En uzun pil ömrünü hangi video türü sunuyor?

Hangi medya oynatıcı yazılım daha fazla pil tüketiyor; hangi video formatı pilinizi emiyor?

Çok farklı bir pil testi!

Bilgisayarınız pildeyken video izliyorsanız, kullandığınız video formatı pil ömrünüzü doğrudan etkileyecektir. Peki yakınlarda pilinizi şarj edecek bir elektrik prizi yoksa, hangi video biçimini ve video çalıcıyı tercih etmelisiniz?

TechSpot'un yaptığı detaylı testlerde Windows 8 altında H.264, Xvid ve yeni HEVC biçimi gibi yeni kodlama biçimleri sınanmış. Sonuçlar ise gerçekten şaşırtıcı. Atom işlemcili bir tablette ve Ivy Bridge tabanlı bir laptop'ta, Windows 8'in Video uygulaması (Metro modundaki varsayılan video uygulaması), Toy Story 3'ü VLC'den 3.5 saatten daha uzun yürütebilmiş. Metro'daki Video uygulaması, teste göre Windows Media Player'dan da yüzde 20 daha uzun pil ömrü sunuyor.

Video biçimleri arasındaysa en verimlisi 720p çözünürlüklü H.264 biçimindeki videolar. Bu tür videolar, 1080p HEVC'ye göre yüzde 120 daha uzun pil ömrü sunuyorlar.

Dolayısıyla en uzun pil ömrünü, teste göre 720p H.264 videoyu Windows 8'in Video uygulamasında elde edebiliyorsunuz. Yazıya göre Video uygulaması 1080p veya 4K çözünürlüklerde daha iyi kalite sağladığı gibi, yine daha uzun pil ömrü sunuyor.

Okuyucu Yorumları