F-22 Raptor'dan sonra F-35'de kesintiler...

Ekonomik kriz uçakları motordan vurdu. JSF'ye yani F-35 Lightning II'ye Türkiye de ortak...

Obama bütçeyi kıstı!

Amerika ekonomik krizi en sert yaşayan ülkelerden biri olarak kesenin ağzını sıkıyor. Amerikan savunma projelerinin bütçeleri de bundan haliyle etkileniyor.

Türkiye'nin de ortak olduğu JSF, Joint Strike Fighter yani Müşterek Taarruz Uçağı'nda Kale Havacılık Şirketi alt yapımcılık yapıyor. F-35'in gövde, kanat, kanatçık parçalarını üretiyor ve F-35'in motor programı olan F135'te de yüksek basınç kompresörü alt sistemleri ve motor eksoz kanatçıklarını üretiyor.

Amerikan Senatosu'nun bütçesini kestiği proje ise F136 projesi. General Electric/Rolls-Royce'un geliştirdiği bu ikinci motor projesi maliyeti yüzünden bütçe alamadı. Senato bu motorun program maliyetlerini düşüreceğine dair kanıt istedi ama tabii ki alamadı.

Amerikan Başkanı Obama da önüne bu proje tekrar getirilirse veto edeceğini söyledi. Savunma Bakanlığı istemese de F-35 projesini yönetenler bu ikinci motorun ileriye dönük olarak yararlı olacağını söylüyor.

Savunma Bakanlığı üretiminde Türkiye'nin de rol aldığı Pratt & Whitney F135 motorunun yeterli olacağı konusunda kararlı. Zaten bu olaydan önce de en gelişmiş Amerikan savaş uçağı olan F-22 Raptor için ek bütçe reddedilmişti. Yine de Amerika'nın en büyük savunma projelerinden olan JSF için ikinci motor tartışması bitmiş değil. Türkiye'den ise henüz konuyla ilgili bir yorum yapılmadı.

Okuyucu Yorumları