Esnek, güvenli ve hızlı sörf

Opera, uzun bir aradan sonra yayınladığı yeni sürümüne eklediği işlevler sayesinde Firefox ve Mozilla ile baş edebilecek bir tarayıcı sunuyor.

Esnek, güvenli ve hızlı sörf

Opera 8, fare hareketlerinin haricinde sesli denetime sahip ilk tarayıcı olarak göze çarpıyor. Diğer yeni kullanım ve güvenlik işlevleri ile açık kullanıcı arayüzü ise resmi tamamlıyor. Opera’nın standart sürümü, Firefox gibi, sadece 4 MB büyüklüğünde.

Ses denetiminin etkinleştirilmesi

Şu ana kadar sadece İngilizce sürümü bulunan programda ses denetimini etkinleştirmek için Tools / Preferences komutunu çalıştırın ve ekrana gelen penceredeki Advanced sekmesini etkinleştirin. Ardından pencerenin sol tarafındaki Voice kategorisini seçin ve Enable voice controlled browsing seçeneğini işaretleyin. Ekrana gelen iletişim penceresini onayladıktan sonra yaklaşık 10 MB büyüklüğündeki ses kütüphanesi indirilecek. Ardından yapmanız gereken tek şey tarayıcıyı yeniden başlatmak. Böylece ses denetimi etkinleşecek.

Mikrofonunuz olmasa da Opera’nın ses işlevlerinin bir kısmını kullanabilirsiniz. Örneğin, bir web sayfasındaki veya e-postadaki bir metni seçin ve [V] tuşuna basın. Bunun sonucunda Opera, seçili metni okuyacak. Ancak Opera şu ana kadar sadece İngilizce desteğine sahip olduğu için İngilizce vurgulama kuralları ile okunan Türkçe metinler pek anlaşılır değil. Eğer ses kartınıza bağlı bir mikrofonunuz varsa, Opera’nın neredeyse tüm işlevlerini sesle çalıştırabilirsiniz. Bunun için gerekli olan tüm komutları yapılandırma kısmında bulabilirsiniz. Tools / Preferences komutunu çalıştırın ve Advanced düğmesine tıklayın. Daha sonra Voice kategorisini etkinleştirin ve Edit düğmesine tıklayın. Takip eden pencere üzerinden her bir bölümü, ses komutlarını ve ilgili işlemleri görebilirsiniz. Sesli komut vermek için [Scroll Lock] tuşuna basmalı ve her komutu “Opera” kelimesi ile başlatmalısınız.

Favori sayfaların hızlı çağrılması

URL’lerin girildiği alan, buraya fare ile tıklandığında otomatik olarak açılan bir başlangıç çubuğu ile donatılmıştır. Buradan başlangıç sayfanıza veya sık kullanılanlar kayıtlarınıza hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sadece buradan ulaşılabilen sevdiğiniz sayfalar listesi ise oldukça ilginç bir işlev. Bunun için başlangıç çubuğundaki Top 10 düğmesine tıklayın. Açılan menüden en çok ziyaret ettiğiniz ilk on sayfanın listesini görebilirsiniz. İnternet izlerinizi sildiğinizde Opera’nın dinamik olarak tuttuğu bu listedeki kayıtlar da otomatik olarak silinir.

Güvenlik bilgilerinin kontrolü

Adres çubuğunda URL’nin hemen yanında ekrana gelen sarı renkli bir çubuk, güvenli web sayfalarını belirtir. Buradaki kilit üzerinde görünen küçük rakamlar şifrelemenin kalitesini “0” (Web sayfasında güvenli olmayan script bileşenleri var) ile “3” (3 DES veya 128 Bit CES ile kuvvetli şifreleme ve 900 Bit’ten uzun açık anahtarlar) arasında derecelendirir. Bu çubu- ğa tıklayarak daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Takip eden penceredeki (i)General(i) sekmesinden sahibi ve sertifika kaynağı ile geçerlilik süresi ve şifreleme protokolü hakkında bilgi edinebilirsiniz. Details sekmesinde ise sertifika hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bunun için sertifikanın yanındaki küçük üçgen üzerine tıklayın. Bunun sonucunda sertifika kaynağı, seri numarası veya genel anahtarı (1024) bilgilerine ulaşabilirsiniz. Opera, normalde otomatik olarak alınan ve bu sayede doğrudan web sayfasına ulaşmanızı sağlayan sertifika kaynaklarının ve yayınlanan sertifikaların bir listesini tutar.

Okuyucu Yorumları