Eşsiz bir Apple ürünü!

Hiçbir zaman piyasaya sürülemeyen, eşsiz bir Apple ürünü bakın nerede, nasıl ortaya çıktı...

Bir benzeri daha yok!

Hüseyin Cem Köylü

Eski Macintosh bilgisayarların hayranları için bulunmaz bir parça... Bir Macintosh 128K prototipi, ilk nesil Apple Lisa ile aynı özelliklere sahip... Piyasaya sürülen modellerden farkı ise, 5.25" Twiggy" floppy disk mekanizmasına sahip olması.

Applefritter sitesindeki mactwiggy isimli bir kullanıcı, nadir bulunan bir bilgisayarın resimlerini paylaştı. Apple'ın 3.5" floppy disk sürücülü modeli, dünyanın büyük bir kısmında tanıtılmıştı. Bu ön-üretim sistem Apple'ın tescilli 5.25" Twiggy disk formatını kullanıyor. Twiggy, güvenilmez olarak ün salmış ve yerini 3.5" disklere bırakmıştı.

Sistemin hikayesi, eski Mac koleksiyoncularına umut veriyor: "Onu bir çevrimiçi reklam aracılığıyla satın aldım. Onu satın aldığım adam emekli yaşlı bir oymacıydı. Çalıştığı firma, Apple'da yapılacak bir tören için ödül yapması için kiralanmış. 1983 civarları olması lazım fakat sanırım tarihi tam hatırlayamıyor. Ona bu Mac'i çalışmasına model olması için göndermişler. İş bittikten sonra, Mac'i geri göndermek için ayarlamalar yapmaya çalışmışlar. Birkaç başarısız denemenin ardından, Apple bilgisayarın onlarda kalabileceğini söylemiş. Neye sahip olduğunu biliyordu ve satmak istese düşük fiyat alacaktı. Fakat onu satmak istemiyormuş da. Artık hak eden birinin elinde olduğu için çok mutlu."

Bu eşsiz bilgisayarın özel fotoğraflarını ve anakartı hakkındaki bilgileri haberimizin ilerleyen sayfalarında bulacaksınız...

Anakarttaki Mr. Macintosh!

Anakarttaki Mr. Macintosh!

Anakart 4 özel EPROM içeren devre kartı içeriyor. Bunlar ilk test sistemleriydi ve Mac firmware'i de henüz sonuçlandırılmamıştı. İlgi çeken başka bir detay da, kartların üzerindeki "Mr. Macintosh" simgeleri. Bu simge ilk logo ve pazarlama sembolüydü fakat Apple bilgisayarları çıkarmadan bu simgeyi kaldırdı.

İşte Apple'ın hiç üretmediği bilgisayar - 1

İşte Apple'ın hiç üretmediği bilgisayar - 1

İşte Apple'ın hiç üretmediği bilgisayar - 2

İşte Apple'ın hiç üretmediği bilgisayar - 2

İşte Apple'ın hiç üretmediği bilgisayar - 3

İşte Apple'ın hiç üretmediği bilgisayar - 3
Okuyucu Yorumları