En küçük yakıt pili her şeyi değiştirecek

Mobil cihazların pilleri büyük ve ağır olmak zorunda değil: Dünya'nın en ufak bataryası ile tanışın.

Küçük ve yakıtla dolu...

ABD'nin Illinois Üniversitesi'nde görev yapan bilim adamları son zamanlarda oldukça ufak bir proje üzerinde çalışıyorlar. Projenin vaat ettikleri çok büyük olsa da, geliştirdikleri yakıt pili son derece küçük. Son zamanlarda taşınabilir cihazların giderek küçülmesi ve pillerinin daha uzun süre dayanması teknolojik anlamda hızlı ilerleyen çalışmalar arasında yer alıyor. Fakat pilin bu derece küçülmüş olması, her şeye rağmen oldukça büyük bir aşama.

Bilim adamlarının ürettiği prototip hidrojen bazlı bir enerji sistemine sahip. Daha önce benzerleri üretilen bu yakıt pillerinin en büyük sorunu içerisindeki sıvının yer çekimden etkilenip, enerji üretimini engellemesiydi. Fakat yeni geliştirilen pilin kenarları 3mm, kalınlığı ise sadece 1mm olduğu için içerisindeki sıvı yer çekiminden çok, basınçtan etkileniyor. Bu yüzden de bu pilin kullanılacağı cihazın dik durması zorunluluğu bulunmuyor.

Tek sorun pilin şu anda sadece 1mA enerji üretebiliyor olması. Fakat bilim adamları bunun geliştirilebileceği ve zaman içerisinde cebe sığabilecek pek çok elektronik cihazın bu pili kullanmasının mümkün olacağını söylüyorlar.

Okuyucu Yorumları