Enerji sorununa yeni çözüm!

MIT bilim insanlarının geliştirdiği yeni madde, insanlığın büyük bir sorununu ortadan kaldırabilir!

Enerji sorununa yeni çözüm!

Güneş panelleri enerji ve dolayısıyla elektrik üretiminin en çevre dostu yollarından biri. Bu alandaki projeler, gelişen teknolojiyle beraber giderek daha çok miktarda enerji üretebilmeyi olanaklı kılıyor. Fakat bu süreçte enerji üretiminin yanında en az onun kadar önemli bir şey daha var: Elde edilen bu enerjiyi koruyarak daha sonrası için saklayabilmek.

MIT bünyesindeki bilim insanları ürettikleri yeni bir katı materyal aracılığıyla işte tam da bunu gerçekleştirebilen bir buluşa imza attılar. Söz konusu materyal güneş ışığına maruz kaldığında uzun zaman dilimleri boyunca dayanabilen, bir tür enerji "yüklü" durumda kalabiliyor. Materyal, yüklü durumdayken en ufak bir ısı patlamasıyla tetiklenirse de çok daha yüksek miktarda ısı enerjisini serbest bırakarak tekrar eski kimyasal haline geri dönüyor. Bu maddeyle oldukça ince ve saydam filmler yapabilmek mümkün olduğu için, bilim insanları materyali örneğin otomobillerin buz tutan ön camlarını çözdürmek ve hatta ileride evleri ya da giysileri ısıtmak amacıyla kullanılabileceğini umuyor.

Halihazırda geliştirilen prototipin, materyalin etrafındaki ortam sıcaklığını 10 derece kadar arttırabildiği belirtiliyor. Çalışmanın arkasındaki ekibin önümüzdeki dönemde materyalden elde edilen filmlerin daha saydam bir görünüme kavuşmasını ve elde edilen ısının da 20 dereceye kadar yükseltilmesini hedefliyor.

Okuyucu Yorumları