realme C15 İnceleme

Gençlere yeni akıllı telefon seçeneği olan realme C15, tam 6000 mAh kapasitesinde mega pili ile 57 gün bekleme süresiyle enerjisi yüksek bir model. Peki, diğer özellikleri neler? İşte realme C15 hakkında bilmeniz gereken her şey!

realme C15 İnceleme
CHIP Online Notu 90
  • Yüksek pil ömrü
  • Şık tasarım
  • Başarılı ekran
  • İdeal performans
  • Geniş kamera yetenekleri
  • Arayüz özellikleri

Dünyanın en hızlı büyüyen akıllı telefon markası olarak tanıdığımız realme, gerçekten akıllı telefon pazarına girmesiyle beraber büyük ses getirdi. Özellikle ülkemizdeki gençlerin tercihi olan realme, akıllı telefonlarında hem uygun fiyatı gözetmesi hem renkli yapıyı benimsemesi hem de yüksek pil ömrü ve kamera performansını bir araya getirmesiyle dikkat çekerken, şirket realme C15 isimli yeni akıllı telefonunu da tanıttı. Başlığa "Enerjisi Bitmeyenlerin Telefonu" şeklinde yazdık, peki, gerçekten de durum öyle mi? Şimdi bakalım realme C15 neler sunuyor?

realme C15 Tasarımı Nasıl?

realme C15 Tasarımı Nasıl?

Öncelikle sözü tasarımdan açalım çünkü realme C15, şirketin yine dinamik tasarım çizgisini sürdürdüğü bir akıllı telefon olmuş. Martı Beyazı ve Marina Mavisi renkleriyle tercih edilebilen realme C15, tasarımıyla gerçekten göze fazlasıyla hoş görünüyor. Kenarlara doğru kavisli hatları ile elde de iyi bir dengede duran telefon, sadece kullanışlı ve göze hoş gelen telefon olmuyor, aynı zamanda uzun ömürlü kullanımı sağlayacak dayanıklılığı da içeriyor.

realme C15'in ekranı düşmelere ve çizilmelere karşı Gorilla Glass koruma ile korunurken öte yandan toza karşı dayanıklı yapıda hazırlanmış. realme, C15 modelinin hem ekranını hem üzerindeki hoparlörü toza karşı korumaya alırken, bu sayede uzun kullanımlarda toz kaynaklı tıkanmalar sebebiyle çağrı kalitesinin düşmemesi ve ekran görünürlüğünün azalmamasını sağlamış. Bunlar gerçekten de önemli detaylar.

Bunu bir kenara koyacak olursak, telefonun arka yüzünde geometrik gradyan tasarımının benimsendiğini ve böylece ışığa karşı farklı renk tonlamalarının çıkmasının amaçlandığını söyleyerek devam edebiliriz. Bu sayede arkadan bakıldığında bir hayli havalı duran telefonda kamera bloğu da köşeye 4 lens şeklinde konumlandırılmış.

realme C15 Ekran Özellikleri Neler?

realme C15 Ekran Özellikleri Neler?

realme C15'in ekranı 6.5 inç büyüklüğünde. Telefonda yüksek görüş alanı sağlanması için kenar çerçeveleri bir hayli ince tutulmuş ve ön kamera da ekrana mini damla şeklinde yerleştirilmiş. Böylece önden bakıldığında da şık tasarım çizgisini devam ettiren realme C15'in ekran – gövde oranı ise tam yüzde 88.7 olurken, bu ekranın IPS LCD olduğunu söyleyelim.

IPS LCD ekranların renk üretimi konusunda avantaj sağladığı malum. Öte yandan geniş görüş açısı desteği de gösteren bu panel, ekrandaki görüntülerin doygun renkte ve yüksek parlaklıkta görünmesini sağlıyor.

