Evimizdeki işgalciler ilk kez bu kadar net!

Resimde gördüğünüz canlıdan yüzlercesinin evinizde, sizinle yaşıyor olabileceğini biliyor musunuz?

Evimizdeki işgalciler!

Fütüristik çizgi romanlardan çıkmışa benzeyen birbirinden korkutucu görünüme sahip bu böcekler çöplüklerde değil, evlerimizde yaşıyor.

Bilim insanları halı, masa ve mutfaklarımıza yayılarak evlerimizi işgal eden kurt, sinek ve pirelerin en net görüntüsünü elde etti.

Bu böcekler arasında makarna, un ve ekmek paketlerini işgal eden un kurdu; mobilyalara, perdelere ve halılara yerleşen toz piresi; lavabo altındaki dolaplarda yaşamayı seven ve çok hızlı hareket eden gümüş balığı böceği ve evimize un paketleri içinde gelen kırmızı un böceği bulunuyor.

Bu böceklere ait milyonlarca defa büyütülmüş görüntüler, birçok ödül sahibi bilim fotoğrafçısı Steve Gschmeissner tarafından çekildi. 61 yaşındaki Gschmeissner, bu görüntüleri elde etmek için var olan en güçlü tarayıcı elektron mikroskobu kullandı.

Birbirinden ilginç böcekler...

Birbirinden ilginç böcekler...

Resimlerden bir tanesinde, bir kurtçuğun ağzından dışarı uzanan dişleri görülebiliyor. Bir diğer fotoğrafta ise astım hastalarının alerji olmasına neden olabilecek bir toz piresini hantal bir şekilde duruyor.

Evimizde bulunan bu canlılar biz kahvaltımızı ederken bile burnunuzun dibinde bizi tehdit ediyor. Uzun kıllara ve büyük ön ayaklara sahip olan un piresi, mısır gevreklerini ve tahıl ürünlerini işgal ediyor. Ayrıca, kırmızı un piresi de mısır gevreklerine, bisküvilere ve makarnaya bayılıyor.

Pireler mutfağı işgale ettikten sonra, ondan kurtulabilmek için tek yol mutfakta bulundurulan tüm yemekleri yok etmekten geçiyor.

Yatak böceği tehlikesi

Yatak böceği tehlikesi

Böcek uzmanı Iain Turner, böcek ilacı sanayisinin evlerdeki haşerelere yeterince önem vermediğini, sağlığımızı etkileyebilecek bu böcekler dururken kedi piresi gibi haşerelere yönelik daha fazla ilaç üretildiğini söyledi.

Evlerinde hayvan besleyen kişilerin haşerelere davet çıkardığını söyleyen Turner, özellikle toz piresinin tespit etmenin çok zor olduğuna dikkat çekti. Turner, şu an böcek ilaç sanayisini en çok uğraştıran şeyin yatak böceği olduğunu söyledi. Turner, 80 ve 90'lı yıllarda kontrol altına alındığını düşündükleri böceğin tekrar yayılmaya başladığını belirtti.

Turner, yatak böceğinin kanatları olmadığını, bu yüzden seyahat etmeyi seven insanlar aracılığıyla yayıldıklarını söyledi. Daha çok otel odalarında, bagajlar ve el ile omuz çantalarında yolculuk eden yatak böceğinin, yaz dönemlerinde ülkeleri en çok tehdit eden haşere olduğu belirtildi.

Evimizdeki işgalcileri görmek için tıklayın...

Hurriyet

Okuyucu Yorumları