Ev ağınızı hızlandırmanın 6 hızlı yolu!

İster kablolu olsun ister kablosuz, ev ağınızı hızlandırmanın kolay yolları var! İşte bunlardan 6'sı

Ev ağınızı hızlandırın!

Evinizde kablolu veya kablosuz ağınız varsa, onu mümkün olan en yüksek hızda çalıştırmak isteyeceksinizdir. Bunun için küçük yazılımsal ayarlamalardan yeni donanım yüklemeye yapabileceğiniz birçok şey var. Aşağıdaysa, ev ağınızı hızlandırmanızı sağlayacak basit çözümlerden bahsedeceğiz.

Router'ınızı doğru yere yerleştirin

Kablosuz ağınızın sinyali, odalardan ve duvarlardan geçtikçe zayıflayacaktır. İdeal olarak router'ınız, ona bağlı olan cihazların merkezinde, sinyali her birine direkt olarak ulaştırabilecek bir konumda durmalıdır. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu yüzden router'ınızı evinizin merkezi bir bölgesine, etrafını duvarların fazla sarmadığı yüksek bir yere yerleştirmeniz daha kolay olacaktır.

Router'ınızı yerleştirdikten sonra tüm cihazların yeteri kadar sinyal alıp almadığını kontrol edin. Sinyalin yeteri kadar ulaşmadığı cihazlar varsa router'ınızın konumunda yapacağınız küçük değişiklikler, sorunu çözebilir.

Kablo uzunluğu önemli mi?

Kablo uzunluğu önemli mi?

Kablolu ağınız varsa, kullandığınız kabloların uzunluğu hıza etki edebilir ancak evinizde böyle bir sorun yaşama olasılığınız düşük. Cat 5 ethernet kablolarında sinyal, teorik olarak 100 metreden sonra zayıflamaya başlıyor.

Router'ınızı optimize edin

Router'ınızı kablosuz telefonunuz ve mikrodalga fırın gibi sinyali bozabilecek kaynaklardan mümkün olduğunca uzağa yerleştirmenizde fayda var. Bunun yanında router'lar, verileri aktarmak için "kanallardan" faydalanırlar. Komşunuzun router'ı sizinkiyle aynı kanaldaysa bu, sinyalin zayıflamasına ve hızın düşmesine neden olabilir. Bazı router'lar, kanal seçimini otomatik olarak yapabiliyorlar. Ancak bulunduğunuz yerdeki en boş kanalı kullanmak istiyorsanız, kanalı kendiniz ayarlayabilirsiniz. Kullanılmayan kanalları bulmak için WifiInfoView gibi programlardan faydalanabilirsiniz.

Yeni router alın

Ağınızı yeni bir kablosuz-AC router satın alarak veya daha hızlı ethernet kablolarıyla hızlandırabilirsiniz. 802.11ac router'lar, saniyede 1,3 gigabit, bir başka deyişle saniyede 166 megabayt veri taşıyabiliyorlar. Cat 5, Cat 5e ve Cat 6 ethernet kabloları ise sırasıyla 100Mbps, 1000Mbps ve 10.000Mbps hızlarına ulaşabiliyor.

İster kablolu olsun ister kablosuz, hız geliştirmelerinden faydalanabilmeniz için bu yeni standartları destekleyen cihazlara ihtiyacınız olacaktır. Aktarım hızınız, internet hızınızdan çok daha yüksek olacağından, internet hızınızda büyük bir fark görmeyebilirsiniz ancak yerel dosya aktarımları, çok daha hızlı olacaktır.

Güncelleyin

Güncelleyin

Ağınızdan veya herhangi bir donanımdan en iyi performansı almak için yazılım ve sürücülerinizin güncel olduğundan emin olun. Router'ınızın firmware güncellemelerini, işletim sistemi güncellemelerini ve sürücü güncellemelerini düzenli olarak kontrol edin.

Ağınızı tıkayanları bulun

Herhangi bir uygulamanın veya cihazın bant genişliğinizi bolca kullanması, sorun oluşturabilir. NetBalancer'ı kullanarak Windows'ta ağ trafiğini analiz edebilir, hangi programların en çok bant genişliğini kullandığını görebilirsiniz.

Bant genişliği hakkında daha detaylı bir görüntü için WireShark'ı kullanabilirsiniz. Bu araç, sadece belirli bir makinenin değil, tüm ağın trafiğine göz atmanızı ve hangi makinenin ağı yavaşlattığını bulmanızı sağlıyor.

Okuyucu Yorumları