En iyi ve en doğru bilgisayarı seçme rehberi!

Size en uygun ve en iyi bilgisayarı satın almanız için gereken en temel ipuçları burada...

Bilgisayar seçme rehberi!

Yeni bir bilgisayar alırken almanız gereken teknik kararların sayısı kafanızı kolayca karıştırabilir. Hangi işlemcinin, belleğin, grafik kartının, sabit diskin sizin için en iyi olduğunu kararlaştırırken farklı birçok sorunla da karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sunulan seçenekler arasında bir tercih yapmanızı kolaylaştıracak basit bir yol aslında mevcut: Sisteminizden ne beklediğinizi düşünmeniz. Bu, ekran kartının markası, teknik özellikler gibi alt seviye teknik özelliklerden çok daha önemli ve bilgisayarı seçmenizde temel bir unsur.

İhtiyacınıza göre bir bilgisayarı nasıl alabileceğinizi öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin.

Bilgisayarınızı kullanma amacınız

Bilgisayarınızı kullanma amacınız
İnternette dolaşmak, arkadaşlarınızla yazışmak, bazı ofis yazılımlarını kullanmak için pahalı bir PC'ye ihtiyacınız yok

Bilgisayarınızı hangi amaçla kullanacağınızı düşünün

Yeni PC'nizde ne tür uygulamaları çalıştırmak istediğinizi düşünün. Yapacaklarınız interneti dolaşmak, e-posta göndermek, Word gibi ofis yazılımları kullanmaktan ibaretse bu isteğinizi piyasadaki en hesaplı PC'ler bile karşılayabilir.

Bir 'eğlence PC'si' de temel işleri görebilir, bunun yanında TV ve film seyretmek, müzik dinlemek, biraz oyun oynamak, ev ağı üzerinde müzik ve video dosyaları paylaşmak için kullanılabilir. Bu tür sistemler biraz daha fazla sistem gücüne ihtiyaç duyarlar. Tüm müzik ve videolarınızı alacak bir sabit disk, filmler için büyük bir ekran, iyi bir ses kartı ve hoparlör gibi. Ancak yine de çok pahalı olmaları beklenmez.

Oyun PC'si ve Performans PC'si

Oyun PC'si ve Performans PC'si
HD video düzenleme gibi yoğun miktarda güç ve depolama kapasitesi gerektiren işlemler için bir Performans PC'sine ihtiyacınız var

En son oyunları mümkün olan en iyi performans ile oynamak istiyorsanız bir oyun PC'sine ihtiyacınız var. Bu PC'ler çok daha pahalı olabilir, zira iyi bir ekranın yanında güçlü bir grafik kartı, hızlı bir sabit disk, iyi bir işlemci, iyi bir ses kartı ve hoparlöre ihtiyacınız vardır.

Oyun oynamayacaksanız ancak HD videoları düzenlemek gibi ağır işlemler yapacaksanız bir performans PC'sine ihtiyacınız var. Güçlü bir işlemciye, bolca RAM'e, geniş ve hızlı bir sabit diske ihtiyacınız var. Ancak eğlence ve oyun sistemlerinde olduğu gibi çok büyük bir ekrana veya güçlü bir ekran kartına ihtiyacınız olmayabilir.

Laptop mu, netbook mu, masaüstü mü?

Laptop mu, netbook mu, masaüstü mü?
Taşınabilirlik sizin için önemliyse, netbook veya laptop iyi bir seçecek olabilir

Laptop mu, netbook mu, masaüstü mü?

Netbook'lar, laptop'ların daha az yer kaplayan bir hali (boyutları 10 inç ile 12 inç arasında değişiyor). Yavaş bir işlemci, 1-2GB RAM, küçük sabit disk alanı ve DVD sürücünün yokluğuna hazır olmalısınız.

Web'de dolaşma, e-posta ve benzer görevler için ihtiyaçlarınızı karşılayan netbook'lar 1 - 1.5kg ağırlıklarıyla oldukça taşınabilirler. Pil ömürleri 4-10 saat arasında değişen netbook'ların uygun fiyatlı modellerini de bulmanız mümkün.

Laptop'lar, netbook'lara göre hantal görünebilirler. Ağırlıkları netbook'ların iki katından fazladır, ekranları daha büyüktür ve daha güçlü bir işlemciye sahiptirler. Bazı durumlarda pilleri 3 saat geçmeden bitebilir.

Laptop'lar ve masaüstü PC'ler

Laptop'lar ve masaüstü PC'ler
En yüksek gücü masaüstü PC'ler sunuyor

Tabi ki laptoplar, netbook'lara göre çok daha güçlü uygulamaları kaldırabilirler. Eğer sisteminizde saatlerce yazı yazıyorsanız, büyük bir klavyeye sahip olmak da sizi memnun edecektir. Entegre DVD sürücüsü yazılım yüklemeyi ve yedek oluşturmayı kolaylaştırır. Son teknoloji laptoplar oldukça iyi oyun performansı da verebiliyorlar.

Taşınabilir bir PC'ye ihtiyacınız yoksa masaüstü bilgisayar sizin için en iyi seçenek. Bu PC'ler daha büyüktür ancak daha yüksek bir güç sunar, üstelik genellikle yükseltilmeleri de oldukça kolaydır.

Örneğin ilerki bir tarihte grafik kartınızı yeni bir modelle değiştirmek isterseniz, yenisini satın almanız yeterli olacaktır. Laptop ve netbook'ların çoğunda ise bu mümkün değildir.

Önerilen teknik özellikler

Önerilen teknik özellikler

Teknik özellikler

Paranız kısıtlı ise ve sadece temel programları çalıştırmayı hedefliyorsanız, 2GB RAM işinizi görebilir. Ancak 4GB RAM sisteminizin performansını artıracaktır. Bu nedenle bellek konusunda mümkün olduğu kadar eli açık davranmaya çalışın.

Sabit disklerde de durum benzer: Hesaplı bir PC almayı planlıyorsanız, alabileceğiniz en yüksek kapasiteyi almaya çalışın. Önerimiz en az 500GB'lık bir disk almanız.

Harcayabileceğiniz para daha fazla ise sürücünün teknik detaylarına daha çok dikkat edebilirsiniz. Bütçeniz genişse bir SSD disk alabilir, en iyi performansı elde edebilirsiniz.

Ve en önemli bileşenlerden biri olan işlemci: Artık en ucuz PC'ler bile çift çekirdekli olduğundan farklı görevleri aynı anda daha iyi çalıştırabiliyorlar. Ancak paranız kısıtlı dahi olsa, daha çok çekirdekli sistemlere göz gezdirin: Intel'in Core i3-530'u veya AMD'nin Athlon II X4 640'ı gibi.

Eğer sizi birkaç yıl mutlu edecek bir PC'nin peşindeyseniz, işlemci için harcayacağınız biraz daha fazla paradan kazançlı çıkacaksınız. Bilgisayarınızda en son oyunları oynamak istiyorsanız, ekran kartı seçiminiz kritik önem taşıyor.

Sisteminizle ne yapacak olursanız olun, kaliteli bir LCD monitör de can alıcı öneme sahip donanımlardan.

Okuyucu Yorumları