En iyi işlemci hangisi?

Yeni bir işlemci almaya hazırlanıyorsunuz; peki sizin için en iyi seçenek hangisi? İşte rehberiniz!

En iyi işlemci hangisi?

Yeni bir işlemci alacaksınız, peki kaç çekirdekli işlemci almalısınız? Intel mi AMD mi seçmelisiniz?

Bu soruların cevabı ve seçeceğiniz işlemci, elbette o bilgisayarı hang, amaçla kullanacağınıza bakıyor.

Dört çekirdekli bir işlemci hem masaüstü işlemler, hem de oyunlar için gereken gücü sağamaya yetiyor. 6 çekirdekli bir işlemci, geleceğe dönük sistem toplamak isteyenleri tatmin edecektir. Sadece sörf ve çalışma için ise 2 çekirdekli bir işlemci bütün ihtiyaçla karşılayacaktır.

Bugün yeni bir bilgisayar almadan önce durup bir fiyat-performans değerlendirmesi yapmak gerekiyor.

Çift çekirdekli işlemcilerin avantajları

Çift çekirdekli işlemcilerin avantajları
Düşük enerji tüketimi avantajı söz konusu

İki çekirdekli işlemciler çöpe gitmekten çok uzaklar. Milyonlarca kullanıcı bu işlemcileri verimli olarak kullanıyor.

4 Çekirdeğin gücü tartışma götürmez. Ancak özellikle de enerji verimliliği söz konusu olduğunda çift çekirdekli işlemcilerijn tartışmasız bir avantajı var. Elbette bahsettiğimiz çift çekirdekli işlemciler yeni nesil modeller.

Çift çekirdekli işlemcilerin enerji tüketimi 65 ila 73 watt arasında değişiyor. Çift çekirdekte ortalama bir sistem için 1156 soket işlemcilere bakmakta fayda var; çünkü bu soketteki işlemciler fiyat olarak daha uygun.

Özellikle de video düzenleme ya da render alma gibi işlemci yoğun işlerler ilgilenmeyecek kullanıcılar için çözüm basit...

İdeal ofis PC'si

İdeal ofis PC'si
Düşük enerji tüketimi avantajı söz konusu

Az evvel bahsettiğimiz kriterlerden sonra en ekonomik tercihlerden birinin Intel Core i3 530 olduğunu anlıyoruz.

2.93 GHz hıza sahip olan bu işlemcide 4MB önbellek var. Entegre grafik işlemcisi 700MHz olan H55 anakart ile birlikte yüksek grafik ihtiyacı olmayan platformlarda kullanılabilir.

Özetle entegre ekran kartına sahip olan bir anakart ile birlikte kullanılması durumunda, Intel işlemciden vazgeçemeyen ama fiyat olarak uygun bir PC'ye sahip olmak isteyenler için ilaç gibi bir formül oluyor.

Ancak oyun oynamak istiyorsanız bu sistem sizi tatmin etmeyecektir...

Intel'in 4 çekirdekli yıldızı

Intel'in 4 çekirdekli yıldızı
Düşük enerji tüketimi avantajı söz konusu

Intel Core i5 750 işlemci hem oyuncuların, hem de masaüstü kullanıcılarının tercihi olan bir model.

Sunduğu yüksek işlemci gücüyle her tür ihtiyacı karşılamaya yeten bu işlemciyi, bir önceki tavsiyemizdekinin aksine entegre bir grafik çipiyle birlikte değil, ayrı bir ekran kartıyla kullanmak gerekiyor.

Nehalem işlemciler arasında orta sınıf olarak sınıflandırılmasının tek sebebi daha üzerindeki Core i7 işlemciler oluyor. Yani son derece güçlü bir işlemci.

Fiyat olarak ortalarda yer alan bu işlemci 2.66 GHz hızında dört adet çekirdeğe sahip. En büyük zayıflığı ise Hyperthreading özelliğine sahip olmaması. Bu yüzden fiziksel çekirdek sayısıyla sınırlı, Hyperthreading özelliğine sahip bir işlemcide ise fiziksel çekirdek sayısının iki katı etkin çekirdek oluyor.

Intel Core i5 mi Core i7 mi?

Intel Core i5 mi Core i7 mi?
En yüksek performans için tabii ki Coe i7 ancak Core i5'ler fiyat olarak daha mantıklı

Core i5 modelinin işlemci mimarisi Core i7'ler ile aynı. 774 milyon transistöre sahip olan bu işlemci, 45 nm imalat teknolojisi ile üretilmiştir.

DMI4800 arayüzüyle bağlanan bu işlemcinin güç tüketimi ise 95 watt'tan oluşuyor. Kısacası fmantıklı bir fiyata çok yüksek performans sunan bu 4 çekirdekli işlemciyi gönül rahatlığıyla alıp kullanabilirsiniz.

Ancak ille de maksimum performans istiyorsanız HT ile 4 çekirdeğini 8 çekirdek gibi kullanabilen Core i7 işlemciler, uzun vade için elbette ki tercihiniz olmalı.

Peki ya AMD işlemci?

Peki ya AMD işlemci?
Düşük enerji tüketimi avantajı söz konusu

4 Çekirdekli işlemciler söz konusu olduğunda elbette AMD işlemcileri gözardı edemeyiz. Ancak artık 6 çekirdekli işlemcilerin devri de başlamış durumda.

Intel'in 6 çekirdekli canavarı Core i7 980X işlemcileri inanılmaz güçlü ve bir o kadar da pahalı. AMD'nin ona karşılık olarak piyasaya sürdüğü Phenom II X6 1090T masaüstü işlemciler arasında gerçekten parlayan bir yıldız.

Parlamasının sebebi ise elbette ki fiyatının Intel'in muadil modeline kıyasla oldukça uygun olması. 6 Çekirdekli işlemcinin saat hızı 3.6 GHz, önbelleği ise 3MB L2 bellek, 6 MB L3 bellek.

Performansı karşılaştıracak olursak AMD'nin bu işlemcisi, Core i7 940 ve i7 950 arasında yer alıyor. Uygulamaların zaman içerisinde 6 çekirdekten yararlanmasıyla birlikte bu işlemcinin değeri de artacaktır.

Okuyucu Yorumları