı Android modeli

HTC Desire: Her konuda başarılı Android modeli
HTC Desire

Kasasında Android işletim sistemi barındıran en büyük iPhone rakibi şüphesiz HTC'nin Desire modeli. Bunun en önemli kanıtı ise tıpkı iPhone 4 gibi HTC Desire'ın da satışa sunulmasının ardından kısa sürede stoklarının tükenmesi oldu.

576 MB RAM bellek, 1 GHz Snapdragon işlemci, WLAN (IEEE 802.11 b/g), HSPA gibi özellikler HTC Desire'ı en iyi seçeneklerden biri haline getiriyor. Mobil internet açısından Desire, Android sistemiyle harikalar yaratan bir telefon. Diğer yandan iPhone 4'ün aksine HTC Desire flash videoları da destekliyor. Görüntüler ise 3,7 inçlik çoklu dokunmatik özellikli AMOLED bir ekranda sunuluyor.

iPhone 4, Apple'ın yeni sistemi iOS 4 ile birlikte satışa sunulurken HTC Desire, içerisinde HTC Sense kullanıcı arabirimli Android 2.1'i barındırıyor. Android olmasının da birçok ek özellik ve uygulama anlamına geldiğini söylemek mümkün. Üstelik Android 2.2 Froyo güncellemesi de yapılabilmekte. Diğer bir artısı ise Google'ın Android telefonlar için Google Maps navigasyon hizmetini ücretsiz olarak sunması. Bu sayede Desire ile birlikte kaliteli bir navigasyon çözümüne de sahip oluyorsunuz.

Otofokus ve LED flaşlı 5 megapiksel kamera, kontrol için optik fare, A-GPS, Bluetooth 2.1, 512 MB ROM ve 32 GB'a kadar arttırılabilir bellek gibi diğer özellikleri ile Desire, iPhone 4 için kuşkusuz iyi bir alternatif. Yurtdışı satış fiyatı ise 500$.

Nokia X6: Ücretsiz navigasyonlu müzik uzmanı

Nokia X6: Ücretsiz navigasyonlu müzik uzmanı
Nokia X6

Müzik servisi, ücretsiz navigasyon ve güçlü donanımlar... Nokia X6 şu sıralar piyasadaki en iyi Symbian telefonu ve özellikle müzik severler için iyi bir iPhone alternatifi.

X6'yı bugünlerde birçok karşılaştırma testinde üst sıralarda görmek mümkün. Çünkü Nokia'nın X serisindeki amiral gemisi olan X6, donanım açısından zenginliği ve müzik konusundaki özellikleriyle rakiplerini zorlayan bir model olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca X6'nın 32 GB'lık versiyonu ile birlikte Nokia'nın müzik servisi "Comes with Music" ücretsiz olarak sunuluyor. Yani bir yıl boyunca sevdiğiniz müziklere ücretsiz olarak sahip olabilir, dilerseniz bilgisayarınızda da dinleyebilirsiniz.

3,5 mm kulaklık çıkışı, stereo kulaklıklar, ekolayzır, FM radyo ve oldukça iyi ses kalitesiyle X6 müzikseverler için oldukça eğlenceli bir seçenek olacaktır. Müzik servisinin yanı sıra X6 ile birlikte OviMaps 3.0.3 navigasyon çözümü de ücretsiz sunuluyor. Bu navigasyon sizi tam 74 farklı ülkede sesli olarak yönlendirebilirken iPhone 4'te böyle bir navigasyon çözümü bulunmuyor. Fakat dokunmatik konusunda Nokia'nın hala öğrenmesi gereken çok şey var. Symbian S60 arayüzüyle birlikte gelen 3,2 inçlik kapasitif dokunmatik ekran, hiçbir şekilde iPhone'un mükemmelliğine yaklaşamıyor. Bu nedenle bazen uygulamaları başlatmak için iki kez dokunmanız gerekebiliyor. Ayrıca Nokia x6'da çoklu dokunmatik özelliği de bulunmuyor.

Diğer taraftan Nokia X6 HSDPA, WLAN, A-GPS, 32 GB dahili hafıza ve otofokus & çift led flaşlı 5 megapiksel kamera gibi donanımsal özellikleriyle iPhone'a rakip olabilecek güçte bir Symbian telefonu. X6 32 GB şu sıralar 635$ + KDV, 16 GB modeli ise 480$ + KDV.

Sony Ericsson Vivaz: Hem Symbian'lı hem 8 MP

Sony Ericsson Vivaz: Hem Symbian'lı hem 8 MP
Sony Ericsson Vivaz

HD videolar çekebilen olağanüstü kamerası, WLAN ve HSPA gibi özellikleriyle Vivaz, Sony Ericsson cephesinin en gözde modellerinden biri.

Öncelikle şunu belirtmek gerek: Kullanım kolaylığı konusunda Sony Ericsson Vivaz iPhone 4 ile kesinlikle karşılaştırılamaz. Çünkü 3,2 inçlik ekranı rezistif ekran teknolojisini kullanıyor ve stylus kalemle birlikte kullanıldığında bile rahatsızlık verebiliyor. Bunun yanında menü sistemi de çok fazla karmaşık. Bu eleştirilerin ardından şimdi de Vivaz'ın öne çıkan özelliklerine geçelim. Vivaz'ın tarayıcısı hız konusunda rekor kırmaya aday modellerden biri. Hem WLAN hem de HSPA ile web siteler yalnızca birkaç saniye içerisinde açılıyor. Örneğin Vivaz CHIP anasayfasını açmak için 13 saniyeye ihtiyaç duyarken iPhone 4'te bu miktar biraz daha fazla.

Ayrıca kamera konusunda Sony Ericsson'un telefonu birçok özellikle öne çıkıyor. Tıpkı yeni nesil iPhone gibi Vivaz da 720p HD kalitesinde videolar çekebiliyor. Fakat 8,1 megapiksellik kamerası iPhone'un kamerasından çok daha fazla ince ayar ve özellik sunuyor. Çektiğiniz bu videoları kablosuz ağ üzerinden doğrudan YouTube gibi paylaşım sitelerine yüklemeniz mümkün. Ayrıca Vivaz'da A-GPS alıcı, Bluetooth, USB, MP3 oynatıcı gibi özellikler de bulunuyor.

iPhone 4'e alternatif olarak sunduğumuz bu 4 model arasında Sony Ericsson Vivaz en ucuzu ve yurtdışı satış fiyatı 355$.

Şayet bu modeller sizin için yeterli değilse fotoğraf galerimizden 15 farklı modele daha ulaşmanız mümkün.

Okuyucu Yorumları