Evinizdeki kablosuz ağı hızlandıran teknoloji

Kablosuz ağda performans sorununu ZyXEL ve N teknolojisi ile giderebileceğinizi biliyor musunuz?

Kablosuz ağda rekor kırın

Kablosuz ağlar iyi güzel ama başta performans olmak üzere bazı dezavantajları da var. 802.11n ile gelin bu dezavantajları ortadan kaldıralım.

802.11b kablosuz bağlantı, Intel Centrino ile yaygınlık kazanarak sık kullandığımız teknolojilerden biri olmuştu. Dolayısıyla daha sonra gelen 802.11g, yaklaşık 5 kat daha hızlı olmasına rağmen aradaki geçişi çok az kişi fark edebildi. Fakat 802.11g'den sonra ortaya çıkan bazı yeni teknolojiler ve bunlara bağlı kullanım alanları, daha yüksek hız ihtiyacını da beraberinde getirdi.

Kablosuz ağ kurmalı mısınız?

Kablosuz bağlantının pek çok avantajı ve kullanım alanı var. En basitinden bırakın ağ kurmayı evde sadece bir dizüstü PC bile olsa, kablosuz adsl modem / yönlendirici sayesinde dizüstü PC'nizle evinizde serbest bir şekilde çalışabilirsiniz. Sizi çalışma odası mahkumiyetinden kurtaran kablosuz bağlantı, TV karşısında çalışma özgürlüğü verirken, sizi masa başında çalışmaktan da kurtarmış oluyor. Diğer yanda eğer evinizde ya da ofisinizde birden fazla kullanıcı ya da PC varsa (ki artık genellikle var), kablosuz bir ağın avantajları saymakla bitmez. En başta mekanınıza metrelerce kablo döşeme problemi ortadan kalkar. Dekorasyonu bozmadan, kolayca ağınıza yeni misafirler ekleyebilirsiniz. Üstelik bu misafirlerin ille de PC olmasına da gerek yok. Kablosuz IP kameralar ya da akıllı cep telefonlarıyla ağınıza yeni işlevler kazandırmanız çok kolay.

Hızı etkileyen çok faktör var

Kablolu yönlendiricilerdeki 100 Mbit / sn'lik hız, 802.11g'de yarıya düştüğü için ağ ortamında dosya transferi söz konusu olduğunda kablosuz bağlantıda sıkıntılar baş gösterir. Şunu özellikle belirtelim ki kablosuz ağlarda kağıt üzerindeki hız rakamları topoğrafiyle ve kullanılan donanımla doğrudan ilgilidir. Diğer bir deyişle kablosuz ağ ortamının hacimsel büyüklüğü, ağ mekanını bölen duvarların şekli, hatta duvarlarda kullanılan malzeme bile kablosuz ağ performansınızı etkileyecektir. Dolayısıyla kullandığınız kablosuz ağ bağlantısının teorik maksimum hızını genelde pratikte göremezsiniz. 802.11g'nin 54 Mbit / sn'lik performansı, pratikte size saniyede 4-6 MB'lık bir aktarım hızı sunacaktır. Tabii ki bu hız sinyal alış gücünün mükemmel olduğu durumlar için geçerlidir. Öte yandan oturma odanızda kendi kablosuz yönlendiricinizle aranızdaki sinyal kalitesinin alt komşunuzun yönlendiricisiyle aranızdaki bağlantıya nazaran daha kötü olması sıkça rastlanan bir durumdur. Zira yönlendiricinizle aranızdaki duvarların sayısı bağlantıyı olumsuz etkileyecektir.

Eğer performans arıyorsanız...

Eğer performans arıyorsanız...
Kablolu performansı: ZyXEL NWA-570N' erişim noktasının 4 işlevinden birini ihtiyacınıza göre üstelik 300 Mbit/ sn'lik bir hızla kullanabilirsiniz.

Yazımızın başında 802.11g'den sonra ortaya çıkan bazı yeni teknolojiler ve bunlara bağlı kullanım alanlarının daha yüksek bir hız ihtiyacını da beraberinde getirdiğini belirtmiştik. Bu kullanım alanlarından biri de kuşkusuz ağ üzerinden yüksek kaliteli ses ve görüntü aktarımı. Böylece evinizin içinde gerçekleştirdiğiniz HD video yayınını istediğiniz odada serbestçe izleyebilirsiniz. 802.11g ile size saç baş yoldurabilecek bu gibi uygulamalar için kuşkusuz en ideal yöntem daha yeni bir kablosuz ağ standardı olan 802.11n.

