EVD'yi Kabul Ettirmeye Çalışan Çin Kozlarını Açtı

Çin kendi oluşturduğu yeni depolama formatı EVD'yi empoze etmekte kararlı.

Çin'in EVD İnadı

2003 yılında açıkladığı yeni medya formatı EVD'yi (Enhanced Versatile Disc) empoze etmek konusunda kararlı olan Çin, bu konuda elinden geleni ardına koymuyor.

Resmi olmayan ulusal standartları DVD için ürettikleri DVD Oynatıcılar ile dünya pazarının yaklaşık 75%'ini ellerinde bulundurmaları bile istediklerini yapmaları adına büyük bir koz olurken Blu-ray ve HD DVD arasındaki kızgın yarışa yeni bir boyut kazandırıyor.


Çin'in günlük gazetesi China Daily'nin haberine göre gelecek hafta içerisinde 20'den fazla büyük DVD Oynatıcı üreticisi, 2008'den itibaren DVD Oynatıcı üretmeyeceklerini açıklayacaklar. Bu şekilde, ülke içindeki EVD entegrasyonunun daha kolay sağlanmasını planlıyorlar. Buna rağmen yeni teknoloji oynatıcıların eski klasik DVD'leri oynatacağı da bilinen gerçekler arasında.

E-World Digital Technology tarafından 1999 yılından beri geliştirilen bir sistem olan EVD, Amerikan On2 Technologies'in de desteği ile 10'a yakın ülkesel endüstri üreticisinin ortak çalışmalarıyla üretildi. VP6 formatını kullanan EVD'lerin, yüksek kaliteli MPEG2 videolarla aynı boyutta ama 5 kat daha kaliteli görüntü ve ses konusunda da bir çok DVD'de kullanılan AC-3 formatından daha yüksek başarıda ses vermesi ile bir çok son kullanıcının beğenisini kazanmıştı.

Okuyucu Yorumları