Eski Windows'ları tarayıcınızda çalıştırın!

Windows 1, Windows 3, Windows 95... Eski Windows'ları şu anda, kolayca denemeniz mümkün!

Eski Windows'lar emrinizde!

Eski Windows işletim sistemlerini bugünkü modern bilgisayarlara yüklemek, teoride mümkün. Ancak Windows 95'ten öncesine gittiğinizde işiniz zorlaşabilir.

Yıllar öncesinde kalan anılarınızı tazelemek istiyorsanız, bunu yapmanın en kolay yolu emulator'lerden geçiyor. Microsoft'un farklı işletim sistemleri için geliştirilen farklı emulator'ler, bu işletim sistemlerini herhangi bir kuruluma ihtiyaç duymadan, web tarayıcınızdan çalıştırmanızı sağlıyor.

Aşağıda sizlerle paylaşacağımız emulator'ler, genellikle bazı yönlerden kısıtlı olsalar da, Windows'un on, yirmi hatta otuz sene öncesini hatırlamanızı sağlayacak.

Windows 1.01

Windows'un ilk günlerine dönmek istiyorsanız, onu PCJS üzerinde deneyebilirsiniz. Sayfayı istediğiniz web tarayıcısında açın, önyükleme işleminin tamamlanmasını bekleyin. Artık 80'lerin bilgisayarlarının arayüzünü kullanabilirsiniz.

Programları çift tıklayarak çalıştırabilir, disket sürücüyü kullanarak farklı programları yükleyebilirsiniz. Windows 1.01 zamanında sabit diskler çok pahalı olduğundan, yalnızca disket sürücüler emule ediliyor.

Windows 3.0, 95 ve XP

Windows 3.0, 95 ve XP

Windows 3.0

Windows 1'den beş sene sonra çıkan Windows 3.0, daha iyi çoklu görev, daha iyi bellek yönetimi ve korumalı mod gibi önemli geliştirmeler getiriyordu.

Windows 95

Daha yeni bir işletim sistemi denemek istiyorsanız, Windows 95'e bakmalısınız. Varsayılan Windows 95 kurulumunun, bugünün standartlarına göre cılız göründüğü doğru. Ancak yine de Windows 95'in Windows'un tarihinde önemli bir yeri var.

Windows 95'in web tarayıcısında çok stabil çalıştığını söylemek zor, zaman zaman yavaşlamalar ve hatalarla karşılaşabiliyorsunuz. Yine de işletim sistemiyle gelen oyunlara ve programlara göz atmayı deneyebilirsiniz.

Windows 95'ten Windows XP'ye farklı Windows'lar

Virtual Desktop'un web sitesinde farklı Windows 95 sürümlerini, bunun yanında Windows 98, Windows ME, Windows NT Workstation, Windows XP ve Windows 2000 Professional'ı kullanmanız mümkün. Ancak bu işletim sistemlerindeki programların düzgün çalışmayabildiğini söyleyelim. Örneğin Windows 98'de Internet Explorer 4'ü açabilseniz de, onu kullanmanız mümkün olmuyor.

Okuyucu Yorumları