Eski XP'li bilgisayarınızla ne yapabilirsiniz

Windows XP'nin desteği 2014'te sona erdiğinde, onu kullanmaya devam edebilir misiniz? İşte cevap...

İnadına Windows XP diyorsanız

Tıkır tıkır çalışan Windows XP'li laptop'unuz, Windows 7 veya Windows 8 yüklemek için fazla mı eski? Windows XP'nin Microsoft'tan aldığı destek, önümüzdeki sene sona eriyor. Peki, eski laptop'unuzu XP ile kullanmaya devam etmek isterseniz ne olacak?

Windows XP'li PC'nizi bazı kurallara dikkat ettiğiniz sürece kullanmaya devam edebilirsiniz. İşte bilmeniz gerekenler ve XP'li eski PC'nizle yapabilecekleriniz.

Desteğin sona ermesi ne anlama geliyor?

Microsoft'a göre "desteğin bitmesi", hizmet paketleri, onarımlar, çevrimiçi destek, yamalar ve güvenlik güncellemelerinin belirli bir ürün için artık sunulmaması anlamına geliyor. Dolayısıyla yazılımda bulunan açıklara yönelik yamalar da artık Microsoft tarafından kapatılmıyor.

XP'li PC'nizi hassas olmayan işler için kullanın

Windows XP'li PC'nizi kullanmakta herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsanız, önümüzdeki sene veya senelerde de bu durum değişmeyecek. Güvenlik sorunlarından endişeleniyorsanız, PC'nizin internet bağlantısını keserek onu daha önemsiz verileriniz üzerinde çalışmak üzere kullanabilirsiniz. Veya PC'nizi yazı yazmak, müzik dinlemek, film seyretmek gibi sürekli internet bağlantısına ihtiyaç duymayan bir iş için kullanabilirsiniz.

Diğer kullanımlar ve güvenlik

Diğer kullanımlar ve güvenlik

Diğer kullanımlar ve güvenlik

Dilerseniz XP'li PC'nizi internet bağlantısı olmayan bir mutfak PC'si olarak kullanabilir, onu yemek tarifleri ve yemek tarifi videolarıyla donatabilirsiniz. Veya cihazınızı evinizin duvarına sabitleyebilir ve bir takvim gibi kullanabilirsiniz.

Windows XP'nin desteği tamamlandığında ona özel virüs ve açıkların ortaya çıkması muhtemel. Ancak Windows 7'nin pazar payının XP'yi geçtiğini hesaba katarak, Windows 7'nin zararlılar için daha çekici bir hedef olacağını düşünüyoruz. Windows XP'li PC'niz en son güncellemeleri yüklü haliyle ve bir güvenlik yazılımıyla beraber çalışıyorsa, 9 Nisan 2014 tarihinde destek biter bitmez hack'lenmesi için bir neden yok.

XP yüklemenizi güvene alın

Windows XP'li PC'nizde işletim sisteminizin ve yazılımlarının yeteri kadar güncel olduğundan emin olun. AVG, Avast gibi kendini güncelleyen bir güvenlik paketi kullanıyorsanız, güvendesiniz.

Kullandığınız web tarayıcısının da Windows XP'yi desteklediğinden emin olun. Chrome ve Firefox, hala Windows XP'yi destekliyorlar. Tarayıcılarınızı güncel tutun ve gizliliğe yönelik eklentilerden faydalanın.

Eski bir işletim sistemine yazılım geliştiricilerinin sunduğu destek zamanla azalacağından, üçüncü parti yazılımlardaki açıklar işletim sisteminizdekileri geçebilir. Bu nedenle kullandığınız özellikle internete bağlanan yazılımların güncel olmasına dikkat edin.

Windows 7'yi düşünün veya Linux'a şans verin

Windows 7'yi düşünün veya Linux'a şans verin

Yine de yükseltin

Belki de Windowx XP'yi bırakıp Windows 7'ye geçmeyi düşünmelisiniz. XP'li bilgisayarınız 5-7 yaş aralığında ise Windows 7'yi çalıştırabilme ihtimali var. Belki çok hızlı çalıştırmayabilir, ancak destek ve güncellemeler, daha güvende olmanızı sağlayacaktır.

Linux'u deneyin

Windows'unuzu güncellemek istemiyorsanız ve güvenlik konusunda hala endişeliyseniz, Ubuntu, Linux Mint gibi hafif Linux dağıtımları tam size göre. Linux'u yakından tanımıyor olsanız bile, bu seçenekler size başlamanızda yardımcı olacak kadar basitler. Netbook'larda Ubuntu'nun "hafifleştirilmiş" sürümü Lubuntu'yu deneyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları