En iyi laptop'ların çuvalladığı anlar...

CHIP Online üst seviye laptop'ların kusurlarını hiç acımadan açığa çıkarıyor...

Uzmanlar da çuvallar

Kimse mükemmel değildir: Revaçta olan, birinci sınıf net- ve notebook'ların bile karanlık tarafları vardır. CHIP Online bu sebeple isimleri ve cisimleri ne olursa olsun büyük zayıflıklar gösteren notebook modellerini mercek altına aldı.

Üst seviye cihazlardan beklentimiz çoktur. Sonuçta iyilerin en iyisi zayıf rakiplerinden çok daha pahalı olur. Fakat bu, hiçbir eksiklikleri olmadığı anlamına gelmez. Notebook'ları tüm ilişkili disiplinlerde (taşınabilirlik, donanım, performans, ekran, ergonomi, hizmet/dokümantasyon) test edip sonuçları tipik bir notebook kullanıcısının taleplerine uygun bir şekilde birleştirdiğimizde ortaya tamamen farklı bir görüntü çıkıyor:

Mükemmelleştirme problemleri
Şimdiye kadar hiçbir üretici mükemmel notebook'u üretmeyi başaramadı. Zira hiçbiri yukarda saydığımız kriterlerin hepsinde en iyi değeri sunamadı. Kısacası mutlaka bir yerinde bir eksik bulunuyordu. Çok ciddi değil, fakat uzun vadede sinir bozucu bir durum. Hele hele notebook'unuzun belli bir özelliği sizin için her şeyden daha önemliyse sinir krizleri kaçınılmaz oluyor. Örneğin pil süresi veya ekran kalitesi gibi.

Bizim tavsiyemiz: Satın alırken uzmanların kusurlarına dikkat edin. Sizlere 14 - 15,4 inç sınıfına giren üst seviye net- veya notebook'ların hangilerinin belirtilen önemli disiplinlerde çuvalladığını göstereceğiz. Elbette mevcut disiplinde işini çok daha iyi yapan notebook alternatifleri de önereceğiz.

Ekran: Işıkları kim söndürdü?

Ekran: Işıkları kim söndürdü?

Eğer karanlık ekranda bir şey görmeye çalışıyorsanız en iyi donanım ve performans ne işe yarar ki? Aslında üst seviye notebook'larda böyle bir açık olmamalı.

Ekran: Işıkları kim söndürdü?Görüş çok zor: Fujitsu Siemens Celsius Mobile H270
14 - 15,4 inçlik notebook'lar arasında en kötü ekran, fiyatı son derece tuzlu olan bir notebook'a ait. Workstation notebook'u Fujitsu Siemens Celsius Mobile H270, 159 cd/m2 aydınlık değeri ile uzun süreli çalışmalar için çok karanlık kalıyor. En ucuz harici TFT'ler bile daha aydınlık.

Ekran ortalaması: Günlük kullanıma elverişli bir notebook'un ekran kural olarak 200 cd/m2 aydınlık değeri sunmalı. Elbette üst seviye notebook'lardan daha fazlasını bekleyebilirsiniz: Buradaki ortalama ise 231 cd/m2. Bu değer baz alındığında Celsius'un sunduğu değer kötü bir şaka gibi.

Ekran: Işıkları kim söndürdü?Alternatif: Samsung X460-Premium
Şık Samsung X40-Premium'un 14,1 inçlik ekranı, incelediğimiz notebook aralığındaki en iyi paneller arasında yer alıyor. LED arka aydınlatma sayesinde 321 cd/m2 ile ışıl ışıl parlıyor. Böylece notebook sadece büro kullanımı için değil, aynı zamanda güneş ışığı altında çalışmak için de uygun oluyor.

Taşınabilirlik: Tıknefes netbook-kralı

Taşınabilirlik: Tıknefes netbook-kralı

Netbook'lar iki sebepten dolayı popüler oldu: Düşük fiyat ve yüksek taşınabilirlik. Üst seviye bir netbook'un ise sadece kompakt olması yetmiyor, bilakis pil süresi de ortalamanın üzerinde olmalı.

Taşınabilirlik: Tıknefes netbook-kralıZayıf pil süresi: HP Mini 2140
HP Mini 2140 çok iyi işçiliği, geniş donanım yelpazesi ve parlak ekranı ile ikna etmeyi başarıyor. Mükemmel tasarımın dezavantajları: İnce kasaya sadece 3 hücreli bir batarya sığıyor ve bu da doğal olarak yeterli bir pil süresi sunmuyor. 2600 mAh gücündeki enerji paketi yaptığımız testlerde ancak iki saat dayanabildi. Özellikle taşınabilirlik üzerine odaklanmış bir notebook sınıfındaki cihaz için çok düşük bir değer. Gerçi HP seçime bağlı olarak 6 hücreli 5100 mAh batarya sunuyor fakat bunun için yaklaşık 150 Dolar daha ödemeniz gerekiyor; kasadan dışarı sarkması da cabası.

