En saçma 10 kullanım şartı!

Yazılımların ve internetin okumadan geçtiğimiz sözleşmelerinde bakın neleri kabul ediyoruz...

En saçma 10 kullanım şartı!

Bir hizmeti kullanmaya başlamadan, bir yazılımı yüklemeden önce karşımıza çıkan EULA (Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi) metnini çoğumuz okumuyoruz. Bu metinler fazlasıyla uzun olduğu gibi ortalama bir kullanıcının anlamayacağı birçok hukuki terim içeriyor.

Ancak EULA'yı okumamak, tehlikeli durumlar da ortaya çıkarabilir. Örneğin bir yazılımı yüklerken farkında olmadan bir casus yazılımı yüklemeyi de kabul ediyor olabilirsiniz. Bu arada, EULA'yı sizin için okuyan ve inceleyen araçlar bile var (EULAlyzer gibi).

Bu yazımızda EULA içerisinde beliren, kabul ettiğimiz en garip ve en saçma 10 maddeyi bir araya getirdik.

iTunes - Nükleer silah yapmayın

Apple'ın iTunes yazılımı, onunla füze yapmanızı, biyolojik, kimyasal ve nükleer silahlar meydana getirmenizi yasaklıyor.

Windows için Safari - Windows'a yükleyemezsiniz

Safari yayınlandıktan 6 ay sonra Apple, Safari for Windows'un EULA metnine onu sadece Apple bilgisayarında çalışan bir Windows'a yükleyebileceğinize dair bir şart eklemişti.

Her şeyiniz Chrome'un

Her şeyiniz Chrome'un
PC Pitstop sözleşmesinde ödül gizlenmiş

Google Chrome - Chrome'a aitsiniz

Google Chrome ile gelen EULA'nın ilk haline göre Chrome bir "hizmet" idi ve Google, çevrimiçi banka parolalarınızı ve internette yaptığınız her şeyi yayınlamaya lisansı olduğunu iddia ediyordu. Google'ın varolan bir EULA'yı Chrome'a kopyala-yapıştır yaptığı açıktı. İlgili bölüm, hızla EULA'dan kaldırıldı.

Far Cry 2 - Zorunlu ahlak

Far Cry 2'nin EULA'sında bulunan bir madde, oyunu "ahlaka veya kanunlara karşı" oynamaktan men ediyordu. Ancak "ahklak" kavramı üzerine farklı anlamlar yüklenebilen bir kavramdı ve bu madde yeterince açık değildi.

Microchip - geleceğiz ve sizi izleyeceğiz

Microchip, EULA'sında yer alan bir şartta şartlarına uyup uymadığınızı "duyurarak veya duyurmadan", "istediği zaman" inceleyebileceğini, bunu her yerde yapabileceğini söylüyordu. Yani Microchip, kapınızı gece yarısı çalarak şartlara uyup uymadığınızı kontrol edebilecekti.

PC Pitstop - 1.000 dolar ödül

EULA'ları kimsenin okumadığını ispat etmek isteyen PC Pitsop, EULA içerisindeki belirli bir bölümü okuyanlara ödül vereceğini EULA içerisinde yazmıştı. Metin, 4 ay sonra fark edildi ve fark eden kişi 1.000 dolar kazandı.

Microsoft Windows - Yok sayılan OEM kısıtlaması

Microsoft Windows - Yok sayılan OEM kısıtlaması
Birçok EULA'ya göre hizmeti kullanmanız, değişen EULA'ları da kabul etmeniz anlamına geliyor

Microsoft Windows - Yok sayılan OEM kısıtlaması

İnternette satılan ve OEM etiketine sahip Windows'lar, sadece bir bir bilgisayara yüklenebiliyorlar. Genellikle Ayrıntılar bölümünde saklanan kurallar, bu ürünlerin sadece Windows'u bir PC'ye yükleyerek onu satacak olanlar için sunulduğunu söylüyor. Dolayısıyla bu ürünleri satın alarak kulandığınızda, Windows lisans sözleşmesini çiğnemiş oluyorsunuz ve EULA'ya göre bir korsan sayılabiliyorsunuz.

Sony ve EA - toplu dava açamazsınız

PlayStation Network'ün Eylül'de güncellenen yeni kullanım şartları, şirketlere toplu dava açılamayacağını ve tüm tartışmaların bireysel olarak çözülebileceğini söylüyor. Bunu kabul etmiyorsanız, Sony'ye fiziksel bir mektup göndermeniz gerekiyor.

Birçok yerde - sadece bir yedeğiniz olabilir

Birçok EULA, sadece bir yedek alabileceğinizi söylüyor. Windows Yedekleme, Apple Time Machine gibi bir yazılım kullanıyorsanız, birkaç EULA'yı çiğniyor olabilirsiniz.

Hemen hemen her yerde - EULA her an değişebilir

Birçok EULA, değiştirilme hakkını saklı tutuyor. Dolayısıyla EULA'yı okuduğunuzda okuduklarınızın çok da fazla önemi olmayabilir. Bu durumda kullandığınız hizmetlerin EULA'larını düzenli olarak okumanız gerekiyor!

Okuyucu Yorumları