Eski tüplü TV'ler nasıl imha ediliyor?

Eski tüplü TV'lerin akıbetinin ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Panasonic bu merakınızı gideriyor.

Eski TV'lere ne oluyor?

LCD'lere geçtik geçmesine ama eski katot tüplü televizyon hurdalarından oluşan dağlar ne olacak? İşte bu sorunun cevabını Panasonic veriyor.

Bu hafta Japonya'da Osaka yakınlarındaki Panasonic Eco Technology Center'da (PETEC) yapılan tanıtımda yeni bir metod sergilendi.

Yeni yöntem, eski televizyonları lazerle doğramak. Güçlü bir lazer ışını kalın ön cam ile arka taraftaki katot ışın tüpünü birbirinden ayırıyor. Geri dönüşümde bu iki cam türü farklı olduğu için iki kısmın birbirinden ayrılması gerekiyor.

Panasonic önceden ekranları kesmek için sıcak tel yöntemi kullanıyordu. Ancak bu yöntem saatte sadece 24 televizyon parçalayabiliyordu. Şimdi yeni lazer teknolojisiyle sayı üç katına çıkıyor ve saatte 72 CRT kesiliyor.

Bu rakamların daha fazla anlam ifade etmesi için şu bilgiyi verelim: 2011 yılında sadece PETEC'te, 650.000 CRT televizyonun geri dönüştürülmesi bekleniyor. 2011 aynı zamanda Japonya'da analog yayının sona ermesi demek. Birikmiş televizyon dağlarının erimesi için daha çok seneler geri dönüşüm yapılması gerekecek.

Okuyucu Yorumları