Erich Bloch: Bilgisayarlar, Babasını Kaybetti!

Modern bilgisayarlara ulaşan yolda çok büyük emeği olan bir deha daha aramızdan ayrıldı!

Bilgisayar dünyasının büyük kaybı!

Bilişimin bakışını değiştiren IBM ana bilgisayarları geliştiren Erich Bloch, geçtiğimiz günlerde, 91 yaşında hayatını kaybetti.

Kızı Rebecca Rosen'in Washington Post'a söylediğine göre Bloch, Alzheimer hastalığındaki sorunlardan dolayı Washington'da son nefesini verdi.

Bloch'un geliştirmeye yardım ettiği ana sistem bilgisayarları, modern bilişim çağının gelmesine yardımcı oldu ve günümüzde kullandığımız pek çok internet hizmetinin temelini oluşturdu.

Bloch, 9 Ocak 1925'te Sulzburg, Almanya'da doğmuştu ve 1948 yılında öksüz kalmasının ardından ABD'ye göç etmişti. Orada da University of Buffalo'dan elektrik mühendisliği diplomasını aldı ve bu süre içerisinde, geceleri derslere giderken bir laboratuvarda araştırma asistanı olarak çalışmaktaydı.

1950'lerin ortasında Bloch, IBM 7030'un geliştirilmesine yardımcı olmuştu. "Stretch" olarak bilinen bu süperbilgisayar, günde 100 milyar hesaplama yapabiliyor ve saniyede yarım milyon komut alabiliyordu. Bu bilgisayar, diğer sistemlerden 30-40 kat daha hızlıydı ancak IBM, bilgisayar piyasası üzerinde tekel kurduğu suçlamalarını durdurmak için sadece 9 sistemin ardından Stretch üretimini durdurdu.

Stretch, IBM System/360'ın gelişiminin önünü açmıştı ve bu sistem de belli bir oranda Bloch ve Bob Evans tarafından geliştirilmişti. 360 adının sistem için seçilmesinin sebebi ise, yazılım mimarisinin mümkün olan tüm tüketici ihtiyaçlarını karşılaması beklentisiydi. Mountain View, Kaliforniya'daki Bilgisayar Tarihi Müzesi, s/360'ı "tüm zamanların en başarılı bilgisayar sistemi" olarak tanımlamakta.

IBM'in o sıralarda CEO'su olan Thomas Watson Jr'ın S/360 gelişimi için "firmayı ortaya koyduğu" söylenmekte. IBM, firmanın yıllık gelirinin 3.2 milyar dolar olduğu bir dönemde, bu proje için 5 milyar dolar yatırım yapmıştı.

Bu sistemler, modern PC'ler için altyapıyı oluşturdu ve Bloch ve arkadaşlarının yarattıkları teknolojinin küçülmesi ile beraber günümüzdeki bilgisayarlara ulaşıldı.

Bloch, 1984 yılında IBM'den emekli olduktan sonra ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından Ulusal Bilim Vakfı'nın yöneticisi olarak atandı. 6 yıllık dönemi sırasında Bloch, modern internetin öncüsü sayılabilecek olan NSFNET'in gelişimini de kontrol etmişti...

Okuyucu Yorumları