Bu tür uygulamalar bir yana böyle bir kablosuz ağ içinde tıpkı kablolu performansıyla dosya aktarımı yapabilirsiniz. Üstelik yeni bir dizüstü PC kullanıyorsanız dahili 802.11n donanımı sayesinde tüm ağınızda 200 Mbit / sn'ye kadar performans elde etmeniz işten bile değil.

Yüksek hız için anahtar nokta 802.11n destekli bir kablosuz ağ kurarken tabii ki yönlendirici / erişim noktasının önemi yadsınamaz. Burda karşınıza iki seçenek çıkıyor mevcut ADSL modeminizi kullanmak istiyorsanız örneğin 802.11n Draft destekli ZyXEL NWA-570N satın alarak yüksek hızlı ağınızın temelini atabilirsiniz. Geriye doğru tam uyumluluk gösteren bu cihaz, erişim noktası, tekrarlayıcı, köprü ve kablosuz sunucu olmak üzere 4 ayrı moda çalışabiliyor. 64-128-152 bit WEP ve WPA / WPA2 desteğiyle güvenlik konusunda bizden tam not alan ZyXEL NWA- 570N, 3 adet değiştirilebilir 2 dBi anteniyle geniş ve etkin bir kapsama alanı sunuyor. Daha da önemlisi tipik 200 Mbit / sn olan 802.11n hızını, ZyXEL bu cihazla 300 Mbit / sn'ye çıkarmış. Ayrıca 4 adet 10 /100 Mbit / sn RJ-45 ethernet portuyla donatılmış olan NWA-570N'deki WMM (Wi-Fi Multi-Media) desteği, ağ üzerinde video ya da ses aktarırken çok işinize yarayacak.

Zira bu özellik ağ üzerindeki çoklu ortam akışlarına istediğiniz gibi öncelik tanımanıza imkan sağlayarak daha sağlıklı bir ses / video aktarımı sağlıyor. Kolay kurulum sağlayan WPS (Wi-Fi Protected Setup) özelliği de cabası.

PC'nizi kablosuz ağa katmak

PC'nizi kablosuz ağa katmak
USB'den 300 Mbit /sn: USB arabirimi sayesinde kolayca sisteme entegre olan ZyXEL NWD-271N, yüksek hızlı bir ağ için basit fakat etkili bir çözüm.

300 Mbit /sn'lik kablosuz bağlantı performansı sunabilmek için ilgili tüm donanımların benzer yapıyı kullanması şart. Bu bağlamda ZyXEL NWA-570N, erişim noktasını PC'nizle optimum hızda kullanabilmeniz için ZyXEL NWD-271N 802.11n USB ağ adaptörü mükemmel bir seçim olacaktır. Böylece masaüstü yada dizüstü PC'niz geniş bir kapsama alanı içinde yüksek hızlı kablosuz ağın nimetlerinden faydalanabilir.

En güzeliyse ağ kurulumu için uzmanlık gerekmemesi. Zira WPS (Wi-Fi Protected Setup) özelliği sayesinde erişim noktasındaki PBC (Push Button Configuration) düğmesine basmanızın ardından 4-8 basamaklı kodu girerek ağınızı kurabilirsiniz. Geriye doğru uyumluluğu tam olan ZyXEL NWD-271N USB yuvası olan her tür bilgisayarı ağınıza katabilir. Tatlıyı en sona sakladık Yönlendirici özelliği olan bir kablosuz ADSL modem alarak bir taşla pek çok kuş vurabileceğinizi zaten biliyorsunuz. Peki bu şekilde satın alacağınız bir modem / yönlendiriciyi 300 Mbit / sn'lik ağınızın kalbi yapabileceğinizi biliyor musunuz? ZyXEL 660HNF1Z, işte böyle bir cihaz. ZyXEL'in yenilenen modern çizgilerine sahip olan 802.11n destekli bu modem / yönlendirici, farklı içerikteki ağ trafiğini isteğiniz şekilde önceliklendirmek üzere QoS desteği, SPI (Stateful Packet Inspection) ateş duvarı ve DoS (Denial of Service) saldırıları kalkanı gibi gelişmiş güvenlik özellikleriyle donatılmış.

4 adet LAN portuna sahip olan cihazın kablosuz özelliğini tek bir tuşla kapatabildiğiniz gibi isterseniz arzu ettiğiniz belli gün ve saatlerde çalışmasını da sağlayabilirsiniz. Bir diğer ilginç noktada bu cihazın kablosuz sinyal çıkış gücünü istediğiniz gibi ayarlayabilmeniz. Türkçe desteği bulunan ve yazımızdaki diğer ZyXEL ürünlerle mükemmel bir bütünlük oluşturan ZyXEL P-660HN-F1Z, benzer şekilde WMM, WPS (Wi-Fi Protected Setup) ve çıkarılabilir anten gibi özelliklere sahip.