Telefonun hemen üzerindeki ön kamera yoluyla yüz tanıma sistemini devreye sokabiliyor ve böylece ekran kilidini yüzünüzle açabiliyorsunuz. Eğer daha fazla güvenlik istiyorsanız, o da var. Telefonun arkasında yer alan parmak izi sensörünü kullanarak tek dokunuşla telefonunuzu şifreleyebiliyorsunuz. Tüm bu ayarları telefonun arayüzünden çok kolay şekilde yapmanız mümkün.

realme C15 Yazılım Özellikleri

realme C15 Yazılım Özellikleri

realme C15, Android 10 tabanlı bir akıllı telefon. Ancak onu diğer Android'li akıllı telefonlardan ayıran en önemli noktalarından birini yazılım desteği oluşturuyor. Telefonda realme'nin kendi arayüzü realme UI kullanılıyor. Fazlasıyla basit ve sade tasarlanan bu arayüz, sezgisel bir kullanım sağlıyor.

Canlı renklere sahip uygulama simgeleri, özelleştirilebilir ekranları ve geniş özellik yelpazesiyle gerçekten de kullandığınızda seveceğinizi düşünüyoruz. Arayüzü biraz dolaştığınızda çok fazla özellikle karşılaşıyorsunuz. Bunlardan birkaç tanesinden hızlıca bahsedecek olursak, Çift Modlu Müzik Paylaşımı özelliğini ilk sıraya yazabiliriz. Peki, nedir bu Çift Modlu Müzik Paylaşımı?

Çift Modlu Müzik Paylaşımı özelliği sayesinde, realme C15 üzerinden aynı anda aynı videoyu veya şarkıyı bir arkadaşınızla farklı kulaklıklarda dinleyebilirsiniz. Aynı anda bir kablosuz kulaklık ve bir kablolu kulaklığı bağlayabileceğiniz telefon, böylece sevdiklerinizle paylaşımı artırırken, yalnız kalmayı tercih edenlere de farklı bir mod seçeneği sunuyor. Telefonda Odak Modu da mevcut. Böylece dikkatinizi vermeniz, konsantre olmanız gerektiği durumlarda realme C15'i Odak Modu'na alıyor ve böylece rahatsız edilmiyorsunuz.

Telefonun arayüzünde daha bunun gibi çok sayıda özellik yer alırken, son dönemin popüler özelliklerinden Koyu Mod ve kameralarda Gece Modu da yer alıyor. realme C15'in kameralarına da geleceğiz, ancak önce oyun ve pil performansından bahsedelim.

realme C15 Performansı Nasıl?

realme C15 Performansı Nasıl?

realme C15, özellikle pil ömrüyle enerjik davranan bir telefon oluyor. Telefonda tam 6000 mAh kapasitesinde bir batarya kullanılmış. Bu ne anlama geliyor derseniz, kuşkusuz size kabaca daha yüksek kapasite ve dolayısı ile daha yüksek performans şeklinde cevap verebiliriz. Ancak önemli olan detaylar.

realme C15, istediğiniz zaman kesintisiz kullanım için sahip olduğu mega pil ile bekleme modunda tam 57 gün kadar dayanabilir. Günlük kullanımda da çok rahat 2 günü aşabilen bir kullanım sağlayan telefon, performans modunda ise tam 14.5 saat kadar oyun performansı sağlayabiliyor. Bu da mobil ortamda telefonuyla uzun süre oyun oynamayı sevenler için harika bir haber.

Öte yandan çağrı performansıyla uzun telefon görüşmeleri yapanlar için de uygun bir telefon olan realme C15, 44 saate kadar telefon konuşmalarında kullanılabilirken, film izlemek istediğinizde de yaklaşık 27 saate kadar aralıksız film izletebiliyor.

Sonuç olarak tüm bunların neticesinde değerlendirdiğimizde, karışık kullanım senaryosunda pil ömrüyle çok rahat ettirecek bir telefon olmayı başarırken, incelemenin başında da bahsettiğimiz gibi adeta enerjisi bitmeyen bir telefon oluyor.

Bu arada telefonun 18W hızlı şarj desteğine sahip olduğunu ve pil tamamen tükendiğinde yüzde 25'lik kapasiteyi sadece 30 dakika içinde doldurabileceğiniz bilgisini de verelim.