Pil süresi ortalaması: Üst seviye notebook'lar arasında yapılan ölçümde internet ve video senaryolarında elde edilen ortalama çalışma süresi 3 saat 20 dakika. Yani HP Mini 2140'tan yüzde 50 daha fazla.

Taşınabilirlik: Tıknefes netbook-kralıAlternatif: Asus Eee PC S101
Üç aşağı beş yukarı aynı fiyata sunulan Asus Eee PC S101, güzellik açısından HP'nin modeline denk, fakat pil süresinde ortalamanın üzerinde. 4900 mAh gücündeki bataryası tamamen doldurulduğunda neredeyse 4 saat boyunca çalışıyor; buna rağmen rakibinden 100 gram daha hafif. Böylece Asus Eee PC S101 mobilite-çılgınları için HP Mini 2140'a göre çok daha elverişli.

Performans: Yavaş liderler

Performans: Yavaş liderler

Üst seviye notebook'lardan ister istemez hep yüksek performans beklenilir. Özellikle de 1500 Dolardan pahalıysalar. Fakat fiyatın ille de sistem performansıyla ilişkili olmadığını birçok üst seviye notebook ispatlıyor.

Performans: Yavaş liderlerSınırlandırılmış top model: Panasonic Toughbook CF-F8
14 - 15,4 inçlik notebook'lar arasında ön sıralarda yer alan Toughbook CF-F8, gerçek bir taşınabilirlik uzmanı. Bunun yanında harika bir işçilik ve pratik detayları ile dikkat çekiyor; aynı zamanda çok daha dayanıklı. Yüksek taşınabilirliğin maliyeti: Panasonic bu uzun pil süresini sadece tasarruflu bileşenler ile elde ediyor. Görece zayıf olan işlemcisi ve yonga setine entegre edilmiş, yavaş grafik birimi ancak Office uygulamalarına izin veriyor. CF-F8 performans konusunda 100 üzerinden sadece 64 alabiliyor. Yaklaşık 3700 Dolarlık notebook'u satın alacak olanlar şunu bilmeli: Oyun oynamaya kesinlikle elverişli değil.

Performans ortalaması: Baz aldığımız aralıkta bulunan notebook'lar arasındaki ortalama performans değeri 100 üzerinden 77. Bu değer saf 3B ve işlemci testlerinin yanında sistem benchmark'ları da göz önünde bulundurularak elde ediliyor.

Performans: Yavaş liderlerAlternatif: HP Elitebook 8530W
Mükemmel bir işçilik ile donatılmış HP Elitebook 8530W birkaç yüz dolar daha ucuz, çok hızlı çift çekirdekli işlemcisi Intel Core 2 Duo T9600 (2,8 GHz) ve üst seviye ekran kartı Nvidia Quadro FX770M sayesinde çok yüksek bir performans sunuyor. 100 tam puan değerindeki performansı hiçbir isteğinizi geri çevirmiyor. Elitebook hem grafik tasarımcıları hem de oyuncular için doğru seçim.

Ergonomi ve işçilik: Ucuz bücürler

Ergonomi ve işçilik: Ucuz bücürler

Hiçbir reklam panosu uzun vadede cidden sinir bozucu hale gelebilecek notebook kriterleri üzerinde durmaz: Kötü ergonomi ve işçilik. Kimse kullanışsız bir klavyesi olan veya orası burası gıcırdayan bir notebook ile mutlu olamaz.

Ergonomi ve işçilik: Ucuz bücürlerUcuza kaçan bücür: Asus EeePC 901 12G
Artık yaşlanmış olan netbook Asus EeePC 901 12G bugünün işçilik ve ergonomi standardına ayak uyduramıyor. 100 üzerinden 48 puan ile ortalamanın çok altında kalıyor. Bunun suçu ise 10 parmakla yazmayı neredeyse imkânsız hale getiren ufak tuşlu, tıknaz klavyeye ait. Buna ek olarak işçiliğin ve kullanılan malzemenin kalitesizliği plastik oyuncak hissi veriyor. Fakat cihaz teknik açıdan hiç de kötü değil, hatta taşınabilirlik değerlendirmesinde en iyi değeri sunuyor. Yarışmacı adayımız pratik, ama güzel değil.

İşçilik ortalaması: Baz aldığımız netbook'lar arasındaki ergonomi ortalaması 75,5 puan. Rakiplerin şık, plastik ve metal kasaları ve yeterince büyük klavyeleri EeePC'yi eski gösteriyor.

Ergonomi ve işçilik: Ucuz bücürlerAlternatif: HP Mini 2140
Netbook dünyasındaki hiçbir model HP Mini 2140 veya eski kardeşi HP 2133 Mini-Note'un işçiliğinin yanından geçemiyor. Kaliteli bir şekilde işlenmiş kasası ve alüminyumdan yapılmış büyük klavyesi sadece kıymetli izlenimi bırakmıyor, aynı zamanda çok da dayanıklı. Cihazla on parmak yazı yazmak da son derece rahat.

Okuyucu Yorumları