Etrafımızda dönen sadece Ay değilmiş!

Dünya'nın etrafında dönüp duran tek şey Ay değilmiş. İşte "küçük aycıklar" gerçeği!

Ay yalnız değilmiş!

Burak Öztürk

Ay aslında dünyanın etrafında dönen tek şey değilmiş, "küçük aycıklar" da etrafımızdadönüp duruyormuş. Mart ayında yayınlanan Icarus isimli dergide yayınlanan "Doğal dünya uyduları nüfusu" isimli bir makalede, bu küçük aycıkların dünyanın etrafını 9 ayda 3 defa turladığı belirtiliyor.

Makaleyi kaleme alan gökbilimciler, 18.000 nesne ve 10 milyon gök taşından oluşan bir bilgisayar simülasyonuyla bu sonuçlara vardıklarını söylüyorlar. Paris gözlem evinden Jeremie Vaubaillon, bu çalışmanın şimdiye kadar yaptığı en büyük ve uzun hesaplama olduğunu söylüyor ve eğer bu hesaplamaları normal bir ev bilgisayarıyla yapmış olsalar 6 yıldan fazla süreceğini belirtiyor. Ama Montpeiller'deki süper bilgisayar Jade sayesinde saatler içinde bu işlemi bitirmişler.

Simülasyon bu "küçük aycıkların" Dünya'nın yerçekimi tarafından yakalanan ve Dünya, Güneş ve Ay tarafından yörüngelerinden saptırılan nesneler olduğunu ortaya çıkartmış. Bahsedilen tabii ki yeni uydular değil ama etrafımızda dönen nesneler olmaları nedeniyle onlara "küçük aycıklar" denmesi çok da yanlış olmaz.

Çok ilginç bir şekilde bu küçük nesneler, Dünya'dan sadece Ocak ve Temmuz ayında görüntülenebiliyor. Kesin bir sayı verilmese de, Dünya etrafında dönüp duran "küçük aycıkların" yüzlerle ifade edilebileceği söyleniyor.

Okuyucu Yorumları