Elbette telefonun yüksek pil performansına en büyük katkıyı sağlayan donanım bileşenlerinden biri de işlemci oluyor. MediaTek Helio G35 işlemcinin kullanıldığı telefon, 8 çekirdekli bu işlemcisiyle yüksek frekansta ancak verimlilik odaklı çalışıyor. Bu sayede pil ömrü optimizasyonu, telefonun performans dengesi bozulmadan sağlanıyor. Ayrıca realme C15'te 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanı bulunduğunu da söyleyelim. Tabii ki dileyenler yine microSD kart yoluyla telefonun depolama kapasitesini artırabilirler.

realme C15 Kamera Özellikleri

realme C15 Kamera Özellikleri

Gelelim kameralara. realme C15'in arkasında 4 farklı kameradan oluşan kare şeklinde bir kamera bloğu yer alıyor. Şekli itibariyle derli toplu görünmesi ve telefonun gövdesinden çıkıntı yaratmaması hoş detaylar olurken, yapay zeka desteği de atlanmamış.

İlk 4 kameralı C modeli olan realme C15'te yapay zeka destekli ana kamera 13 MP çözünürlüğünde olurken, bu kamera faz algılamalı otofokus ile desteklenmiş. Çekilen fotoğraflarda yeterli ışığı koruyan ve fotoğraflarınızı daha net ve parlak hale getiren bu kamera, f/2.2 diyafram açıklığına sahip ve 4x yakınlaştırma özelliği de içeriyor. Böylece uzaktan yapacağınız fotoğraf çekimlerinde 4x'e kadar yakınlaşma olanağı tanıyor.

Telefonun ikinci kamerası ise 8 MP şeklinde yer alan ultra geniş açılı lens olurken, bu kamera ile 119 dereceye kadar geniş görüş açılı fotoğraflar çekilebiliyor. Böylece geniş manzara çekimleri veya grup fotoğrafları tek kareye güzel şekilde sığabiliyor ve bozulma sorunu yaşanmıyor.

realme C15'te bulunan diğer 2 kamera ise alan derinliği sağlamak ve porte modunda daha iyi sonuçlar almanızı sağlamak üzere konumlandırılmış. Siyah-Beyaz ve Retro lens şeklinde bulunan bu kameralar, portreleri siyah-beyaz olarak yeniden oluşturarak daha yüksek bir pozlama sağlayabiliyor ve görüntülerin açık ve koyun tonları arasındaki kontrastı artırabiliyor. Bunun neticesinde de ortaya güzel kareler çıkıyor.

Peki, telefonun Selfie performansı nasıl? Telefonun ön yüzünde damla çentik olarak yer alan ön kamera 8 MP şeklinde olurken, bu selfie kamerası oldukça net özçekim yapma olanağı tanıyor. Yapay zekadan arka kameralarda olduğu gibi ön kamerada da faydalanıldığı telefonda, güzellik, HDR, portre modu ve Panoselfie özelliğinin de mevcut olması sevindirici.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirirsek realme, yeni akıllı telefonu realme C15 ile gençlerin seveceği, enerjisi bitmek bilmeyen bir telefona imza atmış. Tasarımıyla kıpır kıpır, sağladığı performansla ihtiyacı karşılayacak, işletim sistemiyle güncel ve öte yandan uzun ömürlü kullanımı sağlayacak ölçüde bileşenler içermesiyle realme C15'i oldukça cazip bir model. Ayrıca fiyat avantajı da içeriyor. Şu an Vodafone raflarındaki yerini alan realme C15, 230 TL x 12 ay şeklinde avantajlı ödeme koşuluna sahip.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli realme C15
Ürün Markası realme
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 10
İşlemciMediaTek Helio G35
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.3 - 1.8 GHz
Ekran Boyutu6.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1600 x 720 px
Bellek (RAM)4 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera13 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Arka Kamera (4)2 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi6000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 164 x 9.8 mm
Ağırlık209 